Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Amendă de 120.000 lei pentru poluarea cu ape de mină a râului Someș

Inspectorii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa au sancționat o societate comercială cu amendă contravențională, în valoare de 120.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii Apelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Sancțiunea a fost aplicată pentru evacuarea apelor de mină neepurate în emisarul Valea Roșie. În data de 17 februarie 2021, acestea au ajuns, prin galeria minieră, mai întâi în râul Băița, apoi în râul Lăpuș și în Someș.

Totodată, societatea nu a luat măsurile operative pentru înlăturarea cauzelor și efectelor poluării, care sunt prevăzute în Planul de prevenire și combatere a poluărilor accidentale. Acesta este parte integrantă din documentația tehnică care a stat la baza obținerii autorizației de gospodărire a apelor.

Amenda a fost aplicată conform principiului ”Poluatorul plătește”, în urma controlului la fața locului și pe baza analizelor efectuate, care au evidențiat depășiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate.

Poluarea accidentală a fost închisă, însă rămâne deschisă problematica impactului minier istoric asupra cursurilor de apă. Pe aceste râuri se pot înregistra valori crescute ale poluanților specifici acestor zone (cupru, zinc), precum și ale metalelor grele (cadmiu, plumb și nichel) dacă nu se iau măsuri pentru eliminarea poluării istorice, respectiv investiții pentru epurarea apelor de mină.

Specialiștii instituției noastre monitorizează calitatea apelor și rămân vigilenți în urmărirea respectării legislației în vigoare.

 

 

2 comentarii

  1. Ba Răspunde

    Acesti inconstienti , nesimtiti , ( putem spune chiar criminali ) ar trebui sa faca , in plus fata de amenda , si puscarie !!!

  2. ecologist Răspunde

    Care nu va fi în veci plătită. În cel mai rău caz Conversmin intră în faliment. Oricum e creație a guvernului deci mutăm banii dintr-un buzunar într-altul în loc să alocăm fonduri pentru închidere definitivă și în siguranță deplină a lucrărilor miniere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.