Ultima actualizare: azi, 11:15

Locale

Cum pot ajuta puzzle-urile la dezvoltarea copilului tău

Oamenii știu de multă vreme că puzzle-urile prezintă multe beneficii pentru copii pe măsură ce se dezvoltă. De obicei, copiii încep cu puzzle-uri simple, care sunt contururi de forme simple, care se încadrează în decupajele corespunzătoare. De acolo merg la siluete mai complexe care ilustrează obiecte din lumea reală, puzzle-uri care necesită mai multă atenție.

Suntem aici pentru a-ți explica avantajele puzzle-urilor pentru copilul tău pe măsură ce acesta crește.

Cele trei lucruri de bază pe care le fac puzzle-urile pentru copilul tău

Când copilul tău este singur cu un puzzle, te poți aștepta la construirea a trei abilități de bază:

  • Abilități fizice – de la ținerea pieselor de puzzle și rotirea lor până când se potrivesc
  • Abilități cognitive – pe măsură ce rezolvă problemele unui puzzle
  • Abilități emoționale – învață răbdarea și sunt recompensați atunci când finalizează puzzle-ul

Aceste trei abilități de bază sunt elementele de bază pentru o persoană bine formată. Puzzle-urile permit o oportunitatepentru copiii mici de a se concentra pe o activitate care are o finalitate.

În plus față de aceste trei elemente de bază, realizarea unui puzzle cu un prieten sau membru al familiei permite, de asemenea, dezvoltarea abilităților sociale prin joaca, pe măsură ce aceștia lucrează împreună și comunică despre ceea ce se potrivește unde. Acesta este un punct minor, deoarece aproape orice activitate desfășurată cu mai multe persoane va avea acest beneficiu.

Abilitățile specifice din spatele celor trei abilități de bază

Fiecare dintre cele trei elemente de bază se descompune mai departe în abilități specifice pe care un puzzle le poate construi pentru copilul tău.

Abilități fizice

  • Coordonarea mână-ochi – copilul va dezvolta o relație bună între ceea ce văd ochii săi, ceea ce fac mâinile sale și cum privește creierul aceste informații.
  • Abilități motorii brute – Piese de puzzle mai mari și jocuri de puzzle pot spori mișcările mari ale copilului tău până la punctul în care își poate lucra apoi abilitățile motorii fine.
  • Abilități motorii fine – mișcări mici și precise, cum ar fi mișcarea degetelor pentru a așeza o piesă de puzzle exact în locul potrivit, sunt construite odată cu asamblarea unui puzzle și ele pot duce la abilități mai bune de scriere de mână și de tastare.

Abilități cognitive

  • Înțelegerea lumii înconjurătoare – nu există o modalitate mai bună pentru copilul tău de a dobândi o înțelegere a lumii din jur decât lăsându-l să manipuleze literalmente lumea din jurul lor.
  • Recunoașterea formei – primele puzzle-uri pe care le folosim sunt forme simple – triunghi, pătrate și cercuri. De acolo sunt folosite forme mai complexe până când sunt folosite puzzle-urile abstracte.
  • Memorie – Copilul tău trebuie să-și amintească forma pieselor care nu se potrivesc, pentru atunci când se vor potrivi mai târziu.
  • Rezolvarea problemelor – Fie că piesa de puzzle se potrivește, fie nu se potrivește, copilul folosește abilități de gândire critică pentru a rezolva puzzle-ul și, chiar mai bine, nu poți înșela un puzzle!

Abilități emoționale

  • Stabilirea obiectivelor – Primul obiectiv este rezolvarea puzzle-ului, următorul obiectiv va fi o serie de strategii cu care copilul vine să rezolve puzzle-ul, cum ar fi plasarea formelor sau culorilor familiare într-un singur teanc pentru referințe viitoare.
  • Răbdare – Puzzle-urile nu sunt ca sportul. Trebuie să exersezi răbdarea și să treci încet prin puzzle înainte de a ajunge la final.

Copiii mici au nevoie de acces la puzzle-uri care sunt de nivelul corect de dificultate pentru etapa lor actuală de dezvoltare, pentru ca ei să beneficieze de jocul puzzle-ului. Ar trebui să aibă acces la puzzle-uri pe care le pot face independent. Acest lucru le permite copiilor șansa de a-și construi mișcările motorii mici, coordonarea mână-ochi și strategii de rezolvare a problemelor prin practici repetate. Ei se vor bucura de sentimentul de a îndeplini o sarcină pe cont propriu în timp ce pun puzzle-urile laolaltă. Rotirea selecției de puzzle-uri va ajuta la menținerea interesului copiiilor asupra acestor jocuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.