Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

S-au votat parcările etajate din Satu Mare! 100 de oameni se opun. PSD a cerut amânarea

Consiliul Local Satu Mare a votat în ședința de astăzi proiectele celor două parcări etajate de pe strada Decebal și strada Mihail Kogălniceanu.

Dacă proiectul parcării de pe strada Kogălniceanu a trecut fără probleme, la cel de pe strada Decebal au fost unele discuții. Reprezentanții celor circa 100 de locatari din blocurile învecinate, aflate în spatele magazinului Someșul, au cerut anularea proiectului pe motiv că zona va fi înghesuită, nu vor avea aer și va fi poluare în zonă.

Totodată, ei spun că nu sunt de acord cu construirea parcării din cauza noxelor, a mizeriei și a umbrei. Primarul Kereskenyi le-a explicat că, din punct de vedere legal, nu există nicio problemă, proiectul având toate avizele obținute.

Maskulik Csaba i-a acuzat pe aceștia că se împotrivesc dezvoltării zonei și a precizat că există toate avizele necesare. Consilierii PSD au cerut amânarea proiectului până după alegeri, solicitând refacerea avizelor, după ce locatarii au amenințat că vor acționa Primăria în Judecată, cerând anularea proiectului.

Consilierul Ressler Ștefan a explicat că o amânare pe motiv de refacere a avizelor nu are niciun sens, pentru că avizele ar fi la fel.

Cosmin Rațiu a precizat că pâna acum erau probleme pentru că nu se face, iar acum vin „binevoitori” care contestă.

Primarul Kereskenyi Gabor a spus că se va căuta o soluție pentru ca locatarii să aibă prioritate și acces permanent.

Parcarea etajată de pe strada Decebal

Parcarea supraetajată de pe strada Decebal ar urma să fie construită pe o suprafață 3.500 de metri pătrați, iar clădirea cu subsol, parter plus patru etaje ar urma să aibă o suprafață totală de 1350 metri pătrați. Situată în spatele centrului comercial Someșul, construcția va avea un număr total de 182 locuri de parcare. La subsolul clădirii sătmărenii vor avea la dispoziție 27 de locuri de parcare, iar la parter, precum și la fiecare dintre cele patru etaje vor fi câte 29 de locuri. De asemenea, vor exista și 10 locuri de parcare neacoperite.

Parcarea etajată de pe strada Mihail Kogălniceanu

Parcarea supraetajată de pe strada Mihail Kogălniceanu, clădire cu subsol, parter și două etaje, va fi construită pe o suprafață de peste 1.600 de metri pătrați, iar construcția în sine va avea o suprafață de 1.350 de metri pătrați. Clădirea va dispune de 146 de locuri de parcare repartizate astfel: 34 la subsol, 22 la parter, 34 la primul etaj, tot 34 patru la etajul doi, plus 22 de locuri de parcare pe acoperiș/terasă. De asemenea, vor mai exista 12 locuri de parcare neacoperite în curtea interioară a clădirii.

Parcarea va avea o schemă funcțională clară și simplă care să evite punctele de conflict ale circulației interioare: panoul de la intrarea în parcare va indica în permanență numărul locurilor libere/ocupate pe nivele, conexiunea la internet asigurând  afișarea acestor date în diferite puncte ale oraşului precum și informarea participanţilor la trafic despre gradul de ocupare a parcării, toate acestea ducând la reducerea deplasărilor inutile în căutarea unui loc de parcare.

Clădirea va fi dotata cu grup sanitar, accesul la acesta fiind permis prin scanarea biletului-talonului primit la intrarea cu maşina în parcare. Modernizarea spatiului public din jurul clădirii si parcarea etajata se va realiza cu scopul de a imbunătăti calitatea vietii locuitorilor din zona centrală.

17 comentarii

  1. urbanism Răspunde

    De ce mai faceți dezbatere publică dacă nu ascultați offul oamenilor? Poate au dreptate, poate nu. Normal trebuia oprit tot proiectul până nu se lămuresc aspectele sesizate de cetățeni. Nu așa se face administrație publică într-o țară normală. Faceți exact cum a făcut Coica când a demolat garajele. Nu este nici o diferență doar atât că vă acoperiți cu avizele instituțiilor. Care avize se cam dau din birou (cred că asta știți și voi).

  2. H&R Răspunde

    Trebuie facut in fata fiecarei magazin o parcare supraetajata, sau ma rog mai bine parter, sa nu mearga pe jos prea mult satmarenii..

  3. Lili Răspunde

    Primarul “macheta” nu se dezminte. Mai arunca pe piata, 2 machete de parcari care primaria nu va fi in stare sa le si construiasca. Asteptam pasarela pietonala de la mall spre centrul nou …….

  4. GB Răspunde

    Este un aspect clamat și dorit de mult timp de către cetățenii urbei, succes și spor la lucru. Dar nu cu orice preț! Din machete parcarea de pe Kogălniceanu pare ok dar cea din Centrul nou… Uf, cam îngrămădită între clădirile existente și soluția ar putea fi schimbată. De exemplu parcare subterană sub toată Pța. 25 octombrie cu acces din Bld Transilvania(CJ+alții nu ar mai parca pe platou) +locația actuală la fel(am fost la Qpark în Amsterdam sub parcul din centru.. frumos, discret, elegant). Hai că se poate, baftă!

