Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

FOTO. Ziua Limbii Române, marcată la Satu Mare. Eveniment special în curtea Muzeului de Artă

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române, luni, 31 august 2020, câțiva oameni de cultură sătmăreni s-au adunat la Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Artă din Satu Mare.

Despre însemnătatea acestei sărbători solare dar și despre nefericita soartă a acestui monument, a vorbit Felician Pop, președintele Asociației Scriitorilor de Nord Vest. Vorbitorul a subliniat faptul că Mihai Eminescu a adus cel mai frumos elogiu plaiurilor sătmărene, atunci când acesta a spus că limba românească cea mai frumoasă și mai curată se vorbește la Sătmar, citat care se regăsește la baza monumentului.

Felician Pop a mai adăugat că din păcate, acest simbol al românismului este ascuns într-o curte interioară deoarece Ministerul Culturii a refuzat să aprobe amplasarea acestuia în parcul din Centrul vechi al orașului, deși de ani de zile, politicienii promit repararea acestei sfidătoare nedreptăți.

La eveniment au participat, Robert Laszlo, managerul CJCPCT, Felician Pop, directorul adjunct al instituției, Loredana Știrbu, președintele Cenaclului ”Cronograf”, Florescu Ioan, președintele Ligii Pensionarilor Unirea, Voicu Șichet, directorul revistei Eroii Neamului precum și scriitorii: Teodor Curpaș, Mihai Sas, Cornelia Bălan Pop, Elena Koka, Fracisc Balogh, Gheorghe Cormoș, cărora li s-au alăturat și alți sătmăreni care au ținut să cinstească această zi, așa cum se cuvine.

Tânărul folkist Adrian Lupescu a susținut un scurt program muzical după care au urmat depunerile de jerbe.

Tot în cadrul manifestarilor dedicate “Zilei Limbii Române”, pe terasa Centrului de Creatie a avut loc o expozitie de fotografie a poetului Francisc Edmund Balogh.

22 comentarii

  1. Transilvania Răspunde

    Unde-i Gabor? Unde-i Alfatter? Unde-i Pataki?

    Ei nu participa decat la partium? Nu suntem in Romania? Nu sunt in functii publice in Romania?

    Sa mai zica cineva ca romanii sunt rasisiti fata de unguri. Nici una din cele 3 persoane in functii de conducere nu au avut un gram de respect sa participe la acest eveniment ROMANESC. Lipsa maxima de respect. Daca nu e cu mancat si cu baut (se stie despre cine e vorba aici) nu se obosesc sa se prezinte.

    • Iancu Răspunde

      Azi s-a sarbatorit Ziua Limbii Române. Aia ce i-ai nominat matele nu stiu atat de bine romaneste incat sa fie demni de o astfel de sarbatoare. Daca un roman e sovin fata de un ungur,de multe ori o face pentru ca vede ca BOZGORII sunt cei mai mari sovini.
      Mu13 fetelor UDeMeReu.

    • s Răspunde

      Că alte oficialităti române s-au inghesuit …Nu au rusine si respect!Măcar de s-ar muta in Ungaria!

    • Feri Răspunde

      În principiu aveți dreptate, dar dacă tot comentăm pe subiectul zilei limbii române: aveți în comentariu în 6 rânduri 28 (!) de greșeli gramaticale.
      Da, suntem în România, și ar fi bine ca și dumneavoastră ca român, să respectați limba, nu numai să pretindeți de la unguri acest lucru!
      Înainte să săriți pe mine, că despic firul în patru, consultați acest articol: https://www.nwradu.ro/2020/01/greseli-gramaticale-des-facute/

      • Vasik Răspunde

        Mai Feri,iar te iei de cum lumea . Ca scrie fara Ă, Â, Î, Ș, Ț .. esti plictisitor deja cu lectiile tale. Du-te la una pe Corvinilor si te descarca.

        • Feri Răspunde

          8 greșeli. Stai jos, patru!

        • Feri Răspunde

          Și dragă Vasik, nu cu lumea mă iau, numai cu prostimea, deși știu că n-are rost.

          • y

            @Feri. Citez: “Niciodată nu te certa cu oamenii proști. Te vor trage la nivelul lor și te vor bate cu experiența.”- Mark Twain.
            De ce vrei să-l convingi? El e majoritar și el are voie să-și bată joc de propria limbă maternă. În schimb ceilalți ferească sfântul să pună o virgulă aiurea! Imediat răsare profesorul din el!
            Lasă-l în pace în bălăcăreala lui. Mai sunt și niște animale care se simt extraordinar în noroi.
            Am încercat și eu o vreme cu unii dar nu ai cu cine. Dacă nu au dorința asta intrinsecă….

          • Feri

            @y
            Sunt conștient, că n-am cu cine. N-am iluzii că îi pot ridica din noroi.
            Dar poate mai intră și câte un om normal pe aici, care să-și pună întrebarea: oare ungurul ăsta nebun nu are un pic de dreptate?

  2. Tu Răspunde

    Bine ca muzeul a fost cindva familiei Vecsey.

  3. Feri Răspunde

    Ce-i foarte interesant, că la un astfel de articol nu găsești un comentariu scris corect românește!

    • Vandal Răspunde

      Pai daca stiam sa scriem corect romaneste ,mergeam si noi sa sarbatorim Ziua Limbii Romane. Asa am ramas acasa ca compatriotii tai unguri ce nu stiu sa vorbeasca romaneste.

  4. Boohoohoooo Răspunde

    Ca edil, să nu fii prezent de ziua limbii române, e ca și cum nu ai respecta orașul pe care îl conduci ci doar pe anumiți cetațeni din acel oraș. Asta apropo de șovinism. Păi domnii, nu sunt “cei din fruntea” tuturor? Prin acest gest nu au făcut altceva decât să bage râcă si mai mare intre noi. Să le fie rușine!

    • Feri Răspunde

      Și eu zic, că ar fi fost un gest frumos și firesc din partea edililor de naționalitate maghiară, să se prezinte.
      Dar și atunci ar fi apărut cârcotași (alții sau tot ăștia), și ar fi comentat, că ce caută bozgorii ăștia acolo.

      Ca fapt divers: eu nu prea văd în poze nici români din conducerea orașului sau a județului.

  5. Smile Răspunde

    Nu vă certați, anul acesta, ziua limbii române a căzut în timpul campaniei locale, nici cei prezenți nu s-ar fi dus, au făcut totul electoral, în poză apar doar cei apropiați lui Cozma, poate și ceilalți au fost, doar nu au făcut spectacol cu poze și alte minuni.

  6. y Răspunde

    @Feri, așa este dar nimic nu mai contează când spune un ungur. Experiență proprie. Vorba aia, cum avem tupeu să le dăm tocmai lor lecții? Să ai o zi frumoasă. Nu trebuie băgați în seamă.

  7. gelu Răspunde

    De ce au pus mcoroana la statuie? A murit cineva?
    Ciumetele ala cu chitara… e vreo vedeta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.