Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Municipiul Satu Mare, în scenariul galben! Masca de protecție, obligatorie și pe stradă

Astăzi, 28 octombrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare a adoptat Hotărârea nr.42 din 28.10.2020 privind completarea Hotărârii CJSU nr.39/23.10.2020 cu privire la stabilirea şi aprobarea măsurilor care se aplică la nivelul judeţului Satu Mare pentru prevenirea şi combaterea infecțiilor generate  de COVID-19.

Conform hotărârii adoptate, principalele măsuri de prevenție suplimentare prevăzute în perioada următoare sunt:

Art.1.

(1) Se adoptă obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele începând de la vârsta de 5 ani prezente în toate spațiile publice din afara locuinței, în toate Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Satu Mare în care rata incidenței la mia de locuitori depășește cifra de 1,5 conform anexei la prezenta hotărâre.

(2) Prezenta reglementare se actualizează la fiecare 48 de ore cu introducerea obligativității prevăzute la pct.(1) în UAT-urile care ating/depășesc cifra de 1,5/1000 de locuitori.

Art.2.

Se menține obligativitatea respectării măsurilor dispuse în anexa la Hotărârea CJSU nr.35/16.10.2020. (https://sm.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/32/2020/10/HOTARAREA-C.J.S.U.-Nr.35-din-16.10.2020-privind-modificarea-Hotararii-CJSU-nr.32-din-15.10.2020.pdf)

Noile localitățile în care purtarea măștii de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice exterioare începând cu data de 28 octombrie sunt: municipiul Satu Mare, orașul Negrești-Oaș și comuna Acâș.

Se menține obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice exterioare pe raza comunelor: Cămin, Călinești-Oaș, Tiream, Foieni, Crucișor, Ciumești, Socond, Căuaș, Păulești, Vetiș și Căpleni.

Lista unităților administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile a atins/depășesc cifra de 1,5/1000 de locuitori

  1. SATU MARE – 1,839
  2. ACÂȘ – 1,637
  3. NEGREȘTI-OAȘ – 1,514

Sursa: Instituția Prefectului Satu Mare

59 comentarii

  1. John Doe Răspunde

    No comment. Care este rostul? Atat de smecher este acest covid? Oricine face o plimbare pe strada lasa in urma lui pe tot traseul acest virus care abia asteapta urmatorul “pacient”. Mai nou in loc de aer, respiram Covid. As fi de acord, in caz ca am fi obligati sa purtam acele masti profesioniste de la 3M care protejeaza in proportie de 99,9%. Aceste masti chirurgicale, de bumbac etc. nu au o izolare etansa pe fata purtatorului, astfel care este rostul lor? Multe dintre mastile din comert, sau produse de catre “designeri” locali respecta vreun certificat care sa sugereze eficienta acestora? (ISO 22609:2004; EN ISO 11737-1:2018; EN ISO 10993-1:2009; SR EN 14683+AC:2019)

    PS. Respect normele de distantere si purtatul mastii in spatiile inchise. Dar hai sa fiim sinceri, o sa ma plimb singur pe strada cu masca pe fata, ca sa ma protejez de ce? (basina ante-trecatorului, care contine o particula de Covid)

  2. Xman Răspunde

    (2) Prezenta reglementare se actualizează la fiecare 48 de ore cu introducerea obligativității prevăzute la pct.(1) în UAT-urile care ating/depășesc cifra de 1,5/1000 de locuitori.

  3. Xman Răspunde

    Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare vvor face ședință din 2 în 2 zile????!!!!! trebuie să urmărim zilnic comunicatele să vedem daca e cu masca sau fără mască!!!!!!!!super decizie!!!!!!!!

  4. JOHN Răspunde

    se face aplicarea unei hotarari cel putin din ziua urmatoare, nu cand I se ridica la Prefect

  5. ... Răspunde

    …. și vom fi iarăși ce am fost și chiar mai rău decât atât!

