Ultima actualizare: azi, 16:47

certificat digital vaccinare
Naţionale

Merkel anunţă: Se introduce certificat digital de vaccinare pentru Uniunea Europeană

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat că se vor introduce certificate digitale de vaccinare valabile la nivelul Uniunii europene, anunţă Digi 24.

Certificatele digitale de vaccinare care permit oamenilor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronaviurs, probabil vor fi disponibile înaintea verii, a spus cancelarul german Angela Merkel după summit-ul virtual al liderilor din UE, transmite Reuters.

“Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă, joi seara, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.

Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria susțin ideea unui pașaport de vaccinare

”Consider că acest proiect trebuie implementat în primăvară – dacă nu în toată Europa, va trebui să o facem la nivel naţional şi prin înţelegeri cu alte state care au politici similare”, a spus Sebastian Kurz, citat de agenţia DPA, la o conferinţă de presă, înaintea summit-ului european online din această seară la care liderii europeni sunt divizaţi în chestiunea creării unor aşa-numite paşapoarte de vaccinare pentru înlesnirea turismului şi călătoriilor în UE.

Cancelarul austriac a susţinut ca ”paşapoarte verzi digitale” pe telefoanele mobile să poată oferi deţinătorilor acestora acces în restaurante, la evenimente culturale, sportive sau pentru turism, nu doar celor care au fost vaccinaţi recent anti-COVID-19, ci de asemenea oricui are un test recent COVID-19 negativ, potrivit Agerpres.

Kurz a confirmat că statele UE care au sectoare turistice importante, precum Austria, Grecia, Italia şi Spania, au idei similare în această chestiune.

În schimb, alte state membre, precum Franţa şi Germania, sunt rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID-19, mai ales că procentul persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redus şi s-ar crea discriminări, plus că nu este clar dacă o persoană vaccinată mai poate transmite virusul, notează agenţia DPA, adăugând că de la summitul în desfăşurare nu se aşteaptă o decizie în această chestiune.

Conform unor surse citate de această agenţie discuţiile la summit sunt axate mai mult asupra modalităţilor de recunoaştere reciprocă între statele UE a certificatelor de vaccinare şi de testare.

Premierul bulgar Boiko Borisov a pledat joi pentru introducerea de paşapoarte de vaccinare pentru a înlesni călătoriile, informează dpa, citat de Agerpres.

“Ar trebui să existe un paşaport electronic sau un paşaport verde pentru toţi cetăţenii europeni care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 sau care s-au vindecat de această boală”, a spus şeful guvernului bulgar în timpul consultărilor prin videoconferinţă cu liderii celorlalte ţări din UE, la unison cu apelurile altor ţări preocupate de turism şi care cer introducerea unor asemenea paşapoarte pentru înlesnirea turismului şi călătoriilor în UE.

“Am coordonat propunerea cu (cancelarul austriac) Sebastian Kurz, precum şi cu premierul grec şi cu alţi colegi din Consiliu”, a spus Borisov, îndemnând de asemenea producătorii de vaccinuri să-şi onoreze contractele încheiate cu Comisia Europeană, pentru a nu pune în pericol planurile de vaccinare ale statelor din UE.

Europarlamentarii vor un turism “sigur și curat” și certificat comun de vaccinare

Criteriile UE pentru turismul sigur și curat, inclusiv un certificat comun de vaccinare, ar trebui să fie parte a unei noi strategii UE privind turismul sustenabil, spun europarlamentarii Comisiei de Transport și Turism.

Rezoluția privind stabilirea unei strategii europene pentru turism sustenabil, adoptată joi de Comisia de Transport și Turism cu 47 de voturi pentru și două împotrivă, cere statelor UE să includă sectoarele de turism și călătorii în planurile de recuperare și ia în considerare reducerea temporară a TVA în cazul acestor servicii.

Textul, potrivit unui comunicat al Parlamentului European, arată că pandemia a schimbat cererea călătorilor spre turism “sigur și curat” și mai sustenabil. Solicită statelor membre să implementeze pe deplin și fără întârziere criterii comune pentru călătorii sigure, cu un protocol de Siguranță a Sănătății în UE în care să se regăsească testarea făcută înainte de plecare, și, în ultimă instanță, aplicarea cerinței de carantinare.

Eurodeputații vor un certificat comun de vaccinare, care ar putea deveni o alternativă la testele PCR și la cerințele de carantinare, odată ce sunt suficiente dovezi că persoanele vaccinate nu transmit virusul sau sunt recunoscute reciproc procedurile de vaccinare. Aceștia subliniază importanța emiterii formularului UE pentru identificarea pasagerilor și dezvoltarea aplicațiilor care depistează și avertizează anonim și voluntar persoanele care le folosesc.

Proiectul de rezoluție mai solicită Comisiei Europene să introducă un aviz de certificare a igienei la nivelul UE, ceea ce ar putea certifica standardele minime de prevenție și control al virusului care provoacă Covid-19 și care ar putea ajuta la restabilirea încrederii consumatorului în sectoarele de turism și călătorii.

Europarlamentarii salută folosirea portalului “Re-open EU” și urgentează țările UE să trimită informații clare Comisiei despre aplicarea sau ridicarea restricțiilor viitoare asupra liberei circulații.

O nouă agenție europeană pentru turism

Eurodeputații susțin o nevoie pentru a privi dincolo de pandemie și vor înlocuirea strategiei din 2010 privind turismul în UE, pentru a menține poziția Uniunii ca o destinație de top. Textul în final cere Comisiei să dezvolte o Agenție Europeană pentru turism.

Rezoluția cel mai probabil va fi votată în a doua sesiune plenară a Parlamentului în martie.

Pandemia de Covid-19 a paralizat sectorul turistic european, care angajează 27 de milioane de oameni și contribuie cu aproape 10% din PIB-ul UE. În acest moment, 6 milioane de locuri de muncă sunt în pericol, potrivit Parlamentului European.

3 comentarii

  1. Cetateanul Răspunde

    Ar trebui ca testarea sa devina obligatorie zilnic pentru o boala cu mortalitate cuprinsa intre 0.2% si 0.6% . Asa am fi in siguranta, si de doua ori pe zi pentru restul afectiunilor ramase !

    • jhgjhg Răspunde

      E o bashina de virus . Ar trebuii sa faca puscarie toti cei care au bagaty mortii la covid pe nedrept! La fel si toti cei care au omorat oameni in spitale. Majoritatea oamenilor ce au murit , au plecat pe picioarele lor la spital si au iesit pe la usa de la morga! Cine a ramas acasa a trecut peste Covid ca peste o oricare alta raceala. O sa se vorbeasca poate peste 100-200 de ani despre Tunul Covid, cea mai mare smecherie din secolu 21

      • Cetateanul Răspunde

        Daca ajungi in spital cu probleme cardiace, esti testat “obligatoriu” desi asta incalca drepturile tale, nu poti sa conditionezi un act medical, acel medic ar trebui automat exclus din sistemul medical a doua zi ! Deci daca esti testat de covidul lui peste prajit si mori din cauza inimii in 30 de zile esti trecut ca mort-covid !
        Totul se face cu japca, este o excrocherie de talie mondiala !
        Nu vor scapa, sunt avocati care dau in judecata “liderii” ! Si “liderii” sunt oameni si daca se va dovezi ca au facut mai mult rau vor infuda puscariile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.