Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

FOTO/VIDEO. Descoperiri unicat în Satu Mare, aparținând evului mediu: ,,Este spectaculos!”

Descoperiri medievale în curtea Liceului Reformat din municipiului Satu Mare. Reporterii PortalSM au stat de vorbă cu reprezentanții Muzeului Județean Satu Mare, care au declarat că este vorba de o serie de descoperiri extrem de importante, chiar unicat: ,,Vestigii de această calitate nu am mai găsit în preajma orașului”.

Descoperirile au fost făcute în timpul lucrărilor de reabilitare a Liceului Reformat: ,,În acest context a început săpătura amprentei unei clădiri noi care va fi casa scării, iar în curte este un sit arheologic întrucât ne aflăm în perimetrul orașului medieval Satu Mare. Asta știam din studii topografice și din studiul istoriei orașului, iar acum am primit această șansă de a supraveghea lucrările de construcție. Astfel am putut să identificăm structuri medievale, adică locuințe ale orășenilor, pivnițe, ateliere și alte anexe gospodărești. Toate acestea au fost găsite cu material arheologic deosebit de interesant din perioada evului mediu târziu, perioada premodernă și am recoltat cahle de sobă cu reprezentări figurative”, a declarat reprezentantul Muzeului Județean Satu Mare, Szocs Peter.

Vorbim mai exact de descoperiri ce datează din anii 1500: ,,Au fost descoperite câteva urme ale unor incendii mari, care ar putea fi legate de pustiirea orașului în deceniul al patrulea și cincilea al secolului al XVI-lea. Asta înseamnă că a ars orașul în mare parte”, mai spune reprezentantul Muzeului Județean Satu Mare.

Întrebat fiind de importanța acestor descoperiri, Szocs Peter a răspuns fără să ezite: ,,Este spectaculos!”. Acesta spune că este vorba de o serie de descoperiri unicat.

,,Pentru Satu Mare și pentru cariera mea sunt descoperiri importante și, până acum, unicate. Eu lucrez de peste 20 de ani în muzeu, iar până acum vestigii de această calitate nu am găsit în preajma orașului. Cahlele despre care am vorbit sunt găsite în mari centre urbane, în curtea regală. Putem să fim mândri”, a mai spus Szocs Peter.

 

15 comentarii

  1. Nimeni Răspunde

    Interesant, dar vedeti sa nu descoperiti si niste virusi letali din acea perioada…

  2. Gyuri Răspunde

    Plăcuțe cu inscrieri vechi de 1600-1800 de ani.
    Știți ce scria pe ele?
    MU13 PSD
    MU13 UDMR
    MU13 PROROMANIA
    MU13 AUR
    MU13 PPUSL
    MU13 PER

  3. ... Răspunde

    Și încă una
    MU13 PUNR

  4. Sm Răspunde

    Și cea mai importanta. MU2020 PNL

  5. Săracu' Răspunde

    Cea mai importantă e cea pe care scrie:
    “FCSB=STEAUA”

  6. m Răspunde

    Iooi,ce m-am linistit!Nu sunt cu daci si unguri!Putem reveni la prietenia normala!

    • Gyuri Răspunde

      Am uitat.
      Era scris in ebraica veche.
      Dar au fost lăsate lângă, niște fițuici cu traducere in “daca liberă”.

  7. H&R Răspunde

    Bustul sau statuia St. Johannis nu au gasit cumva?

  8. History Răspunde

    Și eu care credeam că au găsit în final mormântul lui mr.D!😲🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.