Ultima actualizare: ieri, 22:20

Locale

VIDEO. Deputatul Radu Panait: Este crucial să venim în sprijinul copiilor cu autism

Deputatul USR PLUS de Satu Mare, Radu Panait, a adus azi în fața colegilor din Parlament un subiect delicat, ocolit de marea majoritate a oamenilor.

În data de 2 aprilie a fost marcată Ziua Internațională a Autismului. În România, copiii cu autism au fost ascunși în mod inconștient de privirile societății, și astfel li s-au furat multe drepturi. Inclusiv dreptul de a avea o viață cât mai aproape de normalitate.

,,Bucuria pe care o aduce un copil într-o familie este neprețuită. Ca părinte, îți imaginezi cum va fi viața copilului tău. Îți dorești sa aibă succes, o viață frumoasă și împlinită, îți faci planuri pentru viitorul lui. Însă când apare prima suspiciune că cel mic are o problemă de sănătate mintală, toate visele pier, bucuria se transformă în tristețe și apare un stres continuu, iar pentru mulți părinți viața pare prea grea pentru a mai fi trăită.  Durerea pe care o simți când îți moare un membru al familiei se vindecă cu timpul, dar durerea din sufletul unui părinte cu un copil cu autism nu se vindecă niciodată, ci doar poate fi alinată prin micile sau marile progrese pe care le face copilul său, pentru că un părinte cu un copil cu autism nu își permite luxul de a visa că într-o bună zi, copilul lui va avea o viață împlinită și fericită”, a declarat deputatul Radu Panait.

Prima lege a autismului a fost făcută în Parlamentul nostru abia în 2010, comparativ cu alte state care conduceau cercetări pe acest subiect încă din anii 60. În anii 70, tot alte state au pus bazele terapiei ABA, una dintre cele mai eficiente terapii folosite în ameliorarea acestor condiții. 30 de ani mai târziu, în România acești copii erau trimiși în centre de irecuperabili, care erau la propriu niște lagăre.

În acest moment, deputatul Radu Panait lucrează la elaborarea unor serii de proiecte prin care să sprijine procesul de integrare în societate al persoanelor cu autism, respectiv să faciliteze accesul acestora la educație. Cu toate că în România există acum diverse centre de terapie pentru acești copii, costurile sunt foarte mari, iar pentru unele familii efortul financiar este imposibil, deoarece doar unul dintre părinți lucrează, celălalt fiind nevoit să rămână acasă, alături de copil. Aceste programe de terapie ajung să coste între 2.000 și 4.000 de lei pe lună.

,,Vă imaginați faptul că există familii care au doi copii cu autism, iar părinții se văd nevoiți să aleagă care dintre cei doi vor beneficia de terapii? Este o alegere pe care niciun părinte nu ar trebui să fie nevoit să o facă! Așa ajungem să avem adulți cu autism care chiar dacă ar fi putut fi recuperați până într-un punct, ajung să fie izolați de societate și rămân astfel dependenți în totalitate de familiile lor.

Este crucial ca noi, prin puterea pe care o avem de aici din Parlament să venim în sprijinul acestor familii și a copiilor lor. Ce câștigăm noi ca societate? Simplu: Părinții se vor întoarce la muncă și își vor relua viața normală, iar acești copii cu autism vor ajunge să contribuie în măsura în care vor putea societății. Haideți să dăm dovada că suntem mai buni decât predecesorii noștri, că ne pasă de cei vulnerabili, și că înțelegem că rezolvarea problemelor românilor, depinde doar de noi. Nu de forțele oculte sau de statul paralel”, a declarat deputatul Radu Panait.

12 comentarii

  1. Satmareanul Răspunde

    Pana acum unde a fost Panait … acum s-a trezit cu privire la aceste probleme ? S-au se baga in seama vrea sa candideze ? …

    Vai ce traim …

    • Adi Răspunde

      Te poți impusca oare fără să anunți în public acest lucru, sau ești ca și Panait băgător de seamă ba ai treabă cu handicapati, ba ai treabă cu autiști.
      Domnul Barna a ciupit vreo 7 milioane de la ei , săracii.

    • Dorin Răspunde

      Un mare dar mare face newsletter, Barna a delpidat 6 , 4 mil de euro din fonduri europene și vine acest individ și ține prelegeri despre autism și oameni cu dizabilități. Bravo sătmăreni oare ce ați votat , niște nulități care nu fac nimic progresist pentru noi .

  2. Costel agape Răspunde

    Panait asta a fost prim ministru de 4 ori , de ce nu i-a ajutat pe autisti pana acum ?

  3. c-block Răspunde

    Așteptăm cu nerăbdare poziția lui Ștef vis-a-vis de acest proiect de lege. Știu e de ce spun. Poate cu ocazia asta vom afla ce și cum cu atelierul unde se transformă mașinile din cele clasice în hycomat. Că era pe bani publici.

  4. Cetateanul Răspunde

    Vreau si eu bani , orice ajutor , mancare , ( hamburgher Mc D ) sunt autist profesionist , nu am loc de munca ,si farmaciile nu mi-au platit pt reclama de vitamina D3 si nici pt puloximetru .hellllp ! prietenul meu … nu ma ajuta !!!

    • covid 19 Răspunde

      Descurcă-te. Eu sunt victima propriei mele prostii. Și eu sunt neajutorat. Nici vechii mei prieteni imaginari de-ai mei nu vor să discute cu mine! 🥴😥😨😰😭😭

      • GemeZamfirescu Răspunde

        Și eu la fel. Doar că eu sunt și dobitoken.

      • covid 19 Răspunde

        Evident că nu-mi aparţine comentariul de mai sus. Cineva care a stat toată dimineaţa în faţa calculatorului se ocupă cu infantilisme de acest gen. Eu eram la luru să ţi se poată plăti pensia! Păcăliciule!

  5. Marin Răspunde

    Ce se întâmplă după ce copiii cu autism devin adulți? După aceea ei nu mai există! De ce Domnule Panait?

  6. satmarean Răspunde

    Te-a supt bine Edita de dai atat din gura Panaite?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.