Ultima actualizare: azi, 12:55

Locale

6 ianuarie 2021, în România – unii sărbătoresc Boboteaza, alții ajunul Crăciunului

În vreme ce astăzi, 6 ianuarie, majoritatea românilor au sărbătorit Boboteaza, ucrainienii din România și unii credincioși de rit vechi sărbătoresc ajunul Crăciunului. În Maramureș, de exemplu, în județul vecin, peste 30.000 de ucrainieni sărbătoresc zilele acestea Crăciunul pe stil vechi, cu respectarea tradițiilor din strămoși. 

Credincioşii de stil vechi, care păstrează calendarul iulian, sărbătoresc astăzi ajunul marelui praznic al Naşterii Domnului sau Crăciunul. Pe de altă parte, ucrainienii au avut astăzi zi de post negru. Abia spre seară se așază lumea la masă pentru a se înfrupta din cele 12 feluri de mâncare în semn de aducere aminte a celor 12 apostoli, dar și a celor 12 luni ale anului. Dar și acestea sunt tot de post: grâu fiert și porumb cu zahăr sau ciuperci, peşte și fasole verde. Mâncărurile pe baza de carne și preparatele lactate sunt lăsate în cămară până în Ziua de Crăciun.

Pentru a avea sănătate în familie, bărbatul casei pune fân într-un colţ al mesei şi o pâine proaspăt scoasă din cuptor. Neapărat, pentru ca norocul să nu fugă din casa lor, oamenii leagă picioarele de la masă cu lanţuri. Obiceiul colindatului se regăsește și la ucraineni. Primii vestitori sunt copiii care colindă în Ajunul Crăciunului până la ora 0.00. După miezul nopții, ei merg la culcare și îi lasă pe cei mari să continue vestirea Nașterii Domnului, potrivit emaramureș.

În România trăiesc peste un milion de creștini ortodocși ai bisericii creștin-ortodoxe de stil vechi, ucraineni, ruși lipoveni, armeni și sârbi, care îşi manifestă credinţa în circa 130 de biserici, schituri şi mănăstiri pe rit vechi.

 

4 comentarii

  1. ... Răspunde

    Da’ de ce nu scrieți ce a făcut Arafat de Bobotează?

  2. Satana Răspunde

    Popii nu trebuie sa poarte masca, ei se pisa direct cu bolta pe legi si jandarmii ce au fost la eveniment. Faptul ca in 2021 biserica mai are vreo relevanta in societate, denota clar cat de tampita e societatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.