Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

EXPLICAŢII. De ce nu se deschide ştrandul din Satu Mare! Procesul de 7 milioane de lei

Ştrandul din Satu Mare nu a mai fost deschis în acest sezon din cauza unor probleme apărute în instanţă.

Reprezentanţii societăţii Beny Alex, care administrează ştrandul municipal, au explicat, pentru PortalSM, că au luat această decizie deoarece au pierdut, în primă instanţă, un proces prin care sunt obligaţi să plătească, în solidar cu Primăria Satu Mare, despăgubiri în valoare de peste 7 milioane de lei.

“Admite in parte actiunea reclamantei si in consecinta obliga cele doua parate, in solidar, la plata unor despagubiri in cuantum total de 7.904.848,18 lei RON, precum si la plata dobanzii legale aferente acestei sume, dobanda calculata de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la data platii efective”, se arată în hotărârea Tribunalului Satu Mare dată la finele anului trecut.

Povestea, pe scurt

În anul 2008 firma Beny Alex a concesionat ştrandul de la Consiliul Local Satu Mare pe o perioadă de 49 ani în vederea realizării investiţiei. În momentul respectiv terenurile erau libere de sarcini, astfel că au început lucrările iar ştrandul a fost deschis.

Ulterior, în anul 2017, o sătmăreancă, S.R.M., a acţionat în judecată firma Beny Alex şi Primăria Satu Mare susţinând că este proprietara unui teren pe care este construit un bazin şi a cerut despăgubiri de milioane de lei.

La finalul anului trecut Tribunalul Satu Mare i-a dat dreptate femeii, dar soluţia a fost atacată de către toate părţile implicate, urmând să fie rejudecată.

Se pare că femeia ar fi revendicat suprafaţa respectivă iar pentru că aceasta nu poate fi retrocedată în natură ea ar fi dat o declaraţie prin care este de acord să fie despăgubită prin fondul Proprietatea. Ulterior s-ar fi răzgândit şi a chemat în instanţă municipalitatea şi firma care a efectuat investiţia.

Suma de peste 7,9 milioane lei pe care a stabilit-o instanţa s-ar baza pe anumite calcule, estimări a valorii terenului şi profitului teoretic pe care l-ar fi putut obţine persoana respectivă în decursul anilor.

În aceste condiţii, reprezentanţii Beny Alex au decis să nu deschidă ştrandul. Ei nu au nicio garanţie că după reluarea procesului, la Curtea de Apel Oradea, despăgubirile nu vor avea o valoare mai mare şi se declară nemulţumiţi de toată situaţia în condiţiile în care ei au preluat un teren care, cel puţin pe hârtie, era liber de orice sarcini iar acum sunt nevoiţi să plătească despăgubiri de milioane de lei.

În concluzie, viitorul ştrandului este la mâna judecătorilor.

17 comentarii

  1. Nicusor Răspunde

    Toata tara asta se duce de rapa…..Nimic nu mai merge …..Tara de cacat si plina de gunoaie condusa de analfabeti . Romania+Bulgaria= lumea a 3 a
    Is roman dar respect pentru vecinii nostri unguri……T-i mai drag sa te plimbi prin Ungaria….Curat, piste de biciclete, autostrazi, trenuri etc etc.

  2. Atti Răspunde

    Așa este!!

  3. Satmarean Răspunde

    Județul ăsta a ajuns de toată rușinea lumii !!!. E mort complet și murdar, cel mai mic nivel de trai, mult stres și oameni triști !

    • Nicusor Răspunde

      Satmarean ai dreptate…..Oamenii is foarte tristi in Satu Mare, si foarte nervosi. Am fost in alte orase si parca alt vibe era

      • Manea Răspunde

        Dă-te-n frăna mea cu vibe-ul tău . Deja nu mai știi cuvântul românesc pentru a descrie o stare de ” spirit”

        • Nicusor Răspunde

          @Manea Asta imi dovedeste inca odata ca satmarenii is nervosi tot timpu’ :)))))). Probabil din lipsa de sex :))))

  4. Szatmari Răspunde

    Ai dreptate satmarean. Poate iar sa trezit un drogat gen power a la michael cu grasa lui nevasta de cristina, sa revendice terenul.
    Asa ceva numai la noi se poate.
    Maine se va revendica sensul giratoriu

    • Nicusor Răspunde

      Szatmari ai dreptate. Imediat o sa inceteze lucrarile la podul din M17-strand pt ca un ”bogat” din Satu Mare revendica digul :))))). Tragi comic