  6. 1000 Răspunde

    Este constitutionala obligativitatea purtarii mastii?
    Citat de Avocat Gheorghe Piperea , sursa mediafax.ro

    Obligatia de a purta masca in aer liber nu este prevazuta nici in Legea 55, nici in Legea 136. Stabilirea unei astfel de obligatii prin hotarare de guvern sau alt act normativ inferior este interzisa de principiul ierarhiei actelor normative, dar si de art. 53 din Constitutie, conform careia restrictiile de drepturi si libertati nu pot fi impuse decat prin lege ca act juridic al parlamentului.
    Textele din Legea 55 care stabileau contraventii pentru nepurtarea mastii sunt declarate neconstitutionale de catre CCR. In acest moment sunt virtual abrogate, pentru ca au trecut deja cele 45 de zile de suspendare a aplicabilitatii lor si nu au fost inca modificate pentru a fi puse de acord cu decizia CCR. Asadar pentru fapta de a nu purta masca in aer liber nu se pot aplica decat amenzi ilegale, usor de desfiintat in instanta, in procedura plangerii contraventionale. Obligatia purtari mastii este de fapt , o recomandare.

  7. popica Răspunde

    va mai aduceti aminte cand in Romania se bagau taxe peste taxe si oamenii comentau ca bine ca nu ne baga taxa si pe oxigen,pai iata ca platim de acum si taxa pe oxigen,1 ron buc masca,maine poimaine vom multumii daca vom avea de unde sau din ce sa cumparam masti,sa putem iesi afara din casa

  8. Dacus Răspunde

    Si la McDonnlas o sa manance cu masca ? Acolo ar trebui , mesele sunt de juma de metru ,stau bot in bot si se vede de la o posta ca nu sunt din aceasi familie…..
    Si in masina ?

  9. Hitler Răspunde

    Jos guvernul…noi suntem prosti ca ne lasam condusi de oamenii astea, e interesant ca inca saptamana trecuta abea am avut 20 de cazuri si acuma dintr-o data avem aproape 100…da pana cand lasam sa fim condusi de prosti si hoti?

    • Napo Leon Răspunde

      Trage-ti un glont in cap. Ca faci umbra pamantului… Auzi la asta? “oamenii astea”, “abea am avut…”, corect este ABIA. No bine, se stie ca psd-istii sunt inculti. De hoti si prosti nu mai vorbesc, sunt nenumarate exemple…

    • Churchill Răspunde

      Nu e nici un dubiu , tu chiar ești prost !
      Si nici sa scrii nu știi !!!
      P.S. Nu sunt fan “guvern”dar si de analfabeți m-am saturat !

  10. Stalin Răspunde

    Până pe 6 decembrie, apoi vom fi conduși de tata hoților (PNL)

    • Napo Leon Răspunde

      Alt papagal…

    • x-ulescu Răspunde

      Si dupa 6 dec, voturile sunt deja numarate , persoanele alea care se vad pe camere ( despre care ni sa spus ca nu merg ) sunt mos nicolae cu elfii ,iar in saci nu sunt voturi furate !!

  11. Jan Răspunde

    Din 7 decembrie stare de urgență !!!

  12. Altu Răspunde

    Fu..a-i Dumnezeu, cancerul să-i mănânce cu masca lor de handicapați.

  13. Altu Răspunde

    Cum naiba,la unii se bagă botniță doar la cod roșu iar la noi la cod galben. Bud ,tu și tăt neamu tău și toți care ați ghicit , Să Crăpați,dar toți. Nu mai am aer de la cât i-am blestemat.

  14. m Răspunde

    Numai ca in art.3 al.2 din Anexa 2 la HG nr.856 din 14.10.2020 zice altfei:
    (2) În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

    • John Doe Răspunde

      Exact, este o hotarare de guvern dar constitutia zice urmatorul lucru: “restrictiile de drepturi si libertati nu pot fi impuse decat prin lege ca act juridic al parlamentului.”

      Degeaba a dat “Guvernul meu” aceasta hotarare, aici se observa incompetenta acestor guvernanti sau nepasarea lor fata de separarea puterilor in stat.

