Ultima actualizare: azi, 22:25

Naţionale

Masca ar putea deveni obligatorie pe stradă și în România

Masca ar putea deveni curând obligatorie pe stradă și în România, dacă ritmul infectărilor se va menține crescut, a declarat joi seara, la Digi 24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a relatat și o experiență personală, pentru a arăta cum reacționează atunci când se întâlnește cu persoane care nu respectă purtarea măștii și distanțarea, mai ales în spațiile închise.

„Clar este posibil să ajungem și la asta, nu vreau să se interpreteze și să se spună gata, Arafat a zis că de mâine mască, dar o astfel de decizie poate să fie aproape, dacă situația nu intră sub control și dacă în continuare vom avea oameni care se păcălesc pe ei singuri”, a declarat Raed Arafat, joi seara, la Digi24.

El a povestit că s-a confruntat personal cu situații în care oamenii nu poartă mască atunci când ar trebui să o facă. Raed Arafat a îndemnat ca oamenii să fie reactivi în aceste situații, pentru că se expun pe ei înșiși pericolului.

„Eu vă spun, astăzi dimineață, coborând în bloc, în lift, s-a deschis între etaje liftul să urce o domnișoară. Era fără mască. Am rugat-o să nu urce. Pur și simplu. Și acest lucru trebuie să-l facă oricare dintre noi. Am rugat-o să nu urce, pentru că nu avea mască. Dacă urca, cu siguranță reacția mea era să cobor eu și să aștept să iau alt lift”, a relatat Raed Arafat. „Asta ar fi fost reacția mea. Pentru că nu mai putem suporta acest lucru. În lift stai cu omul de la etajul 10 până la parter, deja dacă tușește, strănută sau nu poartă mască, poți să ieși de acolo infectat. Deci, nu merge!” – a punctat șeful DSU.

Arafat a explicat că boala se ia cel mai ușor în spațiile închise, mai puțin aerisite sau în spațiile aglomerate mai puțin aerisite. Chiar dacă spațiul este puțin mai mare, dacă este aglomerat și nu este aerisit, boala se răspândește destul de bine, mai ales dacă oamenii nu au mască.

Când masca o poartă și cel infectat, și cel neinfectat, riscul de îmbolnăvire este mai mic, pentru că încărcătura virală la care este expus cel sănătos este mai mică decât în cazul în care n-ar fi purtat mască. În plus, și efectul bolii poate fi mai limitat, manifestarea bolii mai ușoară, dacă această încărcătura virală la care am fost expuși este mai mica. (…) În curând este posibil să se ajungă la acest lucru (obligativitatea purtării măștii și în spații deschise – n.r.) în unele zone, dacă cifrele continuă să crească”, a avertizat în final Raed Arafat.

Sursa: Digi24

63 comentarii

  1. Altu Răspunde

    Nuuuuu!!!!!!

    • H&R Răspunde

      Daaaaaa!!!!!!

    • Edy Răspunde

      Asta, Altu, asa urla de parca l-o legat cineva in lanturi si nu poate umbla pe strada. Da ce libertati ti-au fost ingradite ca nu inteleg? Asa-i de greu sa porti o masca? Ca o faci pentru binele apropiatilor tai. Nu pentru tine. Poti sa discerni? Eu nu mi-am tinut in brate nepotii, foarte mici, de un an. Pentru ca am zis ca viata lor este mai importanta decat a mea. Ca sa intelegi: am un serviciu potential periculos. Daca te duce capul.

  2. H&R Răspunde

    Vrem si noaptea cand dormim…

  3. Cetateanul Răspunde

    Deci nici vorba de asa ceva ! Cine este in pericol sa o poarte !

  4. Cetateanul Răspunde

    Du-te plimba cainele tataie !

  5. Cetateanul Răspunde

    Cine se teme de o boala care are o mortalitate prin infectare comparabila cu gripa care nu a crescut mortalitatea in tara noastra desi virusul este prezent de la inceputul anului … nu are decat sa se agite, dar pe persoana fizica !

