Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

FOTO. „Meniul zilei” la Hotelul Dacia din Satu Mare, în urmă cu 100 de ani: şalău cu sos tartar

Hotelul Dacia – Pannonia din municipiul Satu Mare oferea în urmă cu 100 de ani un Meniul zilei foarte atrăgător şi probabil mult mai gustos decât oferă astăzi multe restaurante. 

Potrivit unui material publicitar din 1917, expus în urmă cu câțiva ani la Muzeul Județean Satu Mare de către directorul adjunct de atunci Szocs Peter, meniul hotelului Pannonia, cum se numea în vremea respectivă, era unul cu adevărat apetisant.

“Este o carte de meniuri din toamna anului 1917, de exact acum 100 de ani a hotelului Pannonia, devenit Dacia. Într-o zi de octombrie, meniul a fost: şalău cu sos tartar, vrăbioare de mânzat cu garnitură, desert a fost gogoaşă cu gem de piersici şi fructe. Iată, războiul este în toi, dar totuşi în Pannonia puteai să iei “meniul zilei” destul de îmbelşugat”, a spus Szocs Peter pentru PortalSM.

Între timp, Hotelul Dacia a ajuns o ruină. Despre meniu, însă, se poate spune doar că probabil nici cele mai sofisticate restaurante din municipiul Satu Mare nu oferă un meniu la fel de “ingenios” ca în urmă cu 100 de ani.

 

55 comentarii

  1. Wake up Răspunde

    Articol facut pentru a obisnui oamenii cu noul nume unguresc pe care il va primi hotelul,ca sa fie tranzitia mai usoara si oamenii mai putin revoltati. Curand o sa fim sclavi in orasul nostru… ca asa autointitulatii unguri nu vor sa mearga in patria mama da nici sa traiasca in pace cu romanii, ei vor sa schimbe romania dupa bunul lor plac.

    • Florin Rachitan Răspunde

      ma , dar prost te-a facut ma-ta………neam de straita….

    • Eli Răspunde

      Firma din Ungaria care a preluat Hotelul Dacia are intenția sa redenumeasa acest hotel in “Hotel Panonia” . Toate aceste demersuri se vor face dupa finalizarea restaurări.

  2. Robert Răspunde

    Primul nume al hotelului a fost Pannonia.Deci despre ce vorbim.Când a fost construit acest hotel în Satu Mare populația română era de vreo 800 de locuitori.

    • Anonim Răspunde

      Cum ai numărat ? Si înainte de unguri cine a fost ?

      • History Răspunde

        Și înainte de dacii liberi cine a fost??? Vezi să nu te cerți cu urmașii lui Svatopluk că au pretenții teritoriale și ei! Nu mai obosiți odată?

        • HUNUL Răspunde

          Ai putea apela la un prieten sa te ajute sa te raportezi corect la perioadele istorice …
          Nu mai plasa personajele istorice, in alte vremuri decat cele in care au trait ,sau te-a afectat coronavirusul de esti atat de confuz???

          • History

            Aici la plasat personaje nimeni nu te poate depăși. E plăcerea ta. Sportul tău ca să zic așa. Nu știu la ce folosește.

    • hunul Răspunde

      CHIAR ASA ???
      De ce nu iti verifici informatiile ?
      Nu te mai face ras, oricum esti deja destul de penibil, stii tu la ce ma refer…

      • History Răspunde

        Poftim date oficiale.
        Populația orașului în 1900: 26881 locuitori din care români 914.
        Populația orașului în 1910: 34892 locuitori din care români 986.
        Datele și evenimentele nu sunt întotdeauna cu visăm. Bea un pahar cu apă rece. Și tu și ceilalți care v-ați supraîncălzit. Nu face bine la sănătate. Vă așteaptă votul important din decembrie. Statul are nevoie de voi. Aveți grijă de sănătatea voastră că alții nu o să aibă în locul vostru.🤔😜