  5. Xpert68 Răspunde

    Concesionarea terenurilor din zona de agrement Somes de Primăria Satu Mare către SC BENY ALEX SRL s-a realizat ilegal întrucât în decembrie 2008 o parte din terenuri aparțineau mai multor cetățeni în calitate de proprietari sau erau revendicate și nu a fost aprobat nici un PUZ pentru aprobarea investitiei!!!!!Întrucât SC BENY ALEX SRL nu avea potență financiară ca să cumpere terenurile de la proprietari s-a recurs la această afacere ilegală!!! Au existat promisiuni de cumpărare față de unii proprietari dar care nu s-au concretizat astfel că SC BENY ALEX SRL a ajuns, cu complicitatea CL și conducerii și a functionarilor primăriei Satu Mare, să deschidă strandul, cu toate că nu a respectat clauzele contractuale asumate, despre care știau toți că nu le-ar fi putut să le îndeplinescă!!! Marele hotel și zona edificată a rămas doar o ruină datorită faptului că SC BENY ALEX SRL este insolvabilă și datorită faptului cele mai multe venituri le realizează doar din zona de agrement în cele 3-4 luni pe an!!!! Nu știu cine judecă cauza, dar dacă s-ar verifica toate aspectele s-ar constata constata că SC BENY ALEX SRL a construit ilegal toate edifiiciile și că a functionat ilegal prin folosirea apei termale fără licență de exploatare și că nu și-a îndeplinit nici 25 % din clauzele contractului de concesiune care a fost încheiat ilegal de autoritățile locale și care ar fi trebuit reziliat din 2011!!!!! SC BENY ALEX SRL nu a făcut nimic pentru interesul cetățenilor ci doar a pentru profitul firmei !!!! Strandul din zona Somes este istorie de mult, de când au fost restituite terenurile proprietarilor, dar unii nu au înțeles încă sau nu acceptat acest fapt!!!!!!! Dacă în viitor se va găsi un investitor adevărat care șă aibă potența financiară să cumpere toate terenurile de la proprietarii acestora și să dezvolte investiția va exista un ștrand în oraș, dacă nu va fi n teren bun pentru construirea de case!!!!

  6. Beny Răspunde

    Samuel și Beny Țânțaș au rămas fără bani după ce au sponsorizat la greu campania electorală a PNL-PDL Satu Msre și a lui Adrian Cozma. Ce părere are deputatul ZERO despre situația de la Ștrand ?

  7. DNA Răspunde

    DNA ul ar trebui să îi ia pe funcționarii corupți din primărie și pe oseni pt că aceștia au săvârșit de la început ilegalitatea și mai era și premeditata. Dar cum nu exista justiție în tara asta decât pt pulime, nu se va întâmpla nimic. Din start au fost infractori, din start. ROMÂNIA!!!! trezește-te

    • ... Răspunde

      Funcționarii au săvârșit la dictare. În rest cam așa e cum a descris @xpert68. S-a violat și cred că s-a forțat legislația ca să se dea în concesiune peste orice bun simț sau imaginație. Dar cred că asta se știe bine unde ar fi cazul să se știe. Eu personal eram convins mai mult de 100% că Țânțaș nu are comoetențe de a repune pe picioare defunctul ștrand vechi. (IN)Competența se vede bine și le ce a săvârșit la hotelul Dacia. Și acolo ani de zile otoritățile au dormit în papuci.
      PS. La ștrandul vechi cred că s-a mirosit ceva că e rost de pus mâna pe niște terenuri bune pentru construcții, așa-zisele dezvoltări imobiliare la modă pe la noi care numai dezvoltări nu sunt. Nu de alta dar e bine plasat și sunt ceva hectare bune.

  8. Leica Răspunde

    Parca ai da, pe mana unui tractorist din Soconzel, Roverul de pe Marte.
    Cam asa decurg concesionarile si privatizarile din ultimii 30ani, Made in romania.

  9. Ovidiu Răspunde

    Autoritatea teritorială , primăria , primarul , viceprimarul, indiferent de culoare politică sau nație , odată ajunși să ne reprezinte interesul comunitar , iau pozitia struțului.. nu stiu , nu văd.. nu și nu . Cu toții au treabă.. alta decât să ajute și să salveze din patrimoniul moștenit . Eu , unul , aveam mari așteptări de la noul si noua generație intrată în staful primăriei.. deci , în frunte cu primarul “modest” și transparent.. care , în centrul orașului , ținând cont că vine dintr-o nație mai apreciată civic , în ultimele 2-3 sute de ani , ne-a pus BORDURI și BETOANE pe lângă vechile clădiri declarate monumente istorice.. O proastă viziune și un dezinteres total față de istoric.. Cred că meritam cu toții.. (cred personal , pt că am văzut că nu pot avea așteptări de la alți concetățeni , la o piatră cubică , precum în alte orașe care respectă istoria și patrimoniu..) un alt oraș cu atâtea firme multinaționale.. E absurd cum DNA -ul doarme și nu se autosesizează .Binențeles că și la ei trebuie să vii dinafară ,gen Bruxelles , ca să-și pună doua întrebări .
    Dacă “partidul” așa vrea să trăim , noi sătmărenii , așa trăim.. Știm tot , cu toții , iar ei(autoritățile) merg mai departe.. furându-ne tot.. absolut tot.. demnitate , imagine , trai !

    • ... Răspunde

      … și mai ales că aceea piatră cubică (încă) există o posibilitate slabă să fie produsă la noi în județ. Dar minune ca să vezi, firma de buzunar nu are carieră de profil!?!? Érted?

  10. joliku Răspunde

    IOOOII Doamne!!! O viata de om….. 30 de ani.
    Vai de kuru nost’

  11. LazarConstantin Răspunde

    Xpert68 probabil esti Xpert doar in 69.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.