Ultima actualizare: ieri, 19:32

Locale

VIDEO. Petre Zele – un oșan de poveste. Marele artist, comemorat la un an de la trecerea în neființă

La un an de la trecerea în neființă a lui Petre Zele, la Muzeul de Artă din Satu Mare a avut loc o expoziție în memoria marelui artist. De asemenea, în cadrul evenimentului a rulat și un film comemorativ.

Petre Zele – un oșan de poveste

Ceterașul Petre Zele a trecut la Domnul acum un an, de Paști. Născut la Boinești, în 1954, el a devenit, încă din tinerețe, o figură emblematică a Țării Oașului. Numeroasele sale apariții publice în postura de muzicant, precum și anumite elemente ale biografiei lui Petre Zele, la care se adaugă repertoriul și stilul său inconfundabil de interpretare au făcut ca, în timp, el să devină ceea ce s-ar putea numi „un oșan de poveste”. Acest fapt este susținut și de numeroasele narațiuni ce fac referire el -unele dintre acestea devenind chiar mitizate- care mai pot fi auzite încă, mai ales în comunitățile din Țara Oașului.

Marele artist, comemorat la un an de la trecerea în neființă

Evenimentul ce a avut loc joi la Muzeul de Artă din municipiul Satu Mare nu a fost doar o simplă comemorare. Pe lângă filmul comemorativ și parastasul ce au avut loc în curte, s-a organizat și o expoziție cu diverse obiecte ale vestitului ceteraș.

De asemenea, antropologul Răzvan Roșu a vorbit despre specificitățile pe care cercetarea unui astfel de personaj complex le impune, dar a făcut și o analiză succintă a muzicii oșenești interpretate de Petre Zele. În partea finală a evenimentului, copiii celui comemorat, Petrică și Ionuț Zele, alături de alți membri ai familiei au susținut un moment de muzică tradițională.

FILM COMEMORATIV:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.