Ultima actualizare: azi, 08:47

Locale

Satu Mare, în topul celor mai chibzuite județe. Câte salarii ține la bancă un sătmărean

Sumele depuse în bănci, analizate în funcție de populația ocupată și de salariul mediu din fiecare județ, relevă un tablou mai clar privind capacitatea și disponibilitatea de a economisi a românilor. Calculele Jurnalul arată că românii dețin între 1,6 și 9,5 salarii în depozite bancare, departajarea ținând atât de dezvoltarea locală și venitul net din fiecare județ, cât și de măsura în care oamenii găsesc în apropierea casei oportunități pentru a-și petrece timpul liber.

Cei mai strângători se dovedesc locuitorii din județul Brașov, unde salariul mediu net, 3.428 de lei, nu este unul foarte mare. La poalele Tâmpei, depozitul mediu pe persoană se cifrează la 32.467 de lei, astfel că un brașovean ține la bancă circa 9,5 salarii. Pe a doua poziție se situează București-Ilfov, unde se câștigă mult mai bine, 4.497 de lei pe lună. Dar fiind, probabil, mai cheltuitor de felul lui, bucureșteanul economisește puțin peste 6,7 salarii. Locul 3 pe țară este ocupat de județul Constanța, cu un salariu mediu relativ scăzut, de 2.869 de lei, însă locuitorul de la malul mării păstrează în depozit câștigul pe 6,2 luni. Urmează Cluj, un județ cu angajați bine plătiți (3.929 de lei), care țin la bancă, în medie, 4,9 salarii. Pe locul 5 se află Galați, cu peste 4,6 salarii economisite, la un câștig de 2.712 lei pe lună.

Satu Mare a reușit să prindă un loc în topul celor mai chibzuite județe

Numai șapte județe depășesc media economisirii pe țară. În această categorie se mai înscriu, pe lângă cele din Top 5, județele Iași (4,6 salarii în depozit, la un câștig mediu de 3.260 de lei) și Satu Mare, unde angajații sunt plătiți cu 2.806 lei pe lună și țin la bancă 4,5 salarii.

La polul opus, observăm cinci județe, toate cu o medie salarială sub 3.000 de lei pe lună. Cei mai puțin strângători se arată locuitorii din Brăila, unde câștigul mediu se cifrează la 2.569 de lei, iar numărul de salarii economisite abia atinge 1,6. Urmează Sălaj, cu 1,9 salarii economisite de câte 2.806 lei, și Giurgiu, cu 2.846 de lei câștigul mediu și 2,1 salarii puse la bancă. Teleorman și Călărași încheie topul lipsei de apetit pentru depozitele bancare, cetățenii din aceste județe având în jur de 2,3 salarii ținute pentru vremuri mai grele.

Economisirea medie nu depășește 3 salarii lunare în 12 județe: Brăila, Sălaj, Giurgiu, Teleorman, Călărași, Dâmbovița, Botoșani, Olt, Gorj, Alba, Mehedinți, Bistrița-Năsăud. Acestea însumează o populație ocupată de 1,7 milioane de persoane, adică 20% din totalul la nivel național.

Media națională a deținerilor în depozite bancare este de aproape 14.000 de lei, echivalentul a 4,2 salarii medii pe economie.

Sursa: Jurnalul.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.