Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Trei vameși de la Halmeu, trimiși în judecată de DNA!

Trei controlori vamali în cadrul Biroului Vamal Halmeu au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Cei trei sunt acuzați de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false.

Ce spun procurorii DNA:

Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel, la data comiterii faptelor controlori vamali în cadrul Biroului Vamal Halmeu, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007 – 2008, inculpații Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel, în calitatea menționată mai sus, ar fi consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 17 mijloace de transport încărcate cu mărfuri de proveniență extra-comunitară – China. În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.

Aceste demersuri au creat condițiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor respective, să nu mai fie achitate. În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 721.557 lei, reprezentând taxe vamale și taxe speciale, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii anticorupție au instituit măsura sechestrului asigurător asupra conturilor celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cei trei inculpați au mai fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză în care a fost pronunțată o hotărâre definitivă de condamnare.

Dobrescu Nicoleta Manuela, condamnată la o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât pe timpul cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a alege și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit.

Nagy Vasile, inspector vamal asistent în cadrul Biroului Vamal Halmeu, la data faptelor, condamnat la o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare.

Vanciu Pavel, inspector vamal asistent în cadrul Biroului Vamal Halmeu, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare.

SURSA: Direcția Națională Anticorupție

2 comentarii

  1. adi Răspunde

    Pana la urma o sa fie achitati si astia la fel ca grupul infractional de la Halmeu de acum cativa ani..niste penali..care au luat mita in forma continuata.. sau alti infractori care stau bine mersi.Avem o justitie de toata minunea si nu degeaba suntem etichetati ca o tara de corupti. Daca justitia nu stie sa isi faca treaba…exista Karma..”fiecare actiune are feedback”..un pic de rabdare..

  2. Paul Răspunde

    2021-2008=13 . De 13 ani a aut nevoie DNA pentru instrumentarea unei cauze? Cei trei probabil tocmai au terminat de ispășit pedeapsa după condamnarea din 2016, dacă nu greșesc. În condițiile în care prin vama Halmeu trec zilnic țigări, băuturi și naiba mai știe ce, în acest an 2021, tot ăștia să fie țapii ispășitori? 13 ani. De câte secole avem oare nevoie pentru ca, prin justiție, să ne însănătoșim? Dat fiind ritmul…prindem o nouă glaciațiune, tot așa cum suntem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.