Ultima actualizare: azi, 10:20

Locale

Mașinile parcate pe trotuar vor putea fi ridicate. Când intră legea în vigoare

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat-o, titrează Digi24. Prin urmare, șoferii care își vor mai lăsa mașinile pe trotuar, în zonele pietonale sau pe spații verzi, se vor alege nu numai cu amendă, ci vor fi nevoiți să plătească și taxa suplimentară care vine cu ridicarea mașinii.

Când intră legea în vigoare și ce amenzi sunt

În lipsa locurilor de parcare, șoferii nu se gândesc decât să-și lase mașina, totuși, undeva. Nu mai iau în considerare că pietonilor nu le rămâne loc să circule. Până acum, potrivit Codului Rutier, era posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public. Adică, o mașină parcată pe prima bandă de circulație putea fi ridicată de autorități, în timp ce un autoturism lăsat pe trotuar nu.

Noua lege, care îndreaptă această omisiune, va intra în vigoare din weekend.

„De la începutul anului și până în prezent, la nivelul municipiului București au fost aplicate peste 15 000 de sancțiuni contravenționale pentru oprirea neregulamentară, respectiv peste 1900 de sancțiuni contravenționale pentru staționare neregulamentară”, spune Claudiu Costea, de la Brigada Rutieră București.

Amenda minimă pentru parcările neregulamentare este de 290 de lei, iar cea maximă de 725 de lei.

Sursa: Digi24

21 comentarii

  1. shumaheru Răspunde

    primariile nu sunt obligate sa asigure locuri de parcare ? daca intr-un cartier sunt ,sa zicem 2000 de locuinte ,ar trebui ca primaria sa asigure 2000 + 10 % ,locuri de parcare ,si abia apoi sa ridice masinile parcate pe trotuar

    • Kuka Răspunde

      Ma-ta trebuia sa se asigure ca avortoni de-astia prosti ca tine nu vin pe lume!
      Trotuarele sunt destinate exclusiv pietonilor, fiu de curva ce ești!

      • shumaheru Răspunde

        si tie iti doresc o legatura stransa intre tine si ma-ta , chiar intoarcerea ta la origini , fi linistit ca bicicletele ruginite legate cu lant de gard ,nu vor fi ridicate,pana te trezesti din betie si iti amintesti unde este

        • Kuka Răspunde

          Am vorbit cu ma-ta si o zis sa-ti zic sa-i sugi pul@!

          • shumaheru

            mama ta are pul@ ?

          • Kuka

            A ta! Degeaba citesti daca nu pricepi! Tot asa ai priceput si regulamentul de circulatie pe drumurile publice, ca tu ai dreptul sa lasi gunoiul pe care-l numesti masina, pe trotuar, ca asa te-a invatat ma-ta, sa lasi gunoiul pe strada!

          • Grig

            Da’ pe tine ma-ta te-a învățat sa vorbești asa?
            Mare doamna , nimic de zis 🤮

      • Dacus Răspunde

        In tot UE se poate parca pe trutuar daca ramane 1metru liber, politistii au la ei o ruleta, in locurile mai civilizate, (Budapesta) este linie alba trasa pe trotuar.,am vazut cu ochii mei cand am parcat, nu mi-a venit sa cred.

      • Bă kucă Răspunde

        Bă kukă, iar te bagi ca musca în kukat?
        Nu prea ai dat pe la școală. Câte clase ai bă? Câte are trenul. Unde lucrezi? Cine te-a angajat, ești la stat? Știam eu. Prostănacule.

      • Ion Răspunde

        Bai nevertebratule
        Unde te trezești de grohăi asa ?
        Cum îți permiți sa vorbești in halul acesta mai euglena verde ?
        Nu vrei sau nu poți sa mai evoluezi puțin ?
        Iar s-a atins o problema legată de primărie , iar faci o criza de isterie .
        E clar, ești “ de acolo “ , nu te oparesti tu degeaba ori de câte ori se reproșează ceva primarului sau primăriei.
        Vezi , mai mascarici ,ca ești plătit din bani publici, puțin mai mult respect fata de contribuabilul care îți plătește salariul .