  6. ... Răspunde

    Dar chiar nu vedeți că sunteți călăriți și mai mult decât atât voi insistați să vi se pună șaua și căpăstrul??? Unde este acum Iohannis care zicea haideți oițelor mei la vot! Votul e mai sigur și decât să te duci la magazinul de pâine. Uite cât de sigur este! Explozia de cazuri și mai ales explozia de cazuri la școli nu are nici o legătură cu secțiile de vor organizate la școli???? Aș înjura acum dar chiar nu vă dați seama de scenariul la care asistați? Îmi place în schimb de preotul ortodox din Moldova care s-a revoltat. Înseamnă că începe showul. Cei care vor sări pe mine vă spun atât. Cei care sunt cu toate măsurile astea nu prea sunt religioși. Ei țin cu religia banului, a supermarketurilor și a păcănelilor. Nu trebuie decât să observați ce sunt interzise și ce sunt permise. Anumite activități nu au fost atinse deloc iar altele au fost compet îngropate. Orban a solicitat ca să se extindă în continuare capacitatea de testare. Deci slabe șanse să scadă.
    Întrebare 1. Voi știți pe cineva din anturaj care a făcut testul?
    Întrebare 2. Credeți că sunt șanse ca să se facă screening și la celelalte boli de care murim pe capete de ani de zile și nu s-a făcut până acum nimic?

    • Cetateanul Răspunde

      Ti minte cazul copilului care a murit fiind fugarit de Politie ca ultimul infractor ?
      Cine nu e de acord cu doctorul Arafat si cu cercul lui sunt penalizati sau infractori de drept comun ! Ce a ajuns tara asta frate ?

    • HB Răspunde

      Maine sa ne scri douazeci de pagini. Poti sa desenezi daca ii mai usor.

  7. Cetateanul Răspunde

    A trecut si vara, era timpul ideal pentru a ne infecta in masa cu acest virus . Organismul are parte de multa vitamina D de la soare, gasesti fructe si legume proaspete care ajuta mult sistemul imunitar … vara era momentul ideal de a ne lua de gat cu acest virus nenorocit !
    Asta s-ar fi intimplat daca am fi avut doctori profesionisti si integri la conducere .
    Suedia a facut exact ce am descris mai sus si nu o sa mai aiba probleme deosebite de acum inainte .

    • HB Răspunde

      Tot un prost ai ramas, sunt dezamagit
      Pacat de efortul lui taica-tau.

      • Cetateanul Răspunde

        4800 de decese suplimentare in Suedia intr-un an de pandemie care cica rade populatia . Pacat de tine, erai o speranta pentru omenire .

    • Cetateanul Răspunde

      Nu se moare in masa in Suedia, nu-i asa ? Fricosii pot sa fuga, in alta tara nu se vor infecta .

  8. 😷 Răspunde

    Contrar măsurilor impuse în restul Europei, Suedia nu şi-a plasat populaţia în izolare la domiciliu. Autorităţile au lansat însă un apel la responsabilitate: distanţare fizică, aplicarea strictă a regulilor de igienă şi izolarea indivizilor care prezintă simptome.

    Bilanţul este însă unul considerabil: cu peste 5.800 de morţi şi 84.729 de cazuri, Suedia se numără printre cele mai afectate ţări ale lumii, în raport cu populaţia sa. Sursa: digi24

    • Cetateanul Răspunde

      Surse, date …
      Spune-mi doar un lucru, cati oameni au murit in primele 9 luni ale anului trecut si cati au murit in acest an ?
      Se regaseste astfel diferenta aia de 5800 ? Este intreare cu raspuns desigur .

    • Cetateanul Răspunde

      Daca actualul trend se mentine, pe intreg anul 2020 vor avea fata de media ultimilor 10 ani un surplus de circa 4876 de decese .
      Am inteles ca aceste cresteri au fost accelerate datorita faptului ca s-au produs multe decese in case de batrani la care mortalitatea a fost mare deoarece multi aveau multe alte boli asociate .
      Da, dar ei au trecut deja prin ce este mai greu, noi avem sute de mii de someri si milioane de familii nu-si vor mai putea plati ratele si nici multe cheltuieli curente, in cativa ani putem sa-i ajungem lejer si chiar sa-i intrecem .

    • Cetateanul Răspunde

      Daca au murit in numar mare oameni in varsta cu mute afectiuni inseamna ca anii viitori s-ar putea sa scada rata mortalitatii .

