Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

Hotărâre CNSU: Persoanele vaccinate sunt scutite de carantină, iar copiii între 6 și 12 ani de testare

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea prin care crește la 6 la mie pragul incidenței COVID la care se închid magazinele la ora 18:00 și la care se introduce carantina de weekend, titrează Digi24. În hotărâre sunt prezente și măsurile anunțate azi de premierul Florin Cîțu – scutirea de carantină pentru persoanele vaccinate și posibilitatea ca minorii cu vârste între 6 și 12 ani să participe la activități fără test COVID negativ.

Princpalele măsuri din hotărârea CNSU:

  • creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
  • creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:
  • creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
  • delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.
  • introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

15 comentarii

  1. sclav Răspunde

    ce idiotenie, muncesc de luni pana vineri de dimineata pana seara ca voi sa aveti ce baga in buzunar si numai sambata pot sa fac cumparaturi pe la supermaketuri si daca nu o sa ma pot duce sambata sa fac cumparaturile ce fac???? daca mor de foame nu o sa mai aveti ce baga in buzunar! descreieratilor

    • HBC Răspunde

      n-o sa mori de foame n-ai frica…….iar legile trebuie aplicate ….e pandemie

      • România Răspunde

        Singura problema este ca astea nu-s legi ci decizii ale unui grup restrans si de foarte multe ori nu are nici o treaba cu realitatea. Ca de exemplu aia cu inchiderea magazinelor la ora 18. Pe de o parte provoaca aglomeratie si se aduna foarte multi inainte de 18 ca unii mai si lucreaza ca tu sa te poti proteja pe de alta parte nu stiu daca covidul are ceas de mana. Foarte multe masuri au fost luate din burta: caratul bolnavilor cu izoleta sau orarul separat de a putea merge la cumpararuri pentru batrani, dar mai sunt multe. Nu au la baza nici un studiu. Asa poate sa-ti ceara orice! Si culmea, masurile astea nu sunt nici verificate daca sunt respectate! De aceea am ajuns in halul asta ca vara fiecare facea ce vroia. Iar masurile care ar fi bune la implementam tot timpul dupa ceilalti cu o luna-doua defazati! Iar intre timp oamenii mai circula si raspandesc.

    • AbC Răspunde

      Vaccinul este gratis!

  2. Satmareanul Răspunde

    Salutare, In Constitutia Romaniei, primul drept asigurat este ,,dreptul la viata”. Sustin vaccinarea obligatorie fara de care nu scapam de virus. Sectiile ATI sunt populate de nevaccinati, iar bolnavii cronici, mor cu zile pentru ca nu pot intra in spitale. Cu tot respectul pentru libertatea dreptului la opinie, in prezent suntem intr-o situatie in care nu putem delibera acest lucru, dreptul la viata avand prioritate. