Ultima actualizare: azi, 18:24

Locale

FOTO. Vaci ținute în condiții revoltătoare în județul Satu Mare. Vițeii ”înoată” prin noroi

Mai multe vaci și mai mulți viței supraviețuiesc în condiții revoltătoare, greu de imaginat, într-o localitate din județul Satu Mare. Animalele, aflate în proprietatea unui cetățean din Moftinu Mic, stau “îngropate” cu picioarele în noroi.

Imaginile revoltătoare au fost postate pe Facebook de reprezentanții Asociației ”Puffi” Carei:

,,Numai in Romania poti vedea asa ceva mai exact, in localitatea Motinu Mic! Cum e posibil ca stapanul acestor animale sa fie indiferent, cum e posibil ca nimeni sa nu vada, organele abilitate, si sa ia masurile necesare potrivit Legii de protectie a animalelor?. Este cutremurator sa vezi aceste vacute in noroi pana la genunchi, iar vitei in noroi pana la burta. Va dati seama ce frig suporta aceste animale in luna decembrie? Ne pricepem sa exploatam aceste animale, beneficiem de pe urma lor, dar cum ramane cu asigurarea conditiile de viata si bunastarea animale pe care “omul” este obligat  sa le acorde? Asteptam ca organele in drept si abilitate  sa se ia masuri URGENTE fata de conditiile in care isi duc viata aceste  animale nevinovate din Moftinul Mic in mijloc de iarna!”, su scris, pe Facebook, cei de la Asociația ”Puffi” Carei.

31 comentarii

  1. Bahu Răspunde

    Organele abilitate ar fi trebuit sa stie , dar din pacate se fac ca nu exista aceste situatii la marginea suportabilitatii . Vreau sa vad daca dupa aceasta sesizare ,sarmanele vaci vor avea , in sfarsit , un loc decent unde sa-si duca zilele ! Mai sper , de asemenea ca indivizi de teapa celui de sus vor fi pedepsiti conform legii si nu vor avea dreptul vreodata la cresterea si exploatarea animalelor .

  2. Gheorghe Răspunde

    În urma cu vreo câțiva ani la periferia satmarului am întâlnit niște grajduri si țarcuri în care niște taurasi abia se deplasau prin noroiul pana la genunchi.Eram cu mașina,am oprit și m-am îndreptat spre acel grajd unde am întâlnit pe,,gazda”vițeilor trabaluind prin grajduri unde la fel era mizeria,paie si bălegar de 20-30cm.Am întrat în vorba cu el despre una,despre alta si am vorbit despre faptul ca animalele lui sunt ținute în asemenea condiții.Mi-a dat o explicație pe care vreau sa v-o spun si voua;
    Cică dacă taurasii stau în asa conditii,sunt obligați sa facă efort(când se deplaseaza)si astfel mănâncă mai mult,se îngrașe mai repede și au carnea mai buna.Sa nu ma înjurați sau sa râdeți de mine,pur so simplu asta o fost explicația profesionistului.Nu am mai văzut și nici auzit asa ceva!!!Sunt tare curios dacă autorităților le pasa de aceste animale.Ma gândeam ca pe vremea când eram copil dacă știam eu ,,tehnica asta” un mai mergeam sa curățam în grajduri si-l invatam pe tata,,meserie”ce el ma punea zilnic sa curat de doua ori prin grajd.Ce ti-e si cu avansarea asta a tehnicii de creștere a animalelor?Noii specialisti știu multe smecherii ..sau prostii?!

  3. Subiectiv Răspunde

    E chiar lângă drumul național la intrarea în Moftinu Mic dinspre Satu Mare.
    “Gazda” ar trebui scos acolo în chiloți și papuci și ținut numai 2 zile.

  4. Gică Răspunde

    Chiar ieri am trecut pe acolo. Animalele par sanatoase si inafara de picioare nu sunt murdare de noroi, inseamna ca doar in curte unde le furajeaza e murdarie, padocul si zona de odihna e curata, altfel animalele ar fi pline de noroi, vezi foto.

    • Pamant Răspunde

      Dar chiar daca padocul si zona de odihna sunt curate si curtea unde le furajeaza trebe curatata.Pe langa faptul ca afara este frig si umezeala acel noroi nu le face deloc bine.Chiar daca animalele par sanatoase stapanul sau ,,gazda,, nu este sanatos deloc.

  5. ... Răspunde

    1. Acel grajd este la ditamai șoseaua națională care leagă Satu Mare și Carei. Grajdul ăsta, de fapt grajdurile sunt acolo și funcționează în condițiile astea de minim 15 ani dacă nu mai mult. Gunoiul de grajd se scurge către șosea și au fost, știu sigur, nenumărate reclamații la adresa “fermei”. Eu refuz să cred că organele în cauză nu au ochi să vadă.
    2. Nu văd crotaliile aplicate la animale. După cunoștințele mele asta înseamnă un singur lucru.
    Întrebare-întrebătoare: La sfârșitul anului 2020 cum se poate așa ceva???

  6. SANDOZ Răspunde

    Acest loc infect. (ferma!!??) este situat pe drumul european E671, chiar la intrare in comuna MOFTINUL MIC
    Imaginea este absolut DEZOLANTA. Primarul,(care de alfel e un bun gospodar) ar trebui sa ia masuri urgente pentru igenizarea si imprejmuirea zonei.