        • NEGRU Răspunde

          Bunicii mei ca si mai toti romanii au fost obligati de javrele criminalii maghiari din acele timpuri, sa isi maghiarizeze numele (Negru – fekete de exemplu). De fapt, in Satu Mare, ca in toata Transilvania de altfel, ungurii nu au fost si nu vor fi niciodata majoritari. De acolo sunt cifrele alea “oficiale” si manipulate. Tot bunicilor mei, ungurii le-au intrat in casa si le-au ucis parintii, lasand orfani 7 frati. Eu zic sa o lasati mai moale cu pornirile astea extremiste si sa spuneti multumesc ca aveti o tara in care traiti. Ca daca ungaria va primea nu mai era nici urma de voi aici de mult. Nu intindeti coarda ca la un moment dat se rupe si va da peste bot.

          • History

            Dar de cifrele de după 1918 ce zici?

          • ungur cu cortu

            Cifrele zic ca astia care se cred unguri falsi ca si tine sunt frustrati ca nici ungurii si nici romanii nu dau doi lei pe tine. Asta spun cifrele :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

          • Kankun

            Ai mare dreptate,bulangii de unguri ii punea pe romani sa le puna nume de bozgori la copii….mortii lor. Deci nu am nimic cu majoritatea maghiarilor din ziua de azi,dar mui.stii aia de atunci,futuiiii. Adevarul ca ungurii sunt urati de toti vecinii lor,toti!
            Si terminati voi astia ca era Ungaria etc…. Si romanii(Roma)
            erau stapani peste majoritatea Europei,dar nu vezi italienii sa tot revendice teritorii ca ungurii.

            “Bozgor”= boszmeg+unguri

  3. Wake up imbibatule Răspunde

    Si daca ghilotina a fost folosita in ani 1700 acum trebuie sa o aducem inapoi? Poate pt oamenii care se nasc in romania mor in romania si se cred unguri. Prostane este loc pentru toata lumea, ideea ii sa privim in viitor si sa ne facem unul impreuna nu maghiarizam totul in romania… fake ungurii de aici folosesc frustrarile lor personale pentru a pune tablite bilingve si redenumeasca hoteluri. Tati esti in romania nu in ungaria.. ori ramai si muncesti pt un trai mai bun comun(nu doar pt cei care nu stiu sa ceara o paine la magazin) ori pleaca in iubita voastra ungarie si nu mai incurca pe nimeni.

  4. Latiș Constantin Vasile Răspunde

    Din anul 1918, pe teritoriul Statului numit ROMÂNIA ,fără a desconsidera populațiile de Romi, Germani, Maghiari, monumentele, obiectivele de interes local sau național, au primit denumiri în limba oficială .
    Încă nu cunosc ca Parlamentul Național să fi legiferat reîntoarcere la vechi forme, denumiri. Chiar de se intenționează realizarea de cooperări cu firme, cooperative sau alte nații, nu poate fi vorba ” de ce a fost”!

  5. HBC Răspunde

    hotel Pannonia a fost denumirea oficiala !!!!!!! PUNC

    • un hun Răspunde

      Vezi ca ai mancat “T” din cauza nevricalelor !
      Daca sunteti atat de coiosi , de ce va dedati doar la chestii insidioase si nu iesiti barbateste sa va rostiti pasurile la microfon , in fata urbei , vitejilor?
      Am mai vazut unul p-aci cu filme de ” istoric” si pretentii de “cetatean european”, care nici macar in spatele tastaturii nu e in stare sa isi asume constant acceasi “identitate”…
      Potoliti-va, larve iredentiste !!!

  6. h Răspunde

    Chiar va trebui să ne fie frică să afirmăm că suntem români,fară ca ungurii să nu-si ridice coada?

  7. Fasz Răspunde

    Stimați sătmăreni, s-a numit și se va numi Pannonia, este vreo problemă? Dacă este, vă propun să colorați bolovani cu motive tradiționale, opincuțe, etc.

