Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Angajatul unui centru de îngrijire din Carei, condamnat. A violat o tânără cu dizabilități

Angajatul unui centru de îngrijire din Carei a fost condamnat, după ce, în urmă cu trei ani, a violat o tânără cu dizabilități. La mijlocul lui februarie, B.I., fostul angajat al DGASPC Satu Mare, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol, dar și la plata sumei de 10.000 de lei ca daune morale, titrează Libertatea.

De unde a început totul

În seara de 18 ianuarie 2018, Mihaela, o fată de 19 ani, cu dizabilități psihice, a mers la una dintre infirmierele centrului pentru adulți cu handicap, unde fusese mutată de puțin timp, și i-a spus că nu poate să doarmă și că are ceva să îi povestească. B.I., unul dintre angajați, de profesie instalator, o acostase pe stradă cu o săptămână în urmă și a obligat-o să meargă cu el pe un teren viticol, unde a abuzat-o sexual, a relatat tânăra.

A doua zi, pe 19 ianuarie, Mihaela i-a povestit și șefei de centru că angajatul „a obligat-o să urce în mașina lui și a dus-o în vie, la casa lui de vinificație, unde a întreținut relații sexuale cu ea, împotriva voinței ei”.

Rechizitoriu: „A profitat de neputința psiho-mentală a acesteia de a oferi un consimțământ valabil”

Procurorul a trimis dosarul în judecată în 15 ianuarie 2020, la doi ani după ce a avut loc abuzul sexual. Rechizitoriul arată că B.I. a profitat de ascendentul moral pe care i-l oferea calitatea sa, de angajat al centrului, asupra victimei instituționalizate. A constrâns-o și a profitat de „neputința psiho-mentală a acesteia de a oferi un consimțământ valabil”.

Potrivit Codului Penal, violul se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, dar pentru că bărbatul și-a recunoscut fapta, pedeapsa i s-a redus cu o treime. Agresorul, care și-a semnat demisia în 22 ianuarie 2018, la zece zile după abuz, a dat în judecată DGASPC Satu Mare, pentru că l-ar fi constrâns să își dea demisia, prin „presiuni psihice”, „datorită unui scandal în care a fost implicat reclamantul.” Instanța a respins cererea lui B.I. de anulare a demisiei.

Sursa: Libertatea

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.