Ultima actualizare: azi, 21:49
Locale

Ministrul Inovării din Ungaria, la Satu Mare. Se construiește o nouă autostradă

Vineri, 26 februarie, a avut loc la Satu Mare o masă rotundă în cadrul căreia Palkovics László, ministrul Inovării și Tehnologiei din Ungaria, s-a întâlnit cu reprezentanții administrației publice județene. Principala temă a întâlnirii a fost dezvoltarea comună transfrontalieră a județelor Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg, respectiv modernizarea infrastructurii transfrontaliere dintre România și Ungaria.

,,Necesitatea unei autostrăzi între România și Ungaria, care să atingă și județul Satu Mare, a fost formulată de mai bine de 20 de ani. Între timp, autostrada M3 a ajuns până în Mátészalka, au fost lansate achizițiile publice și pentru a doua secțiune a autostrăzii M49 între Mátészalka și Csengersima, în timp ce experții din guvernele României și Ungariei au început negocierile privind dezvoltarea transportului dintre cele două țări. Conform situației actuale, autostrada M49 va trece frontiera pe linia Csenger-Oar și va face legătura cu Autostrada Nordului, Satu Mare-Suceava. Aici va fi construit un nou punct de trecere a frontierei între comuna Oar din județul Satu Mare și orașul Csenger din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria). Acest proiect reprezintă una dintre cele mai importante investiții, atât pentru județ, cât și pentru întreaga regiune, deoarece va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea economică și turistică a regiunii”, a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, în cadrul întâlnirii.

Ministrul Palkovics László a fost însoțit la Satu Mare de secretarul de stat adjunct Nagy Balázs, deputații Simon Miklós, Tilki Attila și Kovács Sándor, primarul orașului Nyíregyháza, Kovács Ferenc, respectiv de Seszták Oszkár, deputat-reprezentant al județului Szabolcs-Szatmár-Bereg și Kiss András, consilier. Reprezentanții părții maghiare au fost primiți de Pataki Csaba și Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare, repectiv de  către deputații Magyar Lóránd și Nagy Szabolcs și senatorul Turos Lóránd.

 

Parlamentarii sătmăreni au subliniat că una dintre cele mai importante misiuni este ca, după mulți ani de așteptare, să se facă progrese vizibile în finalizarea trecerilor temporare de frontieră între cele două țări. Între județul Satu Mare și județul Szabolcs-Szatmár-Bereg există, în prezent, trei astfel de puncte a căror permanentizare ar facilita în mod semnificativ tranzitul dintre cele două regiuni.

În același timp, conectarea autostrăzilor celor două țări va fi facilitată de trecerea de frontieră planificată între Oar și Csenger, iar trecerile de frontieră Peleș-Zajta, Bercu-Garboc, Horea-Ömböly ar elibera tranzitul supraîncărcat al punctelor Petea–Csengersima și Urziceni–Vállaj. Înainte de izbucnirea pandemiei, acestea au fost puncte de trecere temporare. Din punct de vedere infrastructural, drumurile din zonă au fost reabilitate, însă mai sunt necesare și alte modernizări pentru ca ele să poată funcționa ca o punte permanentă de trecere a frontierei. „Ungaria și-ar asuma construcția și exploatarea infrastructurii de control la frontieră, fapt confirmat la București de Szijjártó Péter, ministrul de Externe al Ungariei. Demersul lucrărilor depinde acum în totalitate de partea română, deoarece cele două regiuni sunt atât de strâns legate între ele, încât nu putem avea alt scop decât progresul și succesul comun”, a declarat deputatul Nagy Szabolcs.

După această întâlnire, Palkovics László a avut o întrevedere cu Schönberger Jenő, episcopul romano-catolic de Satu Mare, apoi a vizitat varianta de ocolire a municipiului Satu Mare, șantierul celui de-al treilea pod peste Someș și Parcul Industrial din Oar.

 

 

 

 

10 comentarii

 1. H&R Răspunde

  Deștepții de unguri nu înțeleg că noi nu vrem autostradă? 31 de tot le batem capul lor. NU VREM!

 2. lingaul de serviciu Răspunde

  Băi ce dracu ati facut! L-ati uitat pe Cozma? Frate nu e Cozma in poza! Gabore ai comis-o, sa vezi tu ce ti-o iei ca nu ai invitat “somitatea” nr.1 a judetului cel mai “implicat” parlamentar pe sectorul “transporturi” ( sau trafic cum naiba ii mai zice la sectorul asta)

 3. Satmarean Răspunde

  Ai de p..a mea, nu l-ati așteptat pe deputatul cozma ???. No, amu a-ti pus-o !!!. Cum a-ti putut comite o asemenea greșeală ???.

  • Nicusor Răspunde

   Ati nu a-ti 😉 …..Vrem autostrada Satu Mare -Budapesta. Valahia ne trage in jos Ardealul

 4. hAuleuMaica Răspunde

  Trăiască partidele…Delegație Maghiaro -maghiară….

 5. . Răspunde

  Din ce se vede,din lipsa de ocupatie se mai întalnesc si baieti, mai o cafea mai o barfa. Dar in afara de capital electoral 0 bart

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.