Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

FOTO. Obicei unic în județul Satu Mare! Înainte de Florii, tot satul „iese la cimitir”

Obicei unic în județul Satu Mare! În comuna Mărișel din județul Satu Mare se păstrează un obicei unic: înainte de Florii, tot satul merge la cimitir pentru a își pomeni morții, acolo unde oamenii duc colivă, presară „cucoși” peste morminte, iar copiii așează ramuri de salcie, fapt care prevestește venirea Floriilor.

„În satul-colonie Marna Nouă, înființat începând cu 1924, de moții veniți din crângurile comunei Mărișel, se păstrează un obicei unic în județul Satu Mare. Pomenirea morților are loc în Sâmbăta lui Lazăr, când întreg satul „iese la cimitir”. Deoarece strămoșii moților din Marna Nouă au rămas mereu ortodocși (fără să fi trecut vreodată la greco-catolicism), dar și datorită fenomenului de enclavizare culturală, pomenirea morților din Sâmbăta lui Lazăr păstrează încă anumite particularități. La ridicarea „părăstașului” se duce și colivă (denumită local și „grâu hiert”), peste morminte se presară „cucoși” (nimic altceva decât pop-corn) despre care se crede ca sunt hrana celor morți, iar copiii așează ramuri de salcie, fapt care prevestește venirea Floriilor”, scrie un om al satului, Răzvan Roșu, pe pagina sa de Facebook. 

Foto: Răzvan Roșu

7 comentarii

  1. vai de capul vostru Răspunde

    in comuna marisel din judetul satu mare…… asta ati inteles voi din textul pe care l-ati preluat??????????????????? cititi cu atentie si reformulati, …

  2. Satmarean Răspunde

    Mai sut si alte sate .LIPAU……..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.