Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

FOTO. Zeci de moldoveni exploatați pe șantierele din Franța. Percheziții de amploare în Satu Mare

O rețea de criminalitate organizată, coordonată de un român care locuia în Franța, implicată în trafic de migranți, trafic de persoane și exploatarea forței de muncă, fraude și spălare de bani, a fost descoperită în urma unei anchete complexe a Poliției de Frontieră din Franța, Poliției Române și Poliției din Republica Moldova, susținută de Europol și Eurojust. Polițiștii au descins și în județul Satu Mare, la persoane care au contribuit la spălarea unor sume mari de bani obținute din traficare.

Ancheta în acest caz a început în 2018, când ofițerii din Franța au interceptat o dubă care transporta zece migranți, potrivit Europol. Erau cetățeni moldoveni, iar unii dintre ei aveau cărți de identitate românești contrafăcute. Grupul infracțional, condus de un cetățean român care locuia în Franța, a traficat cel puțin 40 de cetățeni moldoveni care au fost exploatați în construcții, în Franța.

Rețeaua criminală le-a oferit migranților moldoveni cărți de identitate și permise de conducere românești contrafăcute, păstrându-le pașapoartele reale drept garanție. Majoritatea migranților aveau un nivel scăzut de educație, foarte vulnerabili. Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi. Companiile mari de construcții și renovări au fost, de asemenea, implicate în schema criminală.

Această activitate a fost extrem de profitabilă, veniturile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro. Suspecții au spălat banii prin intermediul a opt companii, majoritatea cu sediul în Franța.

Percheziții în Franța, România (județul Satu Mare) și Republica Moldova

La data de 22.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Satu Mare au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare, pe raza județului Satu Mare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și spălare de bani.

Activitățile au fost efectuate în cadrul unei echipe comune de anchetă, împreună cu autoritățile judiciare din Franța și Republica Moldova, și au vizat cetățeni români care au contribuit la spălarea unor sume mari de bani obținute din traficarea în scopul exploatării prin muncă a unor persoane vătămate de naționalitate moldovenească.

În cauză s-a dispus reținerea unui număr de 3 inculpați, cetățeni români, în sarcina cărora a fost reținută săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. De asemenea, membrii echipei comune de anchetă au ridicat în vederea confiscării un număr de 11 autoturisme de lux, două ski-jet-uri precum și importante sume în numerar, lei și valută, în valoare totală de 137.600 euro.

 

3 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Pestele pute de la cap. Pe astia trebuie inchisi in parlamentul RO. Sa faca o coalitie buna cu cei de acolo, cu oricare partid . Poate mai invata unul de la celalalt, ceva smecherie. Si asa o sa avem sanse mai mari pentru a intra in Schengen.

  2. radical2 Răspunde

    Foarte bine. Dar nu cred ca este caz izolat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.