Ultima actualizare: azi, 20:08
Locale

LIVE. Inundații în jud. Satu Mare. Oameni scoși cu bărcile din case

Inundații în jud. Satu Mare. Mai mulți oameni din localitate Rătești au fost scoși cu bărcile din case de către pompieri. Casele sunt inundate, pe străzi este apă de peste un metru.

“Prefectul Altfatter Tamás se află în acest moment la Rătești unde coordonează acțiunea de intervenție pentru salvarea persoanelor și limitarea efectelor inundațiilor pe valea Maria, dar și acțiunea de evaluare a pagubelor produse.

Urmare a scurgerilor importante de pe versanți (peste 50 L/mp în zonă) s-au acumulat debite mari pe valea Maria care nu au putut traversa secțiunea de curgere, apele revărsîndu-se inclusiv pe DN 19A”, a transmis Prefectura.

Rupere de nori extraordinară

Rupere de nori extraordinară în Satu Mare. Localitatea Stâna a fost izolată azi noapte din cauza unei ruperi de nori. Omenii au sunat la 112 încă de la ora 1, iar autoritățile au putut să pătrundă în localitate de abia azi dimineaţa.

Primarul comunei Socond, Nicolae Cornea, a declarat pentru PortalSM, că a fost o rupere de nori extraordinară, iar oameni au rămas izolaţi. Autorităţile au fost în alertă toată noaptea şi de abia azi dimineaţa au reuşit să intre în localitate.

“Avem inundaţii foarte grave. În Stâna abia la ora 6.30 am putut să intrăm. A fost o rupere de nori extraordinară. Este un dezastru şi la Socond. Stâna a rămas complet izolată”, a spus Nicolae Cornea.

Ce spun pompierii:

La ora 01:11 au intervenit 10 subofiteri cu o autospeciala de primă intervenție și comandă, două motopompe de capacitate mare și o barcă pneumatică pentru evacuarea apei din mai multe curți inundate.

La ora 01:19 pompierii voluntari au intervenit în localitatea Socond la un pod provizoriu distrus de viitură, iar la ora 05:02 -un ofițer și cinci subofiteri au intervenit cu două autospeciale de primă intervenție și comandă dotate cu o motopompa de capacitate mare, la Hurezu Mare (pompierii au evacuat trei copii, patru adulți, un câine și o pisică), fiind inundate aproximativ 20 de case.

La ora 06:00 s-a intervenit la Ratesti. Au intervenit doioi ofițeri și 16 subofiteri cu doua motopompe, o autospeciala de prima intervenție și comanda și un autocamion de intervenție.

Persoanele se evacuează și se relochează la căminul cultural.

Aproximativ 150 de persoane au fost evacuate în căminul cultural din Rătești. O parte din acestea se relochează la rudele din localitate.

Transmisiune LIVE PortalSM:

Judeţul Satu Mare este sub COD ROŞU:

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 13.05.2021 ora 08:15 – 13.05.2021 ora 13:00

COD ROŞU

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Maria (afluent al Crasnei), județul Satu Mare.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu “Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.