Ultima actualizare: azi, 18:51

Locale

DECIZIE. România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Italia Germania şi Franţa au suspendat vaccinarea

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, chiar dacă Italia Germania şi Franţa au suspendat vaccinarea. Autorităţile au transmis în această seară un comunicat de presă în care explică motivele.

“În cursul acestei seri, a avut loc o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european.

Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse (https://www.ema.europa.eu/en/news/emas-safety-committee-continues-investigation-covid-19-vaccine-astrazeneca-thromboembolic-events).

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți.
CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului”.

14 comentarii

  1. Vlad Tepes Răspunde

    Mi se face greata !
    Tot timpul cind se ia o masura impotriva poporului roman , se invoca faptul ca asa fac si tarile democrate si civilizate, facindu-se trimitere directa la Germania, Franta , Olanda , etc…
    Acum cind exact aceste tari iau o decizie in favoarea popoarelor lor, conducerea tarii noastre nu mai respecta tipicarul tarilor din vest ci hotarasc altfel, asa ca masura luata sa fie tot impotriva propriului popor !!!
    Ca doar trebuie sa fie si cineva mai prost, sa continue experimenul pina in 2023 asa cum a precizat producatorul AstraZeneca, apoi daca totul merge bine vor relua si ei vaccinarile, daca nu……….!!!
    Chiar sintem tinuti pe post de cobai ai Europei .
    Cred ca la noi nu ar fi absurd ca si pe timp de pace sa se infiinteze temporar niste tribunale militare……

    PS. – cele de mai sus reprezinta o opinie personala.

  2. Doc Răspunde

    Starea de spirit a celor din ATI în special este una destul de proastă în momentul ăsta, în sensul că suntem foarte obosiți pentru că vedem același lucru de un an de zile. Sunt cazurile cele mai grave cele care ajung la noi. Sigur că încerc să păstrez un echilibru și nu vreau să se înțeleagă că această boală te omoară neapărat, dar cazurile care ajung în secțiile de Terapie Intensivă sunt cazuri critice, cu prezentare târzie la medic. Se stă foarte mult acasă, din păcate, fără nicio intervenție și se ajunge între ziua a opta și a zecea de evoluție cu forme critice, cu afectare de peste 75% pulmonară bilaterală”, a punctat medicul specialist ATI.

    Românii nu au încredere în spitale, și de aceea ajung târziu la medic, însă există și alte cauze pentru care ajung să facă forme grave de COVID, a explicat Laura Zarafin.

    „Acest virus este extrem de parșiv, la început nu te face să te simți rău, deci nu te lovește așa din prima. Există două faze extrem de diferite ale acestei infecții: o fază infecțioasă, de replicare virală și o fază de furtună citokinică și atunci foarte multe persoane o iau mai ușor în sensul că au doar o răceală. Cred că astea sunt principalele explicații, lipsa de încredere în sistemul nostru sanitar și lipsa de încredere a unora în acest virus și în ce poate el să facă”, a concluzionat medicul.

  3. maria Răspunde

    Cum sa aiba oamenii incredere in sistemul medical..cand vezi ce se intampla in spitale?Platesti o viata pentru sanatate..iar cand e vorba de o banala analiza nu sunt fonduri decat pt neamuri si prieteni..plus ca daca ajungi la ATI..esti legat si sedat pana mori..Nu te omara boalla..te omoara niste incompetenti care nu vor decat salarii mari..si spaga..asta-i sistemul romanesc

  4. Pap Remus Răspunde

    Vaccinele sunt facute cu dubla măsură….pt estici și pt vestici. Să nu ne mirăm

    • c-block Răspunde

      “Vaccinele” și “succesuri”.
      Vrei și tu în Parlament???

      • Ciucă Răspunde

        Bai C-block dacă iei un vaccin de la Remus o sa ai efecte secundare din cele mai grave ce morți m..i ai în capu ala prost

  5. Francezu Răspunde

    Franța studiază o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2 detectată în regiunea Bretania, analizând gradul său de transmitere dar și dacă aceasta provoacă efecte mai grave ale bolii Covid-19, a informat luni Direcţia Generală a Sănătăţii (DGS), relatează EFE.

    • dr.Raed Răspunde

      este tulpina maramureseana,de la baita de sub codru,nu e periculoasa deloc,doar niste muci

  6. c-block Răspunde

    Alt analfabet agramat. Văd că duci un război cu propria ta limbă maternă și mai ești și avocatul lui @Pap Remus pro bono.
    Du-te, uită-te bine în oglindă. Na, acum poți să te scuipi în față și să te înjuri! Idiotul orașului!
    Măcar ți-ai dat seama unde a greșit celălalt în exprimare? Sau ai zis și tu că e rost de o înjurătură gratis?

  7. x-ulescu Răspunde

    Care a fost prima reactie a autoritatilor cand au aparut primele informatii despre problemele cu vaccinu astra zeneca ??? SA NE MINTA !!! a iesit catosenia la tv ,sefu guwernului si a spus ca loturile cu probleme nu sunt in romania . Apoi ai inceput sa apara dovezi ca sunt

  8. suciu+emil Răspunde

    Romania a devenit ceea ce s-a dorit o piata de desfacere sigura pentru producatorii din vest.Asistam la un razboi economic pe sume fabuloase.Se pregateste calea unor noi produse si cu cat cererea va fi mai mare limitand vanzarile AstraZeneca cu atat va fi mai substantial profitul noului venit.UE daca dorea neaparat sa combata pandemia ar fi autorizat si vaccinul rusesc sau chinezesc.Se face un comert inuman si ordinar pe spatele cetatenilor

    • hAuleuMaica Răspunde

      Eu mă gândeam la UE vs UK ,mai mult ca sigur…palmă ptr ieșirea din familie*

      • ... Răspunde

        Tot ce-i posibil. Tot așa se strâmbau la Bruxelles când unele țări au avut tupeul și au luat și vaccin rusesc. Acum când și Germania s-a angajat să cumpere deja e voie. Mare kurvărie mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.