Ultima actualizare: azi, 15:55

Locale

FOTO. Sătmăreni invitați de onoare la Muzeul Național al Țăranului Român din București

Sătmăreni invitați de onoare la Muzeul Național al Țăranului Român din București. Muzeul Național al Țăranului Român din București, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a organizat, miercuri 15 septembrie 2021, în sala „Tancred Bănăţeanu”, vernisajul expoziției de fotografie „Oaș”, aparținând artistului fotograf sătmărean Remus Țiplea, o sinteză vizuală a ceremonialului nupțial din Țara Oașului, desfășurată pe perioada unui deceniu. Expoziția prezintă imagini extrase din proiectul dedicat acestui rit de trecere intitulat „Nunta nunții”, punctând atât elementele de ritual care s-au mai păstrat din ceremonialul nunții tradiționale, cât și transformările survenite de-a lungul timpului: găteala miresei și a mirelui, steagul, ceterașii, socăcițele, țâpuritura, danțul, petrecerea.

În cadrul vernisajului a fost lansat albumul fotografic a lui Remus Țiplea, „Nunta nunții”, apărut în 2020 în ediţie bilingvă, româno-engleză, și care a fost prezentat de către Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, un proiect editorial realizat sub egida acestei instituții.

Alături de Remus Țiplea, artistul plastic Vasile Pop-Negreșteanu a expus câteva lucrări de artă legate de ritualul nunții în Oaș. Acesta a adus în atenția publicului o selecție din lucrările sale de expresie vizuală, integrând în proiecții parietale filmul documentar „Nuntă în Țara Oașului” realizat în 1960, al regizoarei Elisabeta Bostan, creațiile compozitorului Dan Variu, Radu Găină producător TVR și Mihaela Grigorean, într-o succesiune de sunete forme și culori, reprezentând esența universului oșenesc, perpetuat prin obiceiuri, datini însemnate, împletite, încifrate pe răbojul lui Cronos.

Expoziția a fost precedată de o conferință susținută de Mihaela Grigorean cu tema „Țara Oașului – de la percepţie cotidiană la (re)construcţie analitică: o auto-etnografie a cercetării”.

Momentele artistice au fost susținute de, țâpuritoarea – Bianca Angela Cionca (referent – C.J.C.P.C.T. Satu Mare), alături de vestiții ceterași- Vasile Laza și Vasile Canalaș din Țara Oașului. Participanții la vernisaj au fost invitați la degustarea unor preparate culinare oșenești.

Pe lângă cei enumerați mai sus, în cadrul acestui eveniment au mai luat cuvântul: Virgil Nițulescu – managerul Muzeului Național al Țăranului Român, și deputatul Adrian Cozma. Alături de mulți oameni de cultură din capitală, au mai fost prezenți secretarii de stat sătmăreni, Gabriel Mureșan și Zsolt Matuz, senatorul Robert Zob, consilierul municipal – Victor Ioan Cernea, Grigore Leșe, Nicu Covaci de la Phoenix, Mircea Florian, Anca Volșik – directoarea Casei Orășenești de Cultură din Negrești Oaș și alții.

Expoziția poate fi vizitată până pe 3 octombrie 2021, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.