Ultima actualizare: ieri, 20:48
Locale

FOTO/VIDEO. 1 Mai Muncitoresc! Cum sărbătoreau românii în vremea comunistă

Sărbătoarea de 1 Mai, numită la început Ziua Muncii, iar apoi 1 Mai Muncitoresc, a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice.

După revoluţia din decembrie 1989, însă, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, dar a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber. Oamenii erau mai relaxați și nu erau obligați să mai participle la parade sau serbări.

1 Mai în perioada comunistă

Românii se pregăteau cu săptămâni înainte pentru parade de 1 Mai, iar muncitorii sau elevii nu aveau voie să lipsească. Mii de muncitori exersau mișcări și ritmuri pentru parada de 1 Mai. Erau obligați să învețe toți pașii și toate mișcările, pentru ca parada de 1 Mai să fie una impecabilă.

Se făceau repetiții cu mult timp înainte, se scriau mii de pancarte cu lozinci, iar străzile erau pline de parade de muncitori îmbrăcaţi de sărbătoare, pionieri şi şoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire şi înălţau pancarte uriaşe, mobilizaţi de activiștii PCR.

Evenimentul era marcat cu defilări impozante la care participau mii de oameni. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu împreună cu ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu sentimente de înaltă preţuire, adâncă recunoştinţă şi dragoste fierbinte ale întregului popor.

Ziua liberă se încheia la iarbă verde cu mici şi bere. Această ultimă parte este singura care a supravieţuit şi după 1990.

11 comentarii

 1. Satmarean Răspunde

  Ce vremuri faine , liniștite si frumoase erau. Păcat că nu mai e ce a fost. Mare păcat !!!

  • cârcotaş Răspunde

   Da, era tare fain. Abia aşteptam să se termine defilarea să mergem să stăm la coadă la carne. Atunci se băga carne de 1 Mai nu ca acuma că n-ai nici o bucurie când o cumperi când vrei. Alte vremuri!

  • Vulpea bi-polara Răspunde

   Ce vremuri…nici picior de popa.

  • jhgjhg Răspunde

   Vremuri faine? Tu erai securist daca zici asta! Doar securistii sunt nostalgici dupa vremurile alea de cacat

 2. Teen Răspunde

  @Satmarean si @cârcotaş .. ce dinozauri sunteti 😁

  • @Teen Răspunde

   Se cheamă omul de tip nou. Până la urmă se pare a reușit experimentul lui Ceau. Din păcate. Apoi te mai miri că și în 2021 mai găsești indivizi care își vând votul pentru o pungă de oloi sau altceva. Și ce mândrii mai sunt de “realizările” lor!!!😱😤🤮

  • Una Răspunde

   Bine că ești tu deștept Teen. Mare p..a pe basculă esti. Să-ți fie rușine !

   • Teen Răspunde

    Tu sigur esti o proasta. Pt. cultura ta cuvantul dinozaur se foloseste cand zici la cineva ca e batran.

  • cârcotaş Răspunde

   @Teen, sunt dinozaur, dar nu nostalgic, în caz că asta s-a înţeles. A fost o ironie dar dacă trebuie s-o explic am făcut-o degeaba.

 3. cârcotaș Răspunde

  De fapt eu sunt cam degeaba pe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.