  5. - Răspunde

    -cu o parcare acoperita poluarea fonica se amelioreaza
    -va avea un aspect ordonat
    -nu-mi vine sa cred ca afecteaza cu umbrire mai mult de doua locuinte din blocurile T, cele de pe parter maxim. nici macar. cladirea nu va fi inalta, distanta pare ok
    -celor 100 le place foarte mult sa parchezegramada, pe spatii private;

    Intrebarea trebuia pusa invers: Satmareni! Asa-i ca nu vreti parcari amenajate?

  6. Smile Răspunde

    Proștii rău sunt consilieri ăstia de la PeSeDe, după iei tot ar amâna.

  7. radical2 Răspunde

    Daca luam asa. Tot timpul va exista unu care sa comenteze ca lui nu-i convine. Indiferent de ce se construieste. Pe proprietarii din M17 si zona Ostrovului, i-a intrebat cineva daca vor pod peste Somes? E absurd. Aia 100 sa se mute daca nu le convine.

    • 😂😂😂Bika😂😂😂 Răspunde

      😂😂😂 ce vorbesti de sute de oameni? In poza aia nu-s in total 50 :))
      Sã mai dpuneti cã în Satul Mare nu se face nimik!?! Bravo! Avem nevoie de parcari, mai ales dacã se va închide si reamenaja zona centrakã!
      Oras în miscare! Elõre Debrecen! 🏆🏆🏆🏆

  8. Satmarean 1 Răspunde

    Daca in locul parcarii se ridica inca un bloc ….sau doua de 10 etaje o sa fie mai bine pt locatarii din zona? Daca e legal ,are toate avizele, distanta e ok pana la blocuri sa se dea drumul la lucrari pt ca tot timpul se vor gasi cativa destepti sa comenteze.

  9. Vulpea bi-polara Răspunde

    Mno, aia vor doar gratuitate la parcare. Ce nu-i clar? Iar in privinta machetelor…inca putin si il depaseste pe ceasca. Atata doar ca ala le si punea in practica. La noi…cu pasarele peste Somes, giratorii suspendate la Crinul si Burdea, bitzigliuri peste bitzigliuri, port la Somesu navigabil…tot ce vrei. In practica insa doar betoanele lui tarr si bidoanele citymanajerului

  10. Cetatean Răspunde

    În orașul nostru părerea cetățenilor nu contează. Uitați-vă în jur, blocuri și clădiri înghesuie, numai betoane, construite după 1990. Cum dau comisiile aprobări pentru așa ceva? Nici aer nu ne lasă! Mergeți în occident și vedeți că parcările etajate nu se fac lângă locuințe. Deci 100 de oameni.nu contează? Viața lor nu contează? Ei nu au dreptul la viață pentru că de 30 de ani avem așa conducători buni că n-au fost în stare să facă niște parcări subterane în centru.

    • 😂😂😂Bika😂😂😂 Răspunde

      Ce o sutã de oameni?!? 😂 Au comentat vreo 3-4, si ãia pentru cã vor parcare gratis 🤛

      • urbanism Răspunde

        Au fost atatia pentru ca s-a convenit sa nu intre toti. Doar e pandemie sau la tine inca nu a ajuns vestea? Dezvoltarea unui oras nu se poate face tot timpul prin sacrificarea confortului unui anumit grup de cetateni. Cum este si ziua orasului cand toata lumea face scandal in centrul nou si totul se transforma intr-o buda (atentia nu WC) publica. Nu spun ca au dreptate dar sesizarea lor trebuie analizata obiectiv. Daca nu au dreptate da-i inainte si investitia se face! Atat! Cu aroganta nu rezolvi nimic.
        PS. Parerea mea personala e ca nu au dreptate locatarii. Dar pentru asta trebuie sa ai “material” ca sa le inchizi gura. Nu metoda pumnu-n gura! De fapt cred ca vor fi mult mai multe probleme cu exploatarea parcarii preconizate pe Kogalniceanu.

  11. Satmarean Răspunde

    Centru orașului e tot timpul o budă nu doar de zilele orașului. Din nefericire@

  12. ciprian Răspunde

    De ce nu se face parcare etajata pe terenul de langa liceul economic langa Somes(unde parca si Circul), la ora actuala acolo este doar o fundatie de beton nefolosita si multe buruieni…spatiu este mult mai mare si nu va deranja pe nimeni

    • Smile Răspunde

      Cele 2 parcării de pe strada Kogălniceanu şi Decebal, urmează să înlocuiască parcările din centru vechi, care se va închide, iar locaţiile celor două parcării au fost alese tocmai pe aceste străzii, întrucât, aici are primăria teren. Locaţia menţionată de tine îi bună, dar îi cam departe de centru, nimeni nu îşi va parca maşina lângă liceul economic şi va merge pe jos până în centru, şi aceea fundaţie de beton îi privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.