Ultima actualizare: azi, 12:26

Locale

FOTOGALERIE. Rupere de nori extraordinară în Satu Mare. Oameni evacuaţi!

Rupere de nori extraordinară, joi dimineața, în județul Satu Mare. Localitatea Stâna a fost izolată azi noapte din cauza unei ruperi de nori. Oamenii au sunat la 112 încă de la ora 1, iar autorităţile au putut să pătrundă în localitate de abia azi dimineaţa.

Primarul comunei Socond, Nicolae Cornea, a declarat pentru PortalSM, că a fost o rupere de nori extraordinară, iar oamenii au rămas izolaţi. Autorităţile au fost în alertă toată noaptea şi de abia azi dimineaţa au reuşit să intre în localitate.

“Avem inundaţii foarte grave. În Stâna abia la ora 6.30 am putut să intrăm. A fost o rupere de nori extraordinară. Este un dezastru şi la Socond. Stâna a rămas complet izolată”, a spus Nicolae Cornea.

Ce spun pompierii:

La ora 01:11 au intervenit 10 subofiteri cu o autospeciala de primă intervenție și comandă, două motopompe de capacitate mare și o barcă pneumatică pentru evacuarea apei din mai multe curți inundate.

La ora 01:19 pompierii voluntari au intervenit în localitatea Socond la un pod provizoriu distrus de viitură, iar la ora 05:02 -un ofițer și cinci subofiteri au intervenit cu două autospeciale de primă intervenție și comandă dotate cu o motopompa de capacitate mare, la Hurezu Mare (pompierii au evacuat trei copii, patru adulți, un câine și o pisică), fiind inundate aproximativ 20 de case.

La ora 06:00 s-a intervenit la Ratesti. Au intervenit doioi ofițeri și 16 subofiteri cu doua motopompe, o autospeciala de prima intervenție și comanda și un autocamion de intervenție.

Persoanele se evacuează și se relochează la căminul cultural.

Aproximativ 150 de persoane au fost evacuate în căminul cultural din Rătești. O parte din acestea se relochează la rudele din localitate.

Primul bilanț transmis de ISU Satu Mare:

– localitatea Rătești – 100 de persoane evacuate în căminul cultural (o parte din acestea au mers la rude) și 60 de gospodării inundate, 700 de oi dispărute, 250m din drumul european E81 afectat – la fața locului se află domnul Prefect al județului Satu Mare împreună cu inspectorul șef al ISU Satu Mare, 10 pompieri militari și 12 pompieri voluntari din cadrul SVSU Beltiug;
– localitatea Hurezu Mare – 49 de gospodării inundate, 1 anexă (bucătărie de vară) dărâmată și la o fermă – 300 de oi izolate, la fața locului se afla adjunctul ISU Satu Mare, un maistru militar, 10 pompieri militari și 8 pompieri voluntari din cadrul SVSU Supur;
– localitatea Socond – la o fermă sunt aproximativ 100 de oi moarte și 1000 izolate, 200 m de drum (căile de acces către Bolda respectiv Stâna- DJ 196 A) blocat de ape;
– localitatea Racova – 4 gospodării inundate

Transmisiune LIVE PortalSM de la fața locului:

Judeţul Satu Mare este sub COD ROŞU:

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 13.05.2021 ora 08:15 – 13.05.2021 ora 13:00

COD ROŞU

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Maria (afluent al Crasnei), județul Satu Mare.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu “Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră.”

Citește și:

 

6 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Masca?

  2. unguru bulan Răspunde

    sper ca livezile de bananieri nu au fost afectate de inundatii ,

    • @unguru bulan Răspunde

      ….. ai uitat de cele de lubeniță. Măi, măi.😱😪🤪
      Dar e totuși necaz mare pe capul lor.

  3. pap remus Răspunde

    steagurile mundriei vad ca n-a disparut ……….traiesc in saracie profunda , dar macar sunt mandrii….aia da !!!!

  4. Radu Răspunde

    Sunt curios cate case au făcut asigurarea locuințelor pentru dezastre naturale.

    • urbanism Răspunde

      @Radu. Mai degrabă pune întrebarea care case există în mod oficial cu acte și plăteau înainte taxe și impozite. Pentru că eu unul nu aș fi construit în multe zone de acolo chiar dacă acolo aș avea pământ. Numai tabla mare mai lipsește cu “Atenție! Zonă inundabilă”.
      Asta numai demonstrează ce gospodar “grozav” e domnul Bartok-Gurzău, primașul de Beltiug. Pentru că nu e nici la primul și nici la al doilea mandat de primar. Situația și pericolul se știe de foartă multă vreme. Doar că așa cum e la noi “las’ că-i bine și așa” sau “numai mai rău să nu fie”. Uite că este mai rău și cu cât se intervine mai târziu cu atât mai greu este de rezolvat!😱🤮😪😲😨☹

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.