Ultima actualizare: azi, 08:47

Locale

Scrisoare deschisă către autoritățile sătmărene: ,,În centre comerciale da, în biserici nu?’’

Odată ce s-a hotărât intrarea municipiului Satu Mare în carantină totală timp de 14 zile, începând de joi, 19 noiembrie, reacțiile sătmărenilor nu au întârziat să apară. Pe lângă multitudinea de comentarii apărute pe rețelele de socializare, în spațiul public a apărut și o scrisoare deschisă adresată autorităților sătmărene, care sunt rugate să revină asupra deciziei privind interzicerea accesului publicului la slujbele religioase.

Scrisoarea deschisă, adresată Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare, a apărut astăzi în spațiul public și a fost distribuită de foarte mulți sătmăreni. ,,Niciun preot nu-și va pune în pericol de îmbolnăvire enoriașii”, spun inițiatorii scrisorii.

Redăm mai jos, integral, textul scrisorii deschise:

,,SCRISOARE DESCHISĂ

Către,

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare

Stimate domnule Prefect, stimate domnule Președinte al Consiliului Județean, stimați membri ai Comitetului Județean SU

În numele celor care cred și gândesc asemenea mie, vă rog să reveniți asupra Hotărârii Nr. 52 din 17.11.2020, pentru stabilirea unor măsuri și responsabilități privind instituirea carantinei zonale în municipiul Satu Mare, făcând modificările și completările de rigoare, și anume:

Articolul 6 al acestei hotărâri prevede că:

  1. ”Slujbele religioase cu caracter colectiv se pot oficia în lăcaşurile de cult, fără accesul publicului, putând fi transmise în mass-media sau online.
  2. Slujbele religioase cu caracter privat (botezuri, cununii, înmormântări) se pot oficia în lăcaşurile de cult, cu participarea a maximum 16 persoane (numărul ce include şi persoanele care oficiază slujba religioasă).
  3. Este permis accesul credincioşilor în lăcaşurile de cult pentru rugăciuni cu caracter individual, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane.
  4. Slujbele religioase care se vor oficia în aer liber, se vor desfăşura cu menţinerea distanţei de 1,5 m între persoane.”

Dar cu toate acestea, deplasarea către biserici în scopul participării la sfintele slujbe NU se află printre destinațiile permise, precizate în articolul 4 al aceleiași hotărâri.

Ca urmare, vă rog să completați Articolul 4 cu această prevedere.

Referitor la permiterea accesului credincioșilor în biserici doar pentru rugăciuni individuale, urmând ca în duminici și sărbători slujbele să se desfășoare ori în lăcașul de cult fără credincioși, ori în aer liber, consider că aceste prevederi sunt DISCRIMINATORII, câtă vreme aceleași persoane pot intra în centrele comerciale, cu respectarea normelor de distanțare fizică.

Vă rog să țineți cont de următoarele aspecte:

– Indiferent câte restricții veți impune, există persoane care nu concep să trăiască fără participarea la sfintele slujbe ale Bisericii, deoarece pentru acestea hrana duhovnicească este la fel de importantă ca și hrana trupească. O mare parte din acestea sunt persoane în vârstă, poate chiar bolnave, deci alungarea lor în exteriorul bisericilor pe timpul iernii este echivalentă cu îmbolnăvirea lor și implicit o posibilă condamnare la MOARTE. Deci ceea ce se presupune a fi o măsură de protejare a populatiei, este de fapt o agresiune mascată, de care vă veți face vinovați în fața lui DUMNEZEU, chiar dacă unii nu credeți în EL.

– Participarea la sfintele slujbe, deci manifestarea credinței, care este un drept constituțional, trebuie să se poată face în continuare, în condițiile de distanțare fizică. Fiecare lăcaș de cult trebuie să poată decide cum organizează sfintele slujbe, deoarece condițiile de spațiu sunt diferite, de aceea și numărul de participanți trebuie să fie diferit, proporțional cu spațiul util destinat credincioșilor. Stabilirea exactă a unui număr de persoane este absurdă! Trebuie să permiteți și în biserici un grad de ocupare de 30%, cum este reglementat pentru magazine.

– Menționez că persoanele care vor depăși capacitatea lăcașului de cult sau nu se simt în siguranță în interiorul bisericilor, vor asculta slujba din exterior, fapt care s-a întâmplat și până acum, chiar și în anii anteriori.

– Pentru a dovedi că într-adevăr vă pasă de sănătatea populației, este OBLIGATORIU să se facă aceste completări ale hotărârii mai sus menționate, în caz contrar veți dovedi că sunteți sensibili doar la interesul financiar al comercianților.

– Ca o ultimă precizare, vă rog ca aceste prevederi referitoare la desfășurarea sfintelor slujbe în perioada la care face referire Hotărârea Nr. 52 din 17.11.2020, să rămână valabile și în perioada următoare, în cazul în care carantinarea se va considera ca fiind o măsură obligatorie, deoarece nu se poate concepe, în nici un caz, ca Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului sau ale Bobotezei să ne prindă departe de biserici, cum s-a întâmplat de Sfintele Paști.

