Ultima actualizare: ieri, 22:25

Publicitate

Tot ce trebuie să știți despre Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon domină piața mondială a vinului, cu o gamă largă de stiluri și accesibilitate ridicată. Opțiunile dvs. variază de la sortimente cu statut de cult ridicat, până la o serie de sticle populare care pot fi găsite în crame, restaurante și magazine.

În cartea sa, „Wine Grapes”, cel mai venerat scriitor și critic de vinuri din lume, Jancis Robinson MW, definește Cabernet Sauvignon drept „cel mai bine călătorit soi de vin roșu din lume care produce vinuri tanice concentrate pentru o îmbătrânire deosebit de lungă”.

Strugurii mici, cu coajă groasă, sunt plantați peste tot în lume și în cele din urmă sunt transformați într-o gamă largă de vinuri. Colecționarii serioși și-au aprovizionat pivnițele cu cele mai bune amestecuri de Bordeaux din Cabernet, dominante în Franța, timp de secole – în special cele de la moșiile de top, precum Château Margaux sau Château Mouton-Rothschild. Entuziaștii se alătură colecționarilor care sunt pasionați de Napa Valley Cabernet Sauvignon, unde vinul tinde să fie mult mai fructuos și mai opulent.

Ce gust are Cabernet Sauvignon?

Dacă citiți suficiente recenzii, notele de degustare de pe Cabernet Sauvignon încep să sune ca cea mai bună salată de fructe pe care ați mâncat-o vreodată: cireșe negre, mure, zmeură și afine; aceasta poate fi coaptă, prea coaptă, înăbușită sau dulce. Aceste arome se întâlnesc, iar dacă sunt îmbătrânite în stejar, pot apărea condimente cu gust de ciocolată și cafea prăjită sau espresso, boabe de vanilie și note de stejar prăjite. Adăugați la aceasta o serie de calități minerale precum grafit, pietre zdrobite și pământ.

Pe măsură ce îmbătrânesc, toate aceste arome capătă noi adâncimi și dimensiuni, trecând de la note puternice de fructe coapte și suculente la fructe uscate mai modeste, chiar ușor arse sau înăbușite. Aromele secundare și terțiare includ note de piele, tutun și sol de ghiveci – nu descalificați solul de ghiveci până nu îl gustați într-un Cabernet de 20 de ani.

Mai jos vă prezentăm trei țări în care vinurile Cabernet Sauvignon sunt abundente:

Cabernet Sauvignon din Franța

Ciorchinele de Cabernet cu fructe mici, cu coajă groasă cultivate în Bordeaux sunt probabil cele mai venerate și sacre dintre toate vițele Cabernet. La urma urmei, ele reprezintă un procent mare din amestecurile finale ale faimoaselor proprietăți din Bordeaux, îmbibându-și îmbutelierea Grand Vin cu tipul de structură și aciditate ridicată, care rezistă în sticlă timp de câteva decenii. De la râvniții versanți de pe malul stâng de la Médoc și Graves, până la Saint-Émilion și Entre-Deux-Mers, Cabernet abundă în Bordeaux și este cultivat în podgorii din toată Franța.

Apropierea regiunii de înghețatul Ocean Atlantic, împreună cu masivul estuar al râului Garonne, trimite brize reci care străbat viile, ceea ce face dificilă maturarea completă a strugurilor Cabernet.

O regulă generală este că vinurile calde și mai uscate – cum ar fi recolta faimoasă din 1982 sau mai recentele anotimpuri de creștere din 2009, 2010 și 2015 – contribuie la împingerea maturității pe Cabernet. În anii mai reci, apar arome cu adevărat minunate, sub formă de coacăz negru, lemn dulce și chiar note de mentă.

Cabernet Sauvignon din Italia

La începutul anilor 1800, vițe de Cabernet Sauvignon și-au găsit drumul de la podgoriile din Franța, la anumite podgorii din nordul Italiei, și anume Maremma din Toscana. Aici, este cultivat alături de soiuri de Merlot și adesea amestecat împreună cu Sangiovese, pentru a produce vinuri roșii legendare.

Amestecurile pe bază de Cabernet din Italia tind să fie puțin mai ușoare și să prezinte note erbacee complexe de garigă și arbust sălbatic, care domină peisajul. Există o mare diferență între calitate și preț, între sticlele bazate pe valoare, destinate consumului imediat și altele care costă sute de euro pe sticlă și sunt destinate colecționarilor.

Cabernet Sauvignon din Chile

Oceanul Pacific se întinde pe întreaga lungime a frontierei de vest a lui Chile, care spre est creează o graniță impenetrabilă cu Argentina. Văile fertile din mijloc, unde sunt plantate podgoriile, sunt tachinate de o adiere răcoritoare, prin amabilitatea curentului înghețat al Humboldt-ului de Atlantic.

Cabernet Sauvignon, cel mai răspândit soi de struguri din Chile, este cel mai vizibil cultivat în Aconcagua din nord și Maipo, Cachapoal și Colchagua în Valea Centrală a țării. Potrivit unui raport din 2018 publicat în Wall Street Journal, „cramele din Chile oferă câteva vinuri remarcabile la prețuri surprinzător de mici”, iar profilul aromelor vinurilor Cabernet Sauvignon produse acolo indică „fructe negre coapte, indicii subtile de tutun și note de plante elegante.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.