  15. Avocat Răspunde

    Clar este ilegal! Doar în cod roșu se poartă masca și pe stradă! Dar prefectura nu are juriști care să cunoască legile??!!

  16. ... Răspunde

    Un fel de denunț.
    Am auzit azi pe vecinul că în casă el nu vrea să poarte mască, nici ceilalți membri ai familiei. Menționez că aceeași familie asculta pe timpul regimului Ceaușescu pe ascuns Vocea Americii și Radio Europa Liberă!
    Autoritățile nu își dau seama de penibilitatea situației? Oare organizarea alegerilor locale în pandemie nu are de-a face cu situația asta? Când am început anul școlar erau 350 de școli în scenariu roșu. Azi sunt 3400!!! Tot timpul suntem luați prin suprindere și luăm măsuri greșite și aiurea.
    Dacă orice răceală este băgată la grămadă la covid, vrei-nu vrei ajungi la balamul ăsta din prezent. Întrebarea este ce mai vor inventa otoritățile? Se pare că au fantezie bogată.

  17. Rrrr Răspunde

    Cineva are cistig si din pandemia aceasta.

  18. masca Răspunde

    Comentarii de 2 lei la o temă de 2 lei făcute de oameni de 2 lei. Aţi pus vreodată pe flit masca de gaze, fătălăilor?

    • satmarean Răspunde

      Buna asta si vreo trei fiole pe traseu cand scoteai supapele.

    • Altu Răspunde

      @masca,baga-te în sicriu,sigur nu te infectezi acolo. Și să te urmeze toți mascații. Dă doamne ,să apară odată vaccinul ăla să scăpăm de mascați. Fanii mască vor fi primii la vaccin , și primii la Doamne-Doamne, după vaccinare.

      • Jiji Răspunde

        Liniștește-te si 😷 !!!
        Cu gând bun .

      • ... Răspunde

        Nu am încredere în performanțele vaccinului. Oricum s-a apus clar din direcția UE că înainte de primăvară cel mai devreme nu va fi nimic. Că ce spune Neluțu Tătaru e un lucru, oricum realitatea îl contrazice zilnic.
        Cred că am mai spus și pe aia că la un virus care este instabil cum e cel actual nu văd cum ar funcționa un vaccin. Până iese la utilizare pe piață deja e inutil.

        • ... Răspunde

          Tu ai incredere in injectiile cu insulina!

          • ...

            Ăsta care mă copiezi. Zi mersi zilnic că tu nu ai nevoie! Dar așa pentru mine ca fapt divers, te simți mai bine dacă îți bați joc de necazul altuia?

  19. The Doctor Răspunde

    Mai mulți pacienți bolnavi de Covid-19 din Suceava au murit pentru că au refuzat să li se administreze oxigen, spunând că ei nu cred în acest virus, deși se aflau în stare gravă.
    ”Vin mulți pacienți care susțin că ei nu cred în existența acestui virus. Nu vor să țină masca cu oxigen”, a declarat managerul Spitalului Județean, Alexandru Calancea, potrivit Obiectiv de Suceava.

    Oamenii spun că știu ei mai bine, pentru că au citit, chiar dacă sunt diagnosticați oficial cu Covid-19, iar medicii spun că valul al doilea al pandemiei este mult mai agresiv decât

  20. Altu Răspunde

    Art 10. Se consideră necesară instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise”.

  21. DITHER Răspunde

    Fara masti pe strada!
    Cod galben,nu rosu!!!
    Habar nu au ce fac!

  22. clau Răspunde

    da, trebuie sa faca targetul agenti……..!

  23. The Mask Răspunde

    Trebuiau sa se bage masti obligatorii peste tot, inca din luna martie. E tardiv, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Si sper sa se aplice amenzi drastice celor care nu poarta masca.

    Dar la noi sunt mai importante alegerile, si frica sa nu cumva sa nu-i mai voteze lumea. Asta e si motivul pentru care au si pasat responsabilitatea de la centru la fiecare conducere locala. In felul asta trio-ul de papusi cu sfori – giohanis, ludovico, artefact, s-au spalat pe maini.

