Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

Trotineta electrică: să închiriezi sau să cumperi?

Odată cu creșterea popularității trotinetelor electrice printre navetiști și studenți, aceasta este o întrebare pe care mulți dintre noi ne-o punem.

Trotinetele electrice au existat într-o formă sau alta de la mijlocul anilor 1990, dar abia recent au devenit un succes urlător pe străzile din întreaga lume. Lansarea unicornilor americani de micromobilitate precum Lime, cu câțiva ani în urmă, a dat startul unui trend de închiriere, iar utilizatorii pot acum să parcurgă majoritatea orașelor importante din lume închiriind o trotinetă electrică cu doar câțiva euro.

Odată cu creșterea popularității acestor trotinete, mulți oameni se întreabă dacă este mai bine să închirieze sau să cumpere una. Ambele opțiuni au avantaje și dezavantaje, dar deținerea unei trotinete electrice în proprietate este mai convenabilă. Iată de ce.

Deținerea este mai bună pentru mediu

Trotinetele electrice sunt considerate „bune pentru planetă”. Spre deosebire de majoritatea mașinilor și motocicletelor, acestea nu produc dioxid de carbon sau oxizi de azot în timpul utilizării. Dar sunt chiar atât de verzi pe cât crezi?

La fel ca în cazul tuturor produselor de larg consum, produsele secundare precum bateriile poluează. Cu toate acestea, cantitățile de poluanți sunt de o sută de ori mai mici decât cele ale mașinilor. Aceeași amprentă de carbon mai mică este valabilă și atunci când este vorba de eliminarea și reciclarea trotinetei.

Dar închirierea nu este la fel de ecologică ca deținerea unei trotinete. Asta pentru că aceste trotinete sunt mutate, transportate și duse la reparat tot cu mașini ale operatorilor. În plus, utilizarea abuzivă înseamnă, de asemenea, că durata de viață a trotinetelor este foarte scurtă. Pe de altă parte, pentru o trotineta electrica deținută, dacă este întreținută în mod corespunzător, dioxidul de carbon generat este răspândit pe mai mulți kilometri și ani.

Este ieftin de închiriat, dar deținerea este mai rentabilă pe termen lung

Pe de o parte, închirierea unei trotinete electrice este excelentă pentru utilizări rare, cum ar fi explorarea unui oraș într-o călătorie turistică. Întreaga călătorie poate fi mai ieftină decât o călătorie cu taxiul.

Pe de altă parte, proprietatea este concepută pentru călătorii mai regulate, cum ar fi naveta. Deci, deși s-ar putea să te doară prețul inițial, costul inițial este repartizat pe durata de viață utilizabilă a trotinetei și deplasarea devine mult mai ieftină per kilometru, în timp.

Închirierea pare convenabilă, dar deținerea este mai puțin dificilă

Lucrul grozav la închirierea unei trotinete electrică este că sunt gata de utilizare instantaneu. Oricine are un smartphone poate debloca o trotinetă electrică folosind o aplicație, poate pleca și o poate lăsa practic oriunde.

Cu toate acestea, când ieși din casă sau pleci de la birou, vrei să poți călători imediat și să nu fii nevoit să vânezi cu o aplicație care urmărește cea mai apropiată trotinetă.

Trotinetele de închiriat pot fi aruncate într-un număr infinit de locuri și cu condiții diferite de încărcare a bateriilor, ceea ce face foarte dificil pentru următorul utilizator să o găsească și să utilizeze în mod eficient, iar operatorii flotei să obțină o disponibilitate ridicată a dispozitivelor în locații cheie și să le deservească în mod adecvat.

Personalizarea este imposibilă la închiriere, dar proprietatea oferă opțiuni

Este inutil să spunem că, cu modelele de închiriat, opțiunile de personalizare nu sunt disponibile pentru utilizatorul final. În timp ce Lime a lansat recent modele în ediție limitată pe unele trotinete electrice reparate din Lisabona, ceea ce le-a dat un fler oarecum unic, majoritatea modelelor sunt limitate la același design uniform pentru o identificare ușoară.

În schimb, având propria trotinetă electrică, există în prezent o gamă de dimensiuni, culori și modele pe care să le alegi de pe piață. Și personalizarea nu se termină aici – vrei să adaugi o oglindă laterală sau să înlocuiești mânerele? Te poți distinge cu adevărat atunci când deții propria trotinetă electrică.

În concluzie, închirierea unei trotinete electrice poate fi ideală pentru explorarea turistică a orașelor, în timp ce navetiștii vor beneficia de fiabilitatea de a avea la îndemână un vehicul personal, care este permanent la dispoziția lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.