Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

Adrian Cozma, întâlnire cu premierul Florin Cîțu: ,,Sperăm ca sectorul textil să poată beneficia de sprijin’’

Deputatul sătmărean Adrian Cozma caută soluții pentru sprijinirea industriei textile, având o întâlnire în acest sens cu premierul Florin Cîțu. ,,Am prezentat problemele și sperăm ca sectorul textil să poată beneficia de sprijin, așa cum se întâmplă pentru HoReCa”, a declarat Adrian Cozma.

,,Astăzi, împreună cu doamnele antreprenor Sorina Tulan, Corina Por și doamna Cristina Chiriac președinte al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin-CONAF, am avut oportunitatea de a discuta cu premierul Florin Cîțu pe teme pe care le întâmpină angajatorii industriei textile. Satu Mare are în continuare multe fabrici de profil și mulți angajați calificați în domeniu și care resimt problemele apărute în ultimul an. Vorbim de o piață mare dar și foarte afectată de pandemie, cererea de produse fiind extrem de mică în aceste luni complicate.

Așa cum bine știm, în industria textilă, forța de muncă e una trecută de vârsta tinereții și totodată bine calificată, iar o acutizare a problemelor și a stării precare în care se află sectorul respectiv, ar declanșa o serie de alte probleme și ar adânci și mai mult situația dificilă de astăzi.Oricum îi mulțumesc premierului și sperăm să ne aducă vești bune!”, a spus Adrian Cozma, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

25 comentarii

  1. davilan Răspunde

    doamna sorina tulan , nu va e rusine ?????…….acuma plangeti ca nu aveti de lucru , ajutatine !!!!!
    Ia spuneti ce salarii ati dat la angajati cand a mers firma si ati avut lucru din plin ???????
    va spun eu ………..SALAR MINIM PE ECONOMIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Obraznicie totala

  2. GemeZamfirescu Răspunde

    Piticu atomic a băgat botu’ la textiliste!Si a editat fotografia in Photoshop ca sa para mai măreț ! Pe cai Cozma sa fi și tu ecvestru !

  3. Jan Răspunde

    Da cine p…a mai cumpăra amu haine noi pă criza și pă pandemia asta. Îs pline și second-urile și găsești haine și încălțăminte foarte bune la bani de nimic.

  4. Romanistan citizen Răspunde

    Rupeți textila!

  5. Una Răspunde

    Să se reprofileze. Sunt prea multe oricum. Au făcut destul si cu măștile !

  6. radical2 Răspunde

    Daca sprijinim industria textila nu aducem plus valoare in comunitate. Poate doar daca exista niste branduri locale care vand bine si in alta parte. Dar nu exista astfel de antreprenori in Romania sa poata realiza o marca recunoscuta. Mai bine ati sprijinii indistriile tehnologice si de IT. Sau macar educatia.

    • John Doe Răspunde

      Din comentariul tau imi dau seama ca ori esti angajat IT, ori doresti sa lucrezi in IT. IT-istii deja sunt spijiniti prin neplata impozitului de 10% . Iar sa zici ca industria textila nu aduce plus valoare, inseamna ca esti total pe langa. O zi buna.

      • radical2 Răspunde

        Si atunci de ce sunt oamenii atat de prost platiti in aceasta industrie daca aduce asa mare valoare? Imi pare rau, dar am impresia ca nu stiti economie deloc.

        • John Doe Răspunde

          Aici gresiti foarte tare, oricand doriti ne putem pune la discutii economice si nu o sa va placa deznodamantul. Dar noua ne place sa vorbim fara sa facem o analiza.

          Industria textila din RO este estimata la 22mld.lei (4.4mldEuro) insemnand 2% din PIB. Poate vi se pare putin 2%, dar e o cifra foarte buna. Industria IT se afla momentan la 30mld lei (6mld.Euro) – Diferenta nu este atat de mare intre cele 2 industrii, deci nici industria IT nu aduce plus valoare?

          Plata proasta nu inseamna ca este o industrie care nu aduce valoare, de vina sunt patronii care nu ofera salarii mai bune. In Romania functioneaza principiul nu iti convine, vine altul.

          • radical2

            Tocmai asta e problema. Are o pondere destul de insemnata in PIB. Nu contesta nimeni ca din acest punct de vedere nu este “valoroasa” in acest moment. Ofera locuri de munca, oamenii au o slujba…se stie povestea. Dar in orice tara civilizata, industria textila nu este una din industriile care impinge economia. Si prin urmare, personal consider ca ar trebuii sprijinite alte industrii. Dar se poate discuta mult si bine pe acest subiect. Sunt de acord cu sprijinirea brandurilor romanesti doar. Dar cand neamtul iti da materie prima si tu trimiti produsul finit inapoi la un cost de prod marginal redus, si el adauga la pretul de vanzare poate mai bine de 10 ori costul marginal, atunci fara suparare, dar plus valoarea e in Germania si e fix problema statului German sa sprijine asa ceva. Cand vom avea un Hugo Boss sau un Escada romanesc, se schimba povestea. Momentan nu cunosc niciun brand romanesc care sa se vanda in marile centre comerciale din Londra, Paris, Madrid, New York, Budapesta, Berlin smd…dar asa ceva as sustine.