Drept urmare, vă rog să reveniti asupra acestei hotărâri, precizând deplasarea spre biserică printre destinațiile permise și dând dreptul fiecărui lăcaș de cult să organizeze slujbele religioase cum crede de cuviință, în exterior sau în interior, deoarece condițiile diferă de la un caz la altul, cu respectarea distanțării obligatorii și a prevederilor legale referitoare la dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor.

Vă asigur că nici un preot nu-și va pune în pericol de îmbolnăvire enoriașii, deoarece grija slujitorilor Domnului este de a contribui la păstrarea sănătății trupești și sufletești a fiilor duhovnicești.”


CITEȘTE ȘI:  

12 comentarii

  1. Alice Răspunde

    20❤Fete pentru sex în orașul tău ❤ Link – taplink.cc/pdastys

  2. Gheorghe Răspunde

    ,,vă asigur că nici un preot nu-și va pune în pericol de îmbolnăvire enoriașii, deoarece grija slujitorilor Domnului este de a contribui la păstrarea sănătății trupești și sufletești a fiilor duhovnicești”
    Prietenaș cum poți sa spui asa ceva?….cum reușești sa asiguri tu ceea ce nu depinde de tine?Penibilul a ajuns la cote maxime.Si dacă cineva(cum am mai vazut de altfel)se îmbolnăvește,pentru ca nu faceți nici minimul necesar pentru enoriași,plătești TU spitalizarea si tratamentul?….A-ti ajuns sa credeți ca Dumnezeu este DOAR în biserici și ca dacă nu merg oamenii sa va asculte și sa va aprecieze,atunci acel om este păcătos!Înaintașii în credință erau prigoniți si se rugau prin crăpăturile stâncilor alungați tăiați cu ferastraiele deposedați de bunuri….Ei de care lumea nu era vrednica…au slujit Domnului în pribegie,dați la fiare si arși pe rub în arenele romane….Noi vrem sa nu fim deranjati sa fim lăsați sa facem cum ne taie capul,sa disprețuim orânduire ca deh!!!suntem slujitorii Domnului si nimeni nu ne poate spune nimic ca noi le știm pe toate!Nici nu va trece prin cap ca aceasta molima este ingaduita chiar de Dumnezeu și prin aceasta EL vorbește omenirii!Punct.

  3. Vulpea bi-polara Răspunde

    Hrana duhovniceasca, nu se poate concepe… . Bai pochilor, voi credeti ca astia trimit si dupa voi elicopterele, ca dupa pIMEN? Doar pentru ca va scapa printre degete incasarile de la mersu cu crucea? Sau credeti ca nu e evident ce va dosre, de fapt ustura, la buzunar?

  4. John Doe Răspunde

    Această hotărâre este degeaba, in sensul ca HG 55 specifică doar intervalul orar 23-5, când este nevoie de foaie de parcurs. Cerința consiliului este ‘ilegala’, deoarece este o decizie la nivel local iar dacă domnul polițist dorește să te amendeze, nu are o bază legală. Este o incalcare grosolană a unei legi inexistente și poate fi considerat abuz in serviciu.

  5. Petre Răspunde

    Mai mari credincioși ce sunteți și când se putea merge la biserica voi stăteati în drum și se ruga popa sa întrați ca sunt locuri la Mall și supermarketuri nu lingi icoane și pupi cruci unu după altu.

  6. x-ulescu Răspunde

    iesiti la vot in 6 dec ,daca tot se tine , votati orice in afara de pnl si usr , care nu va lasa la biserica si stricati altfel planu lui werner de a avea parlamentu lui

  7. Soul Răspunde

    Ai de capul meu. Asa de prosti nu puteti fii. Hrana sufleteasca pe naiba, bani in buzunarele “domnilor preoti” de aici vine problema. Respectati distantierea ? Explicati cum ? O sa stati intre batrani ? Stati si voi jos 2 saptamani cum fac restul oamenilor.

    • Vulpea bi-polara Răspunde

      Nu alew doua saptamani sunt baiu, ci ca le vin la astia idei si baga carantina de boboteaza, cand pochii iau malaiu gros. Restu e floare la ureche pentru ei, bani de seminte la meciurile fcsb-ului. Dar daca pune lacat pe buzunare de stropit casele oilor, fac “foamea” un an intreg, si asta nu se poate.

      • Soul Răspunde

        Nu stiu daca va foi prelungit sau nu. Dar sincer religia este cea mai mica problema. Trebe sa ingita ca asta e. Ar trebuii sa se bucure ca nu au primit acelasi tratament ca restaurantele. Fac comparatii cu magazine, sa incerce fara mancare 2 sapt si sa mearga doar la biseraca sa vedem daca mai sta declaratia lor.

  8. BORatura Răspunde

    Inchideti bisericile….DE TOT paguba si bani din taxe pentru niste lipitori care nu produc absolut nimic

  9. Vas Răspunde

    În biserică când intri,
    Ai să mergi în pas domol.
    Inima să-ți fie plină,
    Iară capul fie-ți gol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.