    • Unu' Răspunde

      Da shumeherule, primăriile au numai obligații! Tu ai doar drepturi și ceilalți să zboare, cplm!
      Dar despre regulament ai auzit?

  2. Alex Răspunde

    Lipsa parcărilor nu motivează/încurajează pe nimeni să staționeze pe spațiile verzi ori pe trotuare, asta este lipsă de respect de sine și a celor din jur, plus încălcarea legislației rutiere.
    Foarte bine!

  3. Unu' Răspunde

    Sunt foarte curios cum va reacționa Primăria municipiului Satu Mare cu mașinile care staționează pe spațiul verde de pe strada Porumbeilor în apropierea intersecției cu strada Liviu Rebreanu (fosta Pietroasa), de la service-ul lui Fogel, bunul prieten al primarului!!!
    Majoritatea mașinilor sunt niște rable ordinare cu numere false de înmatriculare (Sm XX FGL) ca să nu le ridice comunitarii!!

  4. ecologist Răspunde

    Eu sunt curios ce va fi cu spațiile de parcare de pe trotuar care au fost decretate ca și loc de parcare prin pictarea unor dungi vizibile albe de prin oraș! Acum conform legii este trotuar sau loc de parcare?

    • Unu' Răspunde

      Legea (OUG195/2002) spune clar că se pot amenaja parcări pe trotuar, cu respectarea limitei de minim 1 metru pentru circulația pietonilor, respectarea distanțelor de minim 25 de metri înainte și după intersecții și treceri de pietoni și altele.
      Dacă se respectă respectivele limitări, se pot păstra!

      • ecologist Răspunde

        Și unde nu este 1 m? Vezi str. Micu Klein? Nu zic că nu trebuie parcări dar care rămâne că loc pentru pietoni nu prea este?

        • Unu' Răspunde

          LA noi este dezastru!
          ADP-ul este stăpân peste tot! Ar trasa linii și pe mama lor, dacă ar putea! Nu contează că blochează circulația pietonilor, că obturează vizibilitatea, dă-i să meargă, să avem locuri de parcare pe care fraierii să dea bani! Și fraieri, hal domnului, se găsesc!
          În toată ecuația lipsește cu desăvâșire acordul poliției rutiere! Probabil le-a dat cățelul lor de pază, chiș luca, (șeful gardienilor publici) o fițuică, că la cât cunoaște (și respectă) el regulile de circulație …

    • Unu' Răspunde

      Am uitat să specific că este obligatoriu atât acordul poliției rutiere (nu a gardienilor publici!) cât și marcarea și semnalizarea corespunzătoare a locurilor de parcare de pe trotuare, respectiv amenajarea acestora în așa fel încât să nu împiedice circulația pietonilor!! (HG1391/2006 art. 142, 144 și 145)

  5. Vlad Tepes Răspunde

    Acuma noi muritorii de rînd ce sa înțelegem altceva decid ca pina acum ce a apărut legea , toate ridicările de mașini parcate pe trotuar au fost in afara legii.
    Asta se numește abuz in serviciu , uz de funcție pentru a face o ilegalitate, si toate astea in cadrul unui grup organizat, cu sprijinul nemijlocit al politiei !!!!!!!!!!

    • ... Răspunde

      Asta numai dacă faci ceva asemănător tu și cu prietenul. Cum de lucrurile au fost făptuite în cadru pseudolegal de către mai marii urbei rând pe rând cum le-a venit rândul (ca și frauda de la Apaserv cu premiile ilegale) îți cam dai seama ce va urma. Nimic! Nothing! Nema! Nada! Semmi!
      Și ca să nu se supere nimeni hai să scriu și într-o limbă la modă: Nichts!🤮

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.