        • John Doe Răspunde

          Sunt de acord cu acest aspect in privinta brandurilor si stiu de la sursa ca majoritatea sunt produse in RO, doar eticheta este pusa in Germania sau alte tari. Din pacate cu aceasta globalizare s-a ajuns intr-un punct in care daca creezi ceva de viitor, ori te elimina balenele ori te cumpara si aia a fost. Ne lipseste gandirea pe termen lung, noi (romanii) suntem focusati pe termen scurt. In privinta industriilor trebuie privita altfel treaba, nu trebuie sa ne aliniem cu celalalte tari, ce industrii functioneaza si imping economia sa sprijinim acele industrii. Calitativ vorbind, avem cea mai buna industrie textila dar nu ne cerem pretul corect iar altii profita de acest lucru sau ne ameninta daca nu ne faceti voi, mergem in India, China sau alta tara. Occidentul a profitat dupa revolutie de naivitatea romanului corect si de coruptie. Toate industriile au fost pana la urma vandute sau distruse, am ramas cu nimica. Speranta este ca noua generatie sa vina cu idei, sa le puna in practica si sa se lupte pentru ele, dar in acelasi timp multi se invata cu statul la stat.

          • cârcotaş

            Cu mult timp înainte de a intra în UE era clar că multe industrii autohtone nu au şanse pe piaţa internaţională. Cu acest aspect ne-am agăţat, fără condiţii, ca ultimă căruţă la UE. Dacă n-o făceam numai bine nu ni se putea întâmpla. Erau mai mulţi plecaţi iar restul făceau foamea. Decapitalizarea, lipsa efortului comun constructiv, ne-au adus aici. Cu aspectele sociale din anii ’90 nu cred că se putea altfel. Şi unde s-a putut, rapacitatea şi hoţia românului s-a manifestat din plin: vezi BCR, Petrom, Sidex, Flota etc. sau vezi Tarom în ziua de azi unde managementul este în scop de jaf. Totuşi se puteau menţine (şi unele sunt în cărţi) ind. energetică, chimică, a medicamentelor, a mobilei, agricultura (mai ales), turismul s.a. Totuşi pandemia ne-a arătat că românul nu este dispus la sacrificii aşa că viitorul n-arată deloc bine. Exportul fără valoare adăugată în timp ce ţara plăteşte dobânzi grele pe împrumuturi spune totul despre speranţele noastre.

          • John Doe

            @carcotas,

            + pe langa toate astea, de cand este Euro sau USD moneda nationala? Adica acceptam platiile in aceste valute, unde iarasi pierdem comisionul care ar fi generat de pe urma tranzactiei de schimb.

          • cârcotaş

            România este ca o familie în care membrii săi lucrează pe salariu (de multe ori mic) pe când Germania, spre ex., arată ca o familie care are o afacere proprie din care plăteşte salariile românilor.

          • radical2

            Corect. Sa speram ca genetratiile noi vor avea o educatie financiara mai buna. Si vom creea si antreprenori nu doar meseriasi. Meseriasi inca mai sunt. Antreprenori care sa-i puna in valoare nu prea. Cei care sunt considerati antreprenori romani, sunt niste flamanzi. Se gandesc doar la ei si nu ca afacerea lor sa prospere. De aceea nu avem marci romanesti cunoscute. Ramanem doar cu potentialul.

          • X19

            Din pacate noua generatie e crescut prost (fara parinti).Nu ai cu cine.

  7. John Doe Răspunde

    Acuma v-ati trezit? Cand a inceput pandemia, de ce nu a-ti apelat la industria textila pentru fabricarea de masti? Sunteti de tot **** cu totii, niste gunoaie ordinare.

    • ... Răspunde

      @John Doe. Știi și tu răspunsul. Pentru că trebuia să cumpărăm măștile neconforme aduse de ei. De ce crezi cu guvernanții vor ca alegătorilor să le meargă bine?
      Eu în toată tărălenia asta săer ca să apuce să culeagă “roadele” nemuncii lor. Ca să moară de covid eu zic că ar fi o pedeapsă prea blândă pentru ei. Și nu sunt rău. Pur și simplu m-am săturat de aiureala asta.

      • John Doe Răspunde

        Sunt constient de aceste lucruri, dar din pacate avem o masa mare de oameni spalati pe creier, care nu reusesc sa vada “adevarul”. Aceea pedeapsa intra-devar ar fi mult prea blanda, in schimb confiscarea tuturor averilor obtinute ilegal ar fi mult mai dureros.

  8. ion romanul Răspunde

    Mai bine ar vorbi cu careva sa ii croiasca un costum pe masura sa nu mai umble cu haine mici ce nu se pot inchide la ultimul nasture.

  9. Satmarean Răspunde

    Are ala bani, stai linistit. Curg banii non- stop !!!.

  10. Muresan Răspunde

    Când pote veni la o probă pe Prunilor ???

  11. cârcotaş Răspunde

    Văcăroiu personal dezavua crearea locurilor de muncă ,,în lohn” remarcând că este o muncă grea şi prost plătită. Este o umilinţă asumată de stat să susţii acest sector necondiţionat.

    • abc Răspunde

      De fapt eu un fel de loc de muncă care azi e mâine nu e. Am avut ocazia să experimentez un atelier de încălțăminte care vineri-sâmbătă încă lucra la foc continuu pentru că marfa trebuia livrată. Iar luni când au venit oamenii la lucru atelierul era complet golit de utilaje. Bineînțeles patronul era italian și muncitorii neplătiți deja de 3 luni! Vă dați seama că nici asigurările de sănătate și nici șomajul nu erau plătite! Atunci despre ce loc de muncă mai vorbim?

  12. Satmarean Răspunde

    Se stie faptul că italienii sunt cei mai mari țepari ai planetei si mai nou îi urmează și memții, iar intermediarii sunt cei mai câștigați (escroci = bișnitari cu acte în regulă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.