    • B Răspunde

      @fasz-presupunand ca cineva vrea sa vb.limba cailor cu tine:Iar eu îți propun,te îndemn și-ți cer sa te duci urgent la ma-ta !!!

    • hunul (acelasi) Răspunde

      ” datele oficiale ” ale cui ??? scoase din catastifele ocupantilor ??? numa’- ti multam ! Mai ai frati ?
      Mai draga, daca isistati sa fiti majoritari intr-o regiune, oras, localitate, de ce mama supararii nu va faceti boccelutele si , catinganas, luati directia PETEA – CSENGERSIMA ???
      Apa rece ti-ar face bine tie , dar sa o bei cu inghitituri mici … sa nu te ineci…

      • History Răspunde

        Off doamne ce diseci! Eram sigur că asta vei spune. Date oficiale sunt date oficiale. Cine administra orașul la vremea respectivă? Ale lor sunt datele nu ale NASA. Dar înainte de a zâmbi în anul 1920â deci în administrație românească populația orașului era de 37376 locuitori din care români 4543, evrei 7855 etc. Bea un pahar cu apă rece.

        • Hunul Răspunde

          Și totuși … zâmbesc … vei afla de ce , dupa ce vei mai citi câte ceva pe aceasta tema (a preluării efective a administrației) …
          In rest , masca , distanțare și spălat pe mâini …
          Coronavirusul este periculos …

          • History

            Îndeamnă pe cei cărora acest lucru este o noutate. Mie unul nu.

        • +++ Răspunde

          Majoritate țiganilor din SM s-au declarat unguri, și nici așa nu sunteți mai mulți ca romanii

      • Fasz Răspunde

        Nimeni nu știe de unde au apărut românii în această frumoasă regiune. Înainte de 1859 erau câțiva iobagi care furau de pe terenurile mandrilor grofi maghiari

        • Borysko Răspunde

          Romanii nu au aparut de nici unde, au fost aici din totdeauna. ungurii (hunii) au emigrat din Asia, popor fara identitate si fara tara. eu inteleg ca sunteti de mici spalati pe creier, express pentru a starnii porniri iredentiste. faptul ca sunteti singurii care latrati in toate tarile care va inconjoara e dovada vie ca de fapt voi nu ati avut niciodata o tara si tot vreti sa ciupiti cate putin din Slovacia, Ucraina, Romania, etc. cand provoci scandaluri in atatea tari din jur e extrem de clar cine e problema si care popor e lipsit de identitate si de terittorii.

        • Ural Răspunde

          Ba tolomac esti…cum poti sa fi atat de incuiat cand pana si limba voastra nu are nici o legatura cu locurile astea si provine de pe alt continent dovada clara ca sunteti “vinituri” si nu aveti nici o origine sau apartenenta in Europa.

    • hunul Răspunde

      N-ai imaginatie…
      Si daca nu se va numi asa, ce vei face ???
      Esti un primitiv…prost, prost, prost…
      Cu toata stima.

    • h Auleu Maica Răspunde

      Sus opinca …Jos papuc…pana la Tisa va duc…! se vorbea acum peste 100 și mai mulți de ani …

  8. Norby Z Răspunde

    Asta se intampla in vremurile bune…LA BELLE EPOQUE…cand Satmarul era un oras cosmopolit si rafinat, nu bantuit de melteni din Oas sau de r(r)omani cu ceafa lata!

    • H’unul Răspunde

      Siiiiigur ca da, cizelatii de voi ,va înțeleg suferința , da’ ce nu înțeleg este următorul lucru :de ce nu porniti voi in căutarea “LA BELLE EPOQUE”, aci peste granița ???
      Va temeți ca v-ați lua-o in bot , rafinaților ,🥴

    • Semafor Răspunde

      Ia spune-mi…rromi asa cum le spui tu, ce limba vorbesc? Ia fa un exercitiu si du-te pe Ostrovului, toti vorbesc in ungureste. Cred ca e o dovada clara a originii comune cu a ungurilor.

