Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021. La ce oră începe și cum poate fi văzută

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a anunțat că joi după-masa din jumătatea de nord a țării se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare, însă cu o acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună.

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

Pentru România eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13:17 (ora României) și cel mai târziu la 14:08, în estul țării.

Acoperirea maximă se produce în nord-vestul extrem al țării, Satu Mare fiind cea mai mare localitate din țară de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 2%. În centrul țării acoperirea Soarelui va fi minimă.

„Dacă doriți să o priviți va trebui să folosiți un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi”, au mai transmis pe pagina de Facebook a instituției reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.