  7. popica Răspunde

    ma,oameni buni,voi stiti ca sunt copii care traiesc in conditiile astea,ce pana mea va bateti capul cum isi creste unu sau altul animalele,mergeti si testati-va anti covid 19,daca nu aveti alte subiecte…
    sarbatori fericite sa aveti

    • ... Răspunde

      @popica. Eu cred că toată lumea știe din păcate. Singura problemă este că indiferent de ce este vorba asemenea lucruri totuși nu pot fi ignorate. În momentul în care ajungi la acest nivel că nu accrpți asemenea batjocură poți spera la o țară ca afară. Pentru asemenea lucruri afară minim ți se confiscă animalele fără nici o discuție. Inclusiv la vecinii unguri, Dacă vociferezi faci cunoștință și cu niște brățări. Fără glumă spun. Nu-ți bate joc de animalele tale din ogradă. Nu vreau să mai citez și din Antoine de Saint-Exupery. Ce ai postat este tipic balcanic. Majoritatea oamenilor așa gândesc. Știu și eu. Dar nu este normal.

  8. moftinan Răspunde

    N-au ale nici pă dracu. Ce vă tăt agitați atâta. Stați liniștiti. Vedeți-vă de treburile voste și nu mai tăt comentați aiurea. N-aveți ce lucra???.

  9. Vlad Tepes Răspunde

    Mai “moftinan” din cauza multora ca tine vezi animale chinuite, cai legati de niste busteni si biciuiti pina la singe, sa-i traga, ciini legati o viata intreaga cu un metru de lant, si fara sa aiba o cusca macar ca adapost de vint si de ploaie…etc. etc.
    Poti mai “moftinane” sa faci un exercitiu de imaginatie si sa incerci sa intelegi ce simt animalele acelea, ca si ele sint vietuitoare ca tine, sau mai pe intelesul tau si tu esti animal ca ele.
    Sa ma scuze patrupedele pentru comparatie !

    • Una Răspunde

      Mai dute tu și în **** mea Vlad Țepeș fals și ordinar. MARȘ DE AICI GUNOI !!!

    • Jan Răspunde

      Numai să treci prin Moftinu Mic, că te trec prin țapă , da așe original ca la țară și de două mâini muncite !!!

  10. ... Răspunde

    Eu am o sugestie pentru acest @moftinan. Să-și petreacă Crăciunul alături de acele necuvântătoare dacă lui i se pare normal ce se vede în poze și ca să îl citez “n-au ale nici pă dracu”. Sejur plăcut!

  11. Jan Răspunde

    No, mereți în truda vostă și facețâvă cumpărăturile și vedețâvă de treburi voste !!

  12. Nha Răspunde

    Asta nu-i nimic . La Berindan ( comuna Odoreu ) sunt in zona inundabila a Somesului vreo 20-25 de vacute pe un teren ingradit ( a se citi autoinsusit ) care n-au ce manca , e vai de mama lor , da’ no , acolo primaru mitica ( fost , fost , fost , fost , actual pnl )le stie mai bine ce si cum. Astea din Moftin macar sunt furajate .

  13. Satmarean Răspunde

    Bă frustaților ferma de la Moftin o puteți lua ca exemplu. Cunosc foarte bine familia respectivă, sunt niște oameni deosebiți și foarte harnici !!!

    • ...?#@!....ățopi Răspunde

      Mda. Se și vede în poze. Totul e perfect.🤢🤮😱

      • Satmarean Răspunde

        D-apoi poți știi !!!

        • ...?#@!....ățopi Răspunde

          Tavariș! Sunt niște norme care se mai cheamă cele mai bune practici. Ce se vede acolo nici măcar ca idee nu seamănă cu ele. Probabil în urma articolului vor face veterinarii o vizită și se va “esplica” la domnu’ especialist în zootehnia rumegătoarelor ce nu e bine acolo. Dacă vede unul din vest asta care e din domeniu își smulge toată podoaba capilară.

    • Rosca mihaela Răspunde

      Dacă astiasunt oameni cumsecade îmi inchipui cum arata jegurile pe acolo

  14. România Răspunde

    Toți cei care aplaudați și ziceți ce bine-i la vaci acolo nu aveți decât să vă mutați și voi acolo ca să vedeți cum e de fapt. Eventual dacă vă mânăncă undeva puteți face și o băiță cu noroi. Scăpați de păduchi și de alte cele.

  15. Opinie Răspunde

    Cand te duci spre CAREI dai cu ochii de scena cu animalele la Moftinu Mic . D E Z O L A N T . Rusine pe comuna si gaspodar .

  16. y Răspunde

    Stimată redacție!
    După Sărbători ar fi interesant și v-aș sugera să reveniți la subiect. Nu cred că veterinarii nu cunosc situația, este ceva imposibil. Sunt curios ce măsuri s-au luat. Intrăm în anul 2021 dar după poze zici că ești în evul mediu. Dacă nu se schimbă nimic poate să însemne două lucruri. Ori e conform normelor ce se vede dar mă îndoiesc de asta. Ori … Dar varianta a doua prefer să nu o scriu. Dacă la șoseaua națională se poate atunci cum e în vreun cătun?
    Sărbători fericite și să fim sănătoși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.