      • History Răspunde

        Din contră. Totdeanua rromi preiau limba știi tu cărei nații. Te las să cauți. Spor la treabă.

        • Semafor Răspunde

          Da stiu au preluat limba ungureasca. Toti vorbesc ungureste. Ca va trageti din Asia toti. Sunteti o apa si-un pamant. Si dupa mustati iti poti da seama. Pana si numele de gabor folosit de ei, a fost preluat de la un ungur. Invata-ti instoria inainte sa iti dai cu parerea.

          • History

            De aia țiganii wpanioli vorbesc ungurește. La fel peste tot. Toți țiganii din lume vorbesc ungurește că toți se trag din Asia. Și țiganii, pardon rromi din România, nu? Du-te mă, ești obositor! Habar nu ai. Dar nu mă las provocat de un agent provocator. Ești mai mult decât praf. Culcă-te! Din două vorbe și trei mișcări aș putea demonstra că nici măcar istoria ta nu o cunoști. Aia oficială, predată. Că despre restul care o știi numai din auzite nici măcar pretenție nu am.

          • Semafor

            Am atins un punct sensibil pentru ca e adevarat? Ce limba vorbesc ma aia de pe Ostrovului? Aveti si poze impreuna de la zilele de nastere ca doar sunteti rude.

  9. History Răspunde

    Asta ce spui e valabil în primul rând în cazul tău. Tu încurci treburile și mai mult ca sigur intenționat. Dar văd că îți place să fi avocatul pro bono pentru alții.

  10. vatra Răspunde

    daca era de la fratii de peste analfabetism prut si se chema ion cu un coi atuncea da ma este de al nost

  11. Ziarist Răspunde

    https://evz.ro/fantomele-revolutiei-pastorul-laszlo-tokes-agentul-maghiar.html

    Citate din articol:

    „Atitudinea iredentistă, extremist maghiară, s-a manifestat timpuriu, după ce tatăl său a dus un adevărat război cu liderii și enoriașii propriei sale Biserici, iar activitatea de agent s-a putut identifica cu probe

    În dosare Tokes figurează cu numele conspirativ Vasile. A ținut legătura cu agenții maghiari, trimitea materiale la TV Panorama”.

    În timpul audierilor la Comisia senatorială, colonelul Gheorghe Rațiu, fostul șef al Direcției I, avea să declare: „Tokes Laszlo a fost agent, iar Papp Laszlo, episcop, tot un agent al serviciilor secrete maghiare. A avut sarcina să-l șicaneze pe Tokes.

    Laszlo Tokes era un bărbat frumos și destul de libertin -, apoi a reușit să-l racoleze pe fratele acestuia, Andraș, șantajându-l prin apartenența sa la minoritatea homosexuală.

    Nici voi intre voi nu va inghititi, si va mirati ca nu va sufera nici un alt popor unde sunteti minoritate. Fix datorita exemplului de mai sus, al unei persoane care va reprezinta ca lider.

  12. History Răspunde

    @Semafor, nu e nici un punct sensibil. Știu și eu și recunosc. Dar nu are nici o legătură cu faptul că de unde sunt veniți ungurii. Dar pe tine te deranjează puhoiul de rromi sudiști, asta văd bine. Tot așa și tu poți recunoaște. Deci ce limbă vorbesc mă rromi tăi de la sud de Carpați? Sau știi ce? Hai să-ți dai temă de casă! Poate de data asta îți vei face tema! Deci pe ce limbă vorbesc rromi din sudul Ungariei? Ăia care salută cu Dumnăzău să hie cu tyine. Asta în Hungaria. Aștept să afli. Că nu ungurește vorbesc, asta-i biztoș.

