Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

Ce prevede OUG care permite împușcarea urșilor. Pot fi ucise și ursoaicele cu pui

Ministerul Mediului a publicat Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. OUG a fost prezentată în ședința de Guvern. Potrivit documentului consultat de Digi24.ro, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”. 

De asemenea, urșii pot fi împușcați dacă „siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol”. Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost.

Ordonanța de Urgență pregătită de ministerul Mediului prevede că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin următoarele metode:

  • îndepărtarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizare și relocare;
  • extragere prin eutanasiere sau împușcare.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar.

Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis.

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.

Ministrul Mediului a explicat că decizia se va lua prin vot, cu majoritate, astfel că 3 membri ai echipei trebuie să susțină aceeași soluție. Acesta a recomandat oamenilor ca, la vederea unui urs în localitate, să sune imediat la 112.

De asemenea, proiectul prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei.”

Ordonanța de Urgență prevede în anexe și indicații prin care este evaluat „comportamentul animalului sălbatic”.

Sursa: Digi24

8 comentarii

  1. Satmareanul Răspunde

    Salutare, Oare aceasta lege de ce nu se aplica si pentru animalul numit ,,om”. Suntem animalele cele mai daunatoare pentru planeta. Vad ca nu ne lasam pana nu distrugem tot. Pacat. Violatorii, pedofilii, cei agresivi cu semenii lor de ce nu intra si ei sub incidenta acestei legi? Ei poate fac mai mult rau decat acesti bieti ursi. Ursii ataca pentru ca noi le-am distrus zonele de viata, noi animalele numite ,,om”.

  2. Cosmin Răspunde

    Țin sa completez , dacă îmi este permis, cu politicienii care ne conduc cu cei care ne distrug sănătatea mintala și fizica cei care își bat joc de noi ca tara și popor.

  3. Nimeni Răspunde

    Da’ pe urs l-o intrebat cineva daca este de acord cu OUG-ul?

    • abc Răspunde

      O delegație a urșilor va merge la Cotroceni pentru a purta negocieri cu ficusul de acolo.🤔🤔🤔😲

  4. Covidu’ Răspunde

    Ne cacam pe noi cu Subiectul Ursul ! Avem mult prea multi ursi la arealul pe care il patruleaza aceste animale . Trebuie sa fie monitorizati si mentinut un nr care sa nu provoace controverse intre ONG-uri si cei ce administreaza domeniile de vanatoare ! Nu e normal sa vezi urs la tomberoane in mai toate localitatile din lantul carpatic..da nici sa le vorbim copiilor nostri despre ursi doar din documentare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.