    100 de ani dupa Gripa Spaniola, tot n-am invatat nimic…

  24. Eli Răspunde

    CARE ESTE MEDIA ZILNICĂ TESTELOR CARE SE FAC IN SATU MARE ⁉️
    Poate autoritățile se vor eforta sa ne spună !
    Avem dreptul sa știm !
    Am convingerea ca daca s-ar efectua mai multe teste am avea imaginea reala a situației din oraș ,

  25. Sathmarer Staatsbürger Răspunde

    Oare de ce se calculeaza numarul total si de ce nu se raporteaza fata de numarul actual de infectati. Azi sunt sub 400 de infectati in judet, care este un procentaj foarte mic, raportat ata la locuitorii orasului cat si la locuitorii judetului. Nu inteleg de loc aceasta hotarare, sau de ce se face asa calcultatia.

  26. Cetatean Răspunde

    Obligatia de a purta masca in aer liber nu are fond legal!!

    1.Legea 55 din 2020 are articole contradictorii!

    Problema este ca art. 5 alin. 2 lit. d din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 nu este doar ambigua, ci si intra in contradictie cu alt pasaj din acelasi act normativ (art. 13 lit. a), care impune mastile doar in spatii inchise, spatii comerciale, mijloace de transport in comun si locuri de munca. Deci nu si in spatii deschise.

    2.Hotararile si Ordonantele se emit trebuie sa aibe ca si temei legal o lege, in cazul de fata, legea 55 in care nu este mentionat nicaieri obligativitatea purtarii in spatii deschise

    (acestea fiind mentionate doar in anexa 2 a HG553/2020 Articolul 1^2. În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice)
    Asadar se face trimitere catre legea 55, in temeiul careia HG-ul a fost dat in vederea aplicarii prevederilor.

    3. Ajunge sa dati un google search legat de portul mastii in aer liber si pozitia CEDO fata de acest lucru…

    CEDO a fost categorica: obligativitatea purtării maștii de protecție în aer liber incalca drepturile și libertățile fundamentale ale omului! Cu alte cuvinte, astfel de măsuri dispuse de autorități sunt abuzive și fara suport legal! Când au analizat plangerea, judecătorii CEDO au observat că a-i obliga pe oameni să poarte masti și in aer liber incalcă prevederile Art.8 din Convenția Europeană pentru protectia drepturilor omului si a libertăților fundamentale. Este vorba despre prejudicii grave și imediate aduse dreptului la respectarea vieții private și de familie. Drept pentru care, Tribunalul a reținut că orice persoană are dreptul să aleagă cum vrea să se prezinte în spațiul public.

    Si in final 4.
    Exceptiile de la purtatul mastii in aer liber:

    Art. 3 În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

    Asadar, ajunge sa stai cu o tigara in mana sau cu o sticla de suc mereu la tine si te incadrezi in exceptii…fumez, imi e sete, beau si eu niste apa/suc.

    Sa ploua cu amenzi anulate!

    • Sandor Răspunde

      Masca obligatorie in toate spatiile publice trebuia de mult introdusa in toata tara !!!

      Toti infectatii umbla pe strada fara nici o restrictie si infecteaza la randul lor pe altii.

  27. Curect Răspunde

    Am sa denunt absolut fiecare persoana pe care o vad ca nu poarta masca, sau nu o poarta corespunzator

    • Grazzz Răspunde

      Nu cred,eu zic ca furi curent. 😉

      • Guliver Răspunde

        Mai Grazzzz,
        La capitolul inteligenta , ești dauna totala !!!

        • Ion Răspunde

          Oare nu ești tu prea prost să ințelegi ce a scris?

          • Guliver

            Poate ai dreptate , dar poate îmi explici tu care – incontestabil- ești un tip deștept , ce a vrut sa spună prietenul tău cel prea inteligent pentru a fi înțeles 😊

    • Johnny Răspunde

      De ce nu ?
      Este vorba de siguranța noastră !
      Cu regret o reacție trebuie sa avem fata de inconștienții care împraștie virusul !!!
      Nu vreți masca , nici noi nu vrem , dar dacă așa ne putem proteja cât de cât , hai sa avem grija .

      • Altu Răspunde

        @johnnyca dragă,dar naiv poți fi. Asta se vrea, dezbinarea oamenilor și controlarea lor. Acum se vor bate pe stradă botnitarii cu ceilalți. Te protejează masca,vezi să nu. Se poarta într-o veselie și record de cazuri. Abia aștept un botnitar sa se lege de mine, sigur nu de covid moare. Eu am rezolvat treabă simplu,am fiert măștile de unică folosință vreo 30 de minute și acum așa fain respir prin ele. Pot scuipa botnitarii prin ea

        • Johnny Răspunde

          Poate ca sunt naiv , dar…
          Din educația pe care am primit-o face parte și respectul fata de oamenii calificati .
          Vorbim aici despre cei calificati cu adevărat , nu despre posesorii de diplome obținute cu nesimțire in mod fraudulos .
          Dintre oamenii calificati , am o mare prețuire pentru medici .
          Nu trebuie sa explic de ce .
          Printre altele pentru aceea ca in momente de neputința in fata unor boli , dintre pământeni , in ei si-a pus pana acum ,își pune sau își va pune fiecare dintre noi nădejdea .
          Si dacă medicii îmi spun ca este bine sa port masca o fac , pentru ca am încredere in ei .
          Și nu ma refer la acei medici care sunt toată ziua prezenți pe ecrane ci la cei care trăiesc alături de noi in comunitate , care ne sunt prieteni , vecini .
          Dacă un medic nu se sufoca atunci când lupta pentru viața unui om in cadrul unei intervenții chirurgicale care poate durează uneori 10-12 ore, nu ma sufoc nici eu dacă port masca atunci când merg la cumpărături sau chiar fac o plimbare .
          Pentru a înlătura o eventuala suspiciune ca as fi partizan al “puterii”: pe măsura respectului pa care il am fata de oamenii calificati , este și disprețul pd care îl am fata de politicieni, indiferent de orientare, și mai ales fata de slugoii lor .
          Tu ești un tip inventiv din câte spui , ai putea sa-ti folosești aceasta calitate in sens pozitiv . Este doar părerea mea , un tip naiv , care își dorește revenirea la normalitatea vieții de dinainte de covid .

          • covid 19

            @Johnny, tu-i crezi pe doctori în loc să-l crezi pe Altu… Mare greşeală! El s-a prins demult de marea manipulare şi acum luptă pentru a ne aduce pe calea dreaptă. Ca iehoviştii. Dar în tupeu îl pun alături de LGBT care, deşi sunt toleraţi, ei vor să-şi impună deviaţia lor patologică drept normalitate.

          • Johnny

            @covid 19, din păcate , ăștia suntem.

  28. Altu Răspunde

    Johnny,nu face și tu comparația cu chirurgii,e alegerea lor ,sunt plătiți. Compari cu un copil de exemplu. S-a stat 2 luni în carantină când erau puține cazuri,acum sunt mult mai multe,deci virusul nu a dispărut. Acum vom sta iar în carantină, ieșim la lumină, iar apare virusul. Ce vom face ,ne vom juca de-a v-ați ascunselea toată viața. Până atunci multi nu vor avea bani nici de pâine. Părerea mea e că victimele colaterale vor fi mult mai multe. Salvăm unii, să-i omorâm pe alții.

    • Liliacul 5G Răspunde

      Liliecii 5G sunt de vina…din pacate prea multi intunecati mintali au prea multa libertate. De aici si numarul atat de mare de infectari.

      Inteleg ca oamenii nu au incredere in politicieni, si nici nu vad de ce ar avea. Dar, sa crezi ca toti doctorii din toate spitalele au format o colitie spre o conspiratie mondiala, sa minta lumea, trebuie sa fii monument de imbecilitate. Astia sunt latratorii anti masca si adepti conspirationisti. Pana se imbolnavesc, si incep si cred si in virus si in divinitati si in orice, numai sa se faca bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.