    • H’unul Răspunde

      De apreciat ca ești destul de sârguincios , dar nu prea înțelegi mare lucru , altfel , daca ne cunosti atât de bine istoria , precum pretinzi , nu ai mai înșira atâtea imbecilități , ca sa nu poți fi suspectat de rea credință , șovinism si iredentism , chestiuni de care , presupun ca te delimitezi ,ca un adevărat cetățean european al secolului XXI .

  13. românaş Răspunde

    Dragi românaşi postaci, nimic nu-i mai contraproductiv în chestiune decâ a face gălăgie ,,temătoare” în probleme tranşate şi acceptate. La nivelul acesta, comentarii pe reţele de socializare ar trebui să lipsească patima care nu duce la nimic bun. Ca majoritar trebuie să te comporţi cu înţelegere cu minoritari nu să-i inviţi să plece în Ungaria şi să le tot aminteşti că au venit din Asia( de fapt n-au venit chiar din Asia ci de undeva mai aproape). Apoi aştepţi să te îndrăgească, să-ţi cânte imnul, să-ţi vorbească limba… Mă întrebam dacă la noi ar putea avea loc răfuieli ca în fosta Yugoslavie. Ziceam că nu, că suntem creştini bla, bla…Dacă citeşti comentariile te mai gândeşti la subiect. Parcă nu ar fi loc destul pentru toţi.

    • H’unul Răspunde

      Teroretic, tatikam,ai dreptate; bine ai gândit si frumos ai vorbit ; practic însă…
      Încearcă sa parcurgi , putintel, comentariile ultimelor evenimente prezentate si vei vedea cine da tonul la gresivitate si lipsa de considerație , precum si toleranta care răzbate din comentariile unor membri ai “minorității “ al carei purtător de cuvânt ești .
      Aveți câteva exemplare , vizibile si vocale (deocamdată ) doar pe rețelele de socializare, care invita frecvent sa plece pe cei care au vreo obiecțiune sau pun pur si simplu in discuție un aspect al vieții cotidiene din oraș care ar trebuit rezolvat de autoritățile administrative .
      Sa nu mai spun zilele trecute despre un nenorocit cu mintile tulburate de șovinism si iredentism care i-a înjurat si jignit pe toți cei ce postau comentarii si a presupus ca sunt romani, înjurându-i de sfinți si de mame , si spunându-le sa plece .
      Apoi , tatikam , pentru asfel de lighioane , clar nu este loc pe aici .
      Deci , solutia cu “plecatul”nu am am găsit-o noi , dar daca ne gândim bine , pentru confortul vostru , ati putea sa o aplicați – deci , la drum , ușurel , daca nu ne puteți răbda , luați-o din loc …

      • History Răspunde

        Ar fi cazul să citești primul comentariu de unde a plecat totul. Și să vezi data postării articolului și primele comentarii. Totul a început dragul meu din momentul în care cineva a ripostat. Dar nu de la ripostă ar trebui socotit pentru că cineva a tot provocat. Mai e mult până vei pricepe. Și tu și mulți alții. Din păcate. Comentariul celui de care te-ai legat cel mai recent era un comentariu absolut normal. Încetează să mai găsești probleme unde de fapt nu sunt și vei fi infinit mai fericit. O duminică plăcută.

  14. H&R Răspunde

    Asta e daca nu va este foame..

    • Trilulilu Răspunde

      De fapt cred că și-au adus aminte cum lingeau geamul.

      • H&R Răspunde

        @Trilulilu eu cred ca o sa mai linga. O sa curga acolo saliva cu demigiana. Sper sa renoveze cat mai curand, numai ca cu birocratia din tara asta e mai greu.

  15. Bocuse d’Or Răspunde

    Aloooo se aude : Salau cu sos tartar, Salau !! amu 100 ani , si nu paine amestecat cu sana.
    Asta chiar ca doare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.