Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Erasmusul suferințelor

Înainte să înceapă cursul, raportasem deja despre dificultățile întâmpinate de către Asociația Culturală pentru Tinerii din Satu Mare, care s-a angajat ca în timpul pandemiei să organizeze proiectul internațional implicând opt țări cu prezență fizică. La momentul acela însă organizatorii încă nu știau exact ce întreprind. Măsurile epidemiologice, care se schimbau de la o săptămână la alta, au făcut aproape imposibilă organizarea, dar totuși, patruzeci și patru de tineri, reprezentând punctele de vedere a opt țări, s-au întâlnit între 4 și 11 septembrie.

Procesul de organizare a fost unul teribil. Rând pe rând, partenerii noștri inițiali au anulat prezența reprezentanților pe care i-am considerat siguri, iar după o vreme nici nu ne-au răspuns. A trebuit să publicăm un anunț, la care din fericire au răspuns destul de mulți. Aș putea spune că viitorii participanți ne-au căzut ca din senin. Asta însă a și îngreunat lucrurile, pentru că în locul organizațiilor partenere noi a trebuit să ținem legătura cu aproape fiecare dintre ei. La un moment dat părea că din Polonia vom avea șase participanți în loc de cinci, a doua zi însă din cei șase a rămas doar unu, și a trebuit să începem din nou căutarea” – și-a amintit Őri-Pákay Franciska, coordonatoarea proiectelor Erasmus, care a asemănat acest proces cu o vânătoare. Așa a sosit însă la Satu Mare un grup destul de divers, cu opinii și mai variate decât grupul planificat inițial. Iar grație trainerilor bine pregătiți asociația a încheiat un proiect de succes, la fel ca în perioada dinaintea pandemiei. Printre obiectivele proiectului a fost dezvoltarea cunoștințelor celor 44 de tineri care au participat la cursul non-formal privind recomandarea ENTER! a Consiliului European și posibilele implementări locale ale acestora. Pe lângă asta, participanții au analizat împreună posibilitățile de aplicare ale recomandării, mai ales în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, cu scopul de a preveni părăsirea timpurie a școlii în cadrul tinerilor defavorizați. Participanții au analizat, de asemenea, modul în care ar putea contribui la îmbunătățirea dialogului și colaborării dintre lucrătorii de tineret, liderii de tineret și factorii de decizie pentru tineret, cu scopul de a elabora noi inițiative care mențin și consolidează recomandarea Enter! la nivel local și internațional, respectiv au venit cu 10 idei de proiecte locale și 12 idei de proiecte internaționale pentru tineret, care sunt în concordanță atât cu recomandarea Enter!, cât și cu principiile Erasmus+. Două dintre aceste proiecte transnaționale vor fi depuse în perioada următoare, trei parteneri deja pregătindu-se la nivel local.

“Proiectul Enter! își propune să dezvolte răspunsuri politice bazate pe drepturile sociale la situațiile de excludere, discriminare și violență care afectează tinerii. Recomandarea Enter! reflectă situația și aspirațiile lucrătorilor de tineret și ale tinerilor implicați în activități europene. Este o parte importantă a ceea ce tinerii, lucrătorii de tineret și factorii de decizie locali și regionali consideră a fi un pas cheie către incluziunea socială a tinerilor”. Tocmai de aceea, este important de menționat că printre participanții la proiectul Enter @ Work au fost tineri care provin din condiții defavorizate, dar și tineri care încă trăiesc în asemenea condiții, a explicat Őri-Pákay Franciska, după care a adăugat că Proiectul Erasmus+ este o inițiativă fantastică pentru că oferă o oportunitate și pentru cei a căror situație financiară, geografică sau chiar de sănătate nu le-ar permite să participe într-un schimb de experiență. Celor care doresc să se ocupe cu asemenea proiecte SZAFKE le recomandă ca prim pas să consulte site-ul român al Erasmus+: www.erasmusplus.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.