Ultima actualizare: ieri, 19:32

Locale

MĂRTURIE. Slab dotați, pompierii au refuzat ajutorul pentru căutarea minorului dispărut în Someș

ACTUALIZARE. Pompierii au explicat de ce nu au putut accepta ajutorul sătmăreanului în căutarea minorului în vârstă de 16 ani dispărut în apele râului Someș. Surse din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Someș al județului Satu Mare au declarat că pompierii dețin tehnica necesară în astfel de situații, iar pe de altă parte, accesul civililor este interzisă în barca salvatorilor.

,,Dânsul (n. red. sătmăreanul care a vrut să ajute la căutarea minorului) era supărat că nu am vrut să îl luăm în barcă. Noi nu avem voie să luăm civili în ambarcațiune. Noi intervenim cu bărci pneumatice, avem tehnica necesară pentru căutări. Toată ziua l-am căutat pe băiat, iar mama acestuia a spus că este mulțumită de cum decurge intervenția”, au precizat, pentru Portal SM, surse din cadrul ISU Satu Mare.

Știrea inițială:

O sătmăreancă a povestit, pentru Portal SM, cum soțul ei a încercat să dea o mână de ajutor pompierilor pentru căutarea minorului în vârstă de 16 ani dispărut în apele Someșului. Femeia spune că salvatorii sunt slab dotați, întrucât au pornit în căutarea băiatului cu o barcă dezumflată, iar mai apoi au refuzat să fie ajutați.

Au pornit în căutarea minorului fără să fie dotați cu o minimă tehnică de căutare, spune sătmăreanca. ”Soțul a venit în ajutorul pompierilor, dar a fost refuzat”, a declarat femeia, pentru Portal SM. Sătmăreanca mai spune că în prima zi de căutări soțul ei a dus un sonar la locul intervenției, încercând să se implice în căutarea băiatului dispărut. A doua zi însă, spune femeia, salvatorii au refuzat ajutorul.

Redăm, integral, mărturia sătmărencei:

,,Ieri după-masă, la ora 18.40, am fost martorul unui eveniment drastic pe malul Someșului, zona Bercu Roșu. Un tânăr de 16 ani s-a înecat în apă. Am sunat la 112, am fost ținută la telefon aproximativ 15 minute, iar după alte 15 minute au sosit echipajele de la pompieri. Soțul meu a ieșit în calea lor și i-a ajutat sa pună barca pe apă, sesizându-le că barca este dezumflată și nu dețineau echipamentele necesare pentru a găsi trupul copilului. Cu asemenea echipament căutarea este foarte grea, barca nu era dotată cu motor ci doar cu vâsle, nu dețineau nici măcar o greutate de ancorare, deplasarea pe apă a fost foarte grea, iar cu asemenea echipament căutarea era în zadar.

La acel moment soțul le-a oferit ajutor întorcându-se acasă după sonar de ultima generație. Soțul aproximativ în 15 minute s-a întors cu sonarul din cartierul Solidarității. Echipajul de pompieri era în căutarea trupului pe când soțul a sosit cu sonarul. În acel moment au și ieșit la mal sa îl ia și pe el în barcă cu sonarul pentru căutarea trupului. Timp de 2 ore au căutat, dar termenul de căutare era limitat pana la ora 21.00. Toate echipajele de la fața locului i-au mulțumit soțului pentru ajutorul oferit, întrebandu-l dacă ar fi disponibil și următoarea zi.

Astăzi soțul a ieșit la fata locului cu sonarul și cu o greutate de ancorare, întâlnind echipajele de la pompieri care erau în căutarea trupului, tot așa oferindu-le ajutor, doar că echipajul cu ambarcațiunea căuta trupul într-un loc greșit și îndrumându-i din nou cu informațiile din seara trecută. Nici nu au luat în considerare și au refuzat ajutorul oferit. Echipajul era cu același echipament folosit din seara trecută, în seara tragediei, cu ambarcațiune fără motor. Soțul meu a vrut să ajute echipajele pentru a găsi trupul băiatului într-un timp cât mai scurt. Și echipajul de azi putea sa ia în considerare ajutorul oferit ca să găsească trupul cât mai rapid, fiindcă nu e totuna dacă se găsește după 12 ore sau 4 zile. Destul de dezamăgitor este faptul că în secolul 21 echipajele de intervenție să nu fie dotate cu tehnologie. Statul român ar putea să ofere mai multe fonduri pentru a echipa pompierii și pentru asemenea urgențe.”

CITEȘTE ȘI:

4 comentarii

  1. Satmarean Răspunde

    Aceiei proastă la cap, vorbește măgării fără de e, au pompierii dotare și sunt meseriași buni !!!

  2. Mario Răspunde

    Ce vreti? Salupa, vapor pe Somes??? Oamenii sunt profesionisti!!! Stiu ce au de facut! Nu cauta de azi inecati pe Somes, cauta de zeci de ani! Respect armei pompieri!!!

  3. Vulpea bi-polara Răspunde

    Da oare ce tot cauta oamenii in apa? Parca si-ar cauta-o…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.