  9. Cetateanul Răspunde

    Bine, m-ai provocat sa aflu cifrele relevante, adica cati au murit anul trecut in primele 9 luni si cati au murit in acest an in aceasi perioada .
    Daca gasesti datele inaintea mea te rog sa le postezi .
    Orice alte povesti cu pozitivi si negativi este inutila, mortalitatea nu minte .

    • Cetateanul Răspunde

      Recuperam in lunile si anii ce vor urma . Ce vor face sute de mii de someri si milioanele de familii grav afectate ? Vor trai mai mult si mai bine ?

  10. ... Răspunde

    Stați liniștiți. De acum încolo așa vom umbla, trași în prezervativ.
    https://www.youtube.com/watch?v=BT0OPl4pTBc

  11. The Mask Răspunde

    Nu inteleg de ce nu s-a introdus obligativitatea purtarii mastii pe strada si in absolut toate spatiile publice deschise si inchise, inca din luna martie. V-a fost frica sa nu pierdeti voturi la alegeri?

    Cei care ati mentionat Suedia…la o tara cu 9 milioane de locuitori, stau foarte prost.

    In Spania masca e obligatorie peste tot, inclusiv pe strada, inca din luna martie.

    Dar cand noi avem persoane ca si Artefact si Ludovico care iau decizii pentru alte 18 milioane de oameni, e clar de ce merg atat de prost lucrurile.

    Trebuiau inchise granitele cand au inceput sa vina “valorile” din occident, care au adus primul val, care putea fi mult intarziat.

    Fara masti obligatorii peste tot, inclusiv pe strada, toate celelalte masuri din degeaba. Zeci de milioane din banii publici aruncati pe foc. Sau ma rog, in buzunarele celor care au profitat de aceasta situatie, cu dedicatie. Se stie.

    • ... Răspunde

      Nu era obligatorie masca pentru că efectiv nu erau destule pe piață. Era jenant să-ți ceară și tu nu ai de unde a procura. Înainte de pandemia asta măștile stăteau cu lunile pe rafturi. Medicii le primeau la spital iar restul …. Hai să nu mai zic cine purta. Mai nimeni, asta chiar dacă erau răciți. Oricum masca din comerț ajută puțin. Dimensiunea virusului este mult inferior dimensiunii orificiului măștii. Iar chestia cu bariera biologică și antiseptică e poveste pentru copiii. Mai ales dacă masca este răsrăsfolosită zile la rând. Important este să purtăm mască, nu? Nu contează că nu face doi bani.
      Apropo, știți pe cineva care colectează măștile folosite? Nu de alta dar este “waste biohazard”! Măcar acum în pandemie trebuia organizată colectarea asta. Altfel masca utilizată și potențial infectată ajunge în contact cu alt potențial bolnav. Dar asta nu contează, nu?

      • Docor Răspunde

        Spuneti-mi si mie, daca ati fost vreodata operat. Si daca da, de ce au purtat cei care v-au operat masti chirurgicale. Oare ca sa nu va infecteze in caz ca au vreo bacterie daunatoare sau virus in corp?

        Aveti dreptate, dimensiunea virusului este mai mica decat orificiul. Dar virusul ala nu iese din nasul si gura dvs. asa singur, de capul lui, ci atatsat la secretiile pe care le eliminati prin oriciile nazale si bucale. Secretii, care sunt mai mari decat orificiile din masca.

        Masca o porti ca sa nu dai altora virusul. Se poate confectiona si din material textil si spala/ dezinfecta dupa folosire. Nu poti sa elimini raspandirea 100%, dar poti sa o reduci enorm, daca oamenii nu ar fi atat de batuti in cap.

  12. ... Răspunde

    Vă rog să citiți cu mare atenție articolul de mai jos. Vă pune serios pe gânduri.
    https://evz.ro/revolta-anti-covid-avocatii-pregatesc-o-actiune-mondiala-pentru-daunele-provocate-de-lockdown.html

    • Cetateanul Răspunde

      Adica mai exista oameni si printre jurnalisti . E bine …

    • Cetateanul Răspunde

      Acum circa 12 ani a fost schimbata definitia pandemiei . De atunci nu mai este necesar ca provoace un numar semnificativ de imbolnaviri grave si numeroase decese .

  13. Doctor Răspunde

    Toti sunteti viteji, pana va infectati si ajungeti in spitale.

    Pentru toti scepticii: daca nu credeti ca exista virusul, de ce nu luati contact cu cineva infectat, sa va infectati si voi sa vedeti cum e? Si dupa sa ne si suneti cum e.

    Chiar asa tampiti sunteti unii sa credeti ca toate cadrele medicale de pe planeta asta s-au inteles intre ei sa minta populatia?

    • Cetateanul Răspunde

      Pai nu este infractiune sa te infectezi voluntar cu porcaria asta ? Bai mare doctor ce esti tu, cand este mai pregatit un organism vara sau iarna ? Oricum ne vom infecta aproape toti pana la urma, ce asa mare lucru ?

      • Doctor Răspunde

        Infractiune ar trebui sa fie faptul ca romanul e priceput la toate, in special sa isi dea cu parerea pe internet.

        • Cetateanul Răspunde

          Esti glumet !

        • Cetateanul Răspunde

          Infractiune ar trebuie sa fie (si la noi) amenintarea populatiei ! In SUA daca raspandesti informatii false si practici ghicitul in cafea risti inchisoarea pe viata .

          • Amurika

            Si in tarile arabe daca te iei de mana cu o femeie care nu e nevasta-ta, ai pus-o. Ce treaba are Romania cu sua. De cand a ajuns sua, tara care are mai multi oameni in puscarii decat tot restul tarilor, tara care invadeaza si distruge economiile altor tari, un exemplu de dat?

            Mai bine taceai…te-ai facut de nescafe

          • covid 19

            Păi, tu asta faci. Eşti în concediu că de dimineaţă eşti tot pe forum? Închisoare pe viaţă este absurd dar te-aş pune să faci muncă în folosul comunităţii în secţiile ATI.

          • HB

            Scuze, la pisatu asta de Amurika am vrut sa-i raspund da’ nu am avut optiunea. Da de ce nu mergi tu in Koreea de Nord? Acolo poti sa postezi in linia partidului. Si mai ai si
            “libertatea” sa-l iubesti pe kim yong il. Apropo, acolo nu se poarta botnita, he he he!

    • ... Răspunde

      Eu am trecut deja dar am mai scris asta. Oricum ferească sfântul să ajungi în spital la noi că mai primești niște boli fără să vrei.

    • Cetateanul Răspunde

      Un doctor nu poate sa decida cine munceste si cine isi pierde locul de munca (vorbim de oameni sanatosi), cine continua sa detina o afacere si cine da faliment . M-am facut clar ?
      Somitati din lumea economica au spus ca ne paste o criza care va macina societatea si va ucide foarte multi oameni . Asa e bine ? Scapam de 10.000 de decese si chinuim milioane .

      • Criza de ficat Răspunde

        Se tot vorbeste de criza de cativa ani. Cu toate astea, preturile la imobiliare cresc in fiecare luna, cu toate ca deja au ajuns la niste sume care nu se justifica nicium in Romania.

        Unde e criza?

        Daca e criza, de unde tot cumpara romanii atatea apartamente? Ca nu vorbim de 1kg de cartofi, sau un telefon mobil.

        • Cetateanul Răspunde

          Sa-ti ofer cateva ponturi . Exista o parte din romani care au strans bani in ultimii ani si acuma vor sa-i investeasca . Orice criza financiara incepe dupa o anumita perioada de la impact deoarece oamenii mai au inca economii care se vor termina la un moment dat .
          Guvernul vrea sa prelungeasca perioada in care oamenii si firmele, la cerere, pot sa-si amane plata ratelor la banci . Sunt pana cum vreo 300.000 din cate am inteles .

          • Imobiliar

            Domnule cetatean citindu-ti postarile vad ca esti expert in toate de la medicina la politica la economie.Economia romaniei ca si factor relevant intr-o criza mondiala este egal cu 0. Toate crizele din ultimii 100 de ani au pornti si au fost declansate de o singura tara – S.U.A.Se tot anunta criza de 3 ani deja.Ajungem in 2021 si inca n-a venit.Primul lucru ce cade cand vine o criza este piata imobiliara pentru ca pentru muritorul de rand o locuinta e cea mai mare cheltuiala pe care trebuie sa o faca pe parcursul vietii.A venit cu pandemia si toata lumea a spus ca pica piata imobiliara.Insa preturile continua sa creasca si nu da semne de regres pentru ca cerere exista.Sunt fonduri de investitii care contruiesc zeci de mii de apartamente in romania.ma gandesc ca nu sunt ei chiar atat de tampiti incat sa nu studieze problema din punct de vedere economic inainte sa investeasca atatia bani. Nu vine nici o criza.

      • 😷 Răspunde

        Dar daca ai ebola sau ciuma bubonica ce faci? Te plimbi prin parc? Te baga la carantina cat ai zice covid… Ce vorbesti amaratule?

    • Tâmpiţii Răspunde

      Da, chiar aşa tâmpiţi suntem, nu degeaba stăm acasă fără rost şi postăm idioţenii.

  14. SRS Răspunde

    n-am vazut atatea comentarii de cand apareau aticole cu ratatul ala de pupazau

    sa vina sa faca coalitie sa rezolve problemele asa nu se mai poate

  15. Cetateanul Răspunde

    Domnu expert in imobiliare, oamenii obisnuiti vor ramane in curand fara bani, de ce credeti ca 300.000 de persoane si firme si-au amanat ratele la banci ? Orice om normal la cap vrea sa scape cat mai rapid de credite, nu sa le prelungeasca .
    Daca de maine ar fi obligati la plata ratelor cati din cei 300.000 credeti ca le-ar mai putea plati pe termen lung vorbesc .

    • plin Răspunde

      Ia o pastila si culcate k esti stresat.toti oamenii obisnuiti au telefoane scumpe toti merg cu masina si se vede dp traficul din oras.la capricii e plin la fast food e plin la comandat mancare e plin la supermarket e plin.asa de kuriozitate spunemi si mie cand vine mai exact criza asta sa ma pun sa strang bani.

      • Cetateanul Răspunde

        Pai fratilor, daca voua va convine sa asistati la uciderea economiei si practic la reducerea sperantei de viata a populatiei din tara asta dati petreceri, nu ma faceti pe mine stresat .
        Exista inca o parte din populatie care o duce relativ bine, nu uita ca sute de mii si-au amanat creditele si iarna nu este pe noi (cheltuielile cu incalzirea) si orice criza vine dupa un anumit timp de la factorul declansator .

        • 😷 Răspunde

          Da mai intelighentule. Toate tarile din Lume au vrut sa-si puna economia pe butuci… mare dobitoc esti, n-am cuvinte…

          • Cetateanul

            DIn pacate, ,multi dintre asa-zisii conducatori au pierdut contactul cu realitatea de mult timp . Realitatea sunt datele stiintifice obtinute pe baza faptelor, virusul nu va ucide in masa ! Deci este foarte posibil ca ei sa decida fara sa-si doreasca impotriva propriului popor .

  16. Cetateanul Răspunde

    In SUA se preconizeaza ca circa 60% dintre afacerile care si-au suspendat activitatea nu vor mai redeschide . Credeti ca e de bine ? Oricum micile afaceri erau pe butuci datorita ‘comertului online” .
    In criza din 2008 primul lucru pe care l-am facut a fost sa-mi platesc cat mai rapid cu putinta bancile .

  17. Satmarean 1 Răspunde

    @SRS-Daca esti putin atent 80% din comentarii vb singur @Cetateanul, mare medic si om de afaceri care incearca sa ne convinga ca albul ….nu este alb.

  18. 😷 Răspunde

    Pai de ce sa-ti mai platesti ratele daca esti mort?

    • Cetateanul Răspunde

      In Suedia daca se mentine actualul trend al mortalitatii in tot anul 2020 vor fi cu circa 4800 de decese suplimentare fata de media ultimilor 10 ani . Unde sunt milioanele de decese ? Incuie-te in casa si arunca cheia !

  19. 😷 Răspunde

    Asta daca nu te linseaza oamenii ca pe un sobolan… cea ce nu ar fi de dorit..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.