Ultima actualizare: azi, 09:29

Locale

UMILINȚĂ. Copil cu autism scos afară dintr-un magazin din Satu Mare: „Ieșiți afară!”

Copil cu autism scos afară dintr-un magazin din Satu Mare. Mesajul unei mame din municipiul Satu Mare a stârnit revolta internauților după ce a scris pe un grup de mămici experiența pe care a avut-o într-un magazin din oraș. Ea a intrat cu copilul într-un magazin, iar cel mic era puțin neliniștit, moment în care vânzătoare a întrebat: „Dar care-i problema cu copilul?”. Când mama i-a spus că micuțul are  autism, vânzătoare i-a scos afară.

Redăm integral mărturia mamei:

„Ai un copil cu autism? N-aveți voie să intrați! Vă rog să ieșiți! Da, da… exact cum ai citit. S-a întâmplat astăzi, 06.04.2021, între orele 14.45-15.00, la aleea de second handuri (nu îmi mai amintesc cum se numește strada ) care începe la piața mare și merge spre parcul central.

Da, am un copil cu autism, da, este puțin nelinistit, dar nu făcea gălăgie cine stie cât de mare ca să merităm să fim tratați chiar în halul ăsta… Deci am intrat la “magazin”. Copilul, da, țipa… doar foarte puțin… poate la cineva fără un pic de răbdare era enervant, dar, sincer, nu am vrut să petrecem toată ziua acolo. Cum am intrat “doamna”, brunetă, imediat mă întreabă: „Dar care-i problema cu copilul?”. „Are autism”, răspund eu. “Atunci n-aveti voie să intrați, Vă rog să ieșiți!”, și arată spre ușă. „Poftim?”, am întrebat. Chiar nu mi se părea real ceea ce am auzit. „Nu aveți voie să intrați, ieșiți”, am rămas șoc. M-am uitat în ochii ei (sigur a înțeles din privirea mea la ce m-am gîndit, și unde o trimiteam), și fără să scot un cuvânt am ieșit cu copilul din magazin.

Da, puteam să fac scandal, dar nu e de mine… Totuși, nu m-a lăsat gândul… trebuia să povestesc… Poate nu-i important nimănui, dar în 2021 sa fi discriminată și umilită în halul ăsta fără să faci nimic rău, numai pentru că ai un copil cu handicap, este foarte foarte trist. Este strigător la cer cât de umiliți si netratat corespunzător sunt acești copii cu un anume grad de handicap.

Sunt niste copii minunați, ar fi destulă niște omenie și înțelegere. Eu cu copilul meu ne continuăm viața, nu am luat la suflet, dar totuși…. Este foarte trist!”, a scris mama.

12 comentarii

  1. realitatea Răspunde

    Asemenea “afaceri” merită să dea faliment. Îi doresc vânzătoarei să experimenteze pe propria piele cum este. Nici copilul și nici părinții nu sunt de vină pentru asta. Vă spune asta un mândru părinte al unui copil autist. În cazul nostru totul a mers perfect până la naștere, zeiss cum se spune. Și mai avem copii, restul nu au asemenea probleme. Nu intru în detalii că sunt foarte multe de zis. Societatea în momentul îăn care tu nu ești cum dorește asta societatea te exclude și nici nu îți dă o șansă. Lozincile alea cu drepturi egale nici măcar praf în ochi nu sunt. Pentru orice drept elementar al copilului, garantate dealtfel prin legi și prin constituție trebuie să duci o luptă continuă.

    • Golf Răspunde

      Mare grijă la chimicalele intruduse în bebe imediat după naștere, așa zisele vaccinuri. Mai bine aștepți 2 ani până se dezvoltă cât de cât sistemul imunitar al copilului dacă tot vrei să-l vaccinezi. Oricum, ca părinte responsabil bănuiesc că ai studiat toate argumentele, atât cele pro cît și cele contra.

      • Cetateanul Răspunde

        Multi oameni nu pot sa conceapa faptul ca pentru unii profitul, faima si puterea reprezinta totul in viata, chiar daca altii au de pierdut enorm (sanatate, bani, viitor) .
        Exista excroci si in cercetarea stiintifica ! La fel ca in orice alt domeniu !
        Daca le spui te fac conspirationist, antivaccinist si alte tampenii de genu !
        Afectiunea asta era atata de rara acum circa 30 de ani incat un prieten de familie, medic, mi-a spus ca nici macar nu a auzit de ea in facultate !

        • ... Răspunde

          Să vezi @Cetateanul ce va fi de acum încolo din cauza lipsei de socializare dintre copiii!!!! Îți spun eu că va fi prăpăd!

          • Cetateanul

            Adica rezultatul dupa plandemia asta o sa fie si mai multi bolnavi si mai multa medicatie ? Mai sa fie ! Asa se intimpla cand ai medici care iau miliarde vechi de la big pharma si apoi te mint in fata ca falimentul si nebunia sunt singurele optiuni de iesire din “criza” . Vorba aia, fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc eu !

      • realitatea Răspunde

        Față de medici le dau clasă cam la toți când vine vorba de tratament. Să știi că am fost la 4 medici diferiți care i-au pus la băiat 5 diagnostice. Nu o să crezi de ce! Una din doctorițe a uitat că am mai trecut pe la ea!!! Stai liniștit, nu e din oraș. E din Cluj. La noi practic nu avem specialiști pentru copiii, mai ales copiii foarte mici. Te trimit la centre universitare pentru investigare suplimentară. Până la urmă am pus eu mâna pe carte iar acum când mă duc (că trebuie să mă duc periodic pentru că unele medicamente care l-au stabilizat până la urmă se dau exclusiv pe rețetă) deci rețeta se cam scrie la dictare. Dar copilul este la școală normală cu program special și învață foarte bine! E premiant! Dacă era după specialiștii lui pește prăjit era băgat în ceva fundație din ăsta pentru copiii retarzi. Dar nu e deloc retardat, e altfel. Dar la anumite materii clar dă clasă la toți. Până la urmă ce vrea societatea? Un individ care face școală, meserie și chiar bolnav se autosusține ba mai mult face ceva util sau din contră un nou asistat social care întinde mâna și se milogește????
        PS. Când a trebuit să fac RMN la copil bineînțeles nu erau fonduri decât peste 6 luni!!!! Ce să fac eu cu RMN peste 6 luni când mie acum îmi trebuie pentru diagniostic? A costat vreo 500 RON! Când am plătit imediat s-a putut! Ca să nu spun că ședințele (minim una pe lună) cu psiholog nu sunt decontate de casa de asigurări. E 80 RON bucata!

  2. Cetateanul turnentat Răspunde

    Provabil copilul a pus mana pe mai multe hainute, iar vanzatoarea s-a speriat din cauza posibilei transmisii de Covid.

    • comentator Răspunde

      Și? Magazinul de un an trebuie să aibă dezinfectant pus la intrare la dispoziția tuturora!

  3. Romanistan citizen Răspunde

    Eu v-aș sugera să dați totuși despre care magazin e vorba. Ca să știe omul unde să nu intre. Mie să nu-mi povestiți de drepturile de imagini ale seconhandului sau a duduii care se pretinde a fi lucrătoare comercială devreme ce tocmai ea a călcat în picioare drepturile elementare ale unui copil minor și cu probleme de care nu este vinovat defel!

  4. realitatea Răspunde

    Dureros în toată treaba asta e că nu e deloc o reacție unică! Și noi mai vrem poliția animalelor când unii dintre noi suntem mai răi decât oricare carnivor sau necrofag !?
    https://www.satmareanul.net/2021/04/06/o-mama-isi-striga-disperarea-mi-e-o-scarba-de-toti-desteptii-care-fac-legile-ce-se-aplica-celor-bolnavi/?fbclid=IwAR0PPEASQjVBG9n_M2dMDnpkhGYFUIEEDBmgs9ugb_Hq-MI84d56kf1iVXg

  5. Anonim Răspunde

    O propunere
    O persoana publica de încredere deschide un cont în care se aduna bani pentru un avocat .
    Avocatul sa lupte pentru sancționarea celor vinovați în umilirea copilului cu dizabilitate .Dacă părinți nu au timp pentru lupta (fiind ocupați cu îmbunătățire vieți copilului constând în timp mult) , bani sa meargă la terapeuți copilului .Comentați propunerea .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.