Ultima actualizare: azi, 14:26

Locale

FOTO/VIDEO. Lovitură pentru contrabandiștii din Piața Someș. Acțiune în forță a DIICOT

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Satu Mare au efectuat un număr de 42 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Satu Mare și Bihor, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și camătă.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada septembrie 2019 – noiembrie 2020, pe raza județului Satu Mare, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat implicat în activităţi ilicite pe linia contrabandei cu ţigări şi a cămătăriei. Liderul grupării este principalul furnizor de ţigări de contrabandă din zona Piaţa Someş din municipiul Satu Mare, ţigări care sunt depozitate la domiciliul său, al fiului său, cât şi al mamei sale, dar și în apartamente situate în apropierea pieței, care aparțin unor persoane vulnerabile, ușor influențabile, pe care membrii grupării le forțează să-i sprijine prin folosirea amenințărilor și a actelor de violență. Țigările de contrabandă sunt furnizate liderului de către mai multe persoane ce le achiziționează de la diverși cetățeni ucraineni, care le introduc pe teritoriul României prin trecerea frauduloasă a fâșiei verzi, în zona comunei Cămărzana.

Țigările obținute de la acești furnizori sunt comercializate, în special, cu amănuntul, în Piața Someș din municipiul Satu Mare, de către membrii grupării. Cantitățile și frecvența vânzării acestor țigarete au adus venituri considerabile membrilor grupării care au ajuns sa obțină averi importante, să conducă autoturisme de lux și să dețină sume mari de bani si bijuterii. Cu privire la faptele de cămătărie s-a reținut faptul că, liderul împrumuta persoane vulnerabile financiar, cu diverse sume de bani, practicând o dobândă de 120%. Aşa-zisa contabilitate, respectiv trei registre, în care este păstrată evidenţa persoanelor împrumutate era ţinută de către mama liderului. Persoanelor împrumutate care aveau venituri salariale, le erau reţinute drept garanţie cardurile şi codurile PIN ale acestora, în caz contrar recuperarea datoriilor se realiza prin metode de constrângere, constând în ameninţări verbale şi fizice.

Pe parcursul investigațiilor au fost ridicate aproximativ 400.000 de țigarete de proveniență ucraineană, iar în urma perchezițiilor au fost ridicate până în prezent 25 de baxuri cu țigarete de contrabandă, dar și importante sume de bani. La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea, al lucrătorilor de poliție din cadrul SICE, BIC și Serviciului Criminalistic al IPJ Satu Mare, și al jandarmilor din cadrul IJJ Satu Mare. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

 

7 comentarii

  1. Rrrr Răspunde

    In fiecare zi sa se fie facute astfel de actiuni.

  2. mipudeco Răspunde

    De câte ori treci prin fața pieței, colorații te asaltează cu întrebări despre țigări. Chiar nu i-a văzut cine trebuie până acum? Am văzut polițiști/jandarmi care povesteau cu ei de mama focului.
    Mâine va fi la fel: plin de țigări! pariem?

  3. H&R Răspunde

    Candva, pe vremuri frumoase, asa era ca te intreba daca nu cumva ai un fir de tigara, iar acum te intreaba daca nu cumva vrei pachet de tigari…

    • Misu Răspunde

      Nu se va schimba nimic in orasul asta atata timp cat infractorii, bisnitarii, smecherii astia de doi lei, gainarii sunt protejati de catre sefii unor autoritatiin schimbul a diverse comisioane din vanzare. La parterul blocului unde locuiesc chiar astazi am vazut politist care a cumparat tigari. Pai deslre ce vorbim aici ?

  4. Anton Răspunde

    De Unde pot cumpara , decojitor de cartofi cu motive de uliu (sau vultur) la maner, cum e pe masa, de langa pasapoarte. La Dedeman gasesc ?

    • Subiectiv Răspunde

      Nu pot să te ajut cu un răspuns, dar te felicit! E cel mai tare comentariu, ce am citit până acum pe acest site.

  5. Vulpea bi-polara Răspunde

    Era la somesu la parter un magazin cu tot felu de chinezisme, unde aveau si palose de-astea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.