Ultima actualizare: azi, 10:08

Locale

FOTO. Mai multe persoane, rătăcite în pădurile din județul Satu Mare. Au intervenit salvamontiștii

La final de weekend, după o săptămână încărcată cu mai multe solicitări pentru căutarea de persoane rătăcite, marea lor majoritate adolescenți plecați în pădure la cules de ciuperci, s-a primit o solicitare prin intermediul SNUAU 112 pentru recuperarea unui grup de off-roaderi plecați din Maramureș care doreau să ajungă în Țara Oașului.

Grupul de 12 persoane cu ATV-uri și motoare enduro își începuse aventura în localitatea Blidari de unde o porniră pe valea Pistruia Mare în urcare către creasta munților Igniș de unde urmau să coboare către Negrești Oaș. Dinspre Blidar, Maramureș, singurul traseu marcat este Triunghiul Roșu care în jumătatea superioară chiar dacă are marcaje lipsă, din cauza arborilor doborâți în urma furtunilor din toamna trecută, ghidează în siguranță turiștii până în Poiana Soci.

Din păcate însă, grupul a ales să urce până în capătul drumului forestier și de acolo să prindă traseul marcat care urma să-i scoată în creastă, lucru ce avea să-i coste o mare pierdere de timp, mai mult ei fiind surprinși și de întuneric.

,,În toate postările noastre legate de starea traseelor turistice am atras atenția asupra traversării extrem de dificile și riscante a pădurilor situate de la 1000m altitudine în sus. Sunt foarte mulți copaci doborâți la pământ, care în multe situații pot transforma drumețiile într-un calvar, cei mai periculoși fiind cei suspendați, care în cădere pot accidenta turiștii neatenți. Dacă parcurgerea la picior a acestor zone calamitate este pe-alocuri dificilă, deplasarea cu ATV-ul devine imposibilă, de unde și limitările privind găsirea unui traseu sigur spre destinație, care au generat problemele grupului de off-roaderi”, spun salvamontiștii sătmăreni.

În urma mai multor încercări de a coborî din creastă, grupul a trecut și prin Poiana Soci, semnalizată corespunzător cu o placă toponimică, care și-a îndeplinit misiunea, astfel la lansarea solicitării 112, de sprijin din partea Salvamont Satu Mare, victimele au indicat cu exactitate poziția lor ușurând extrem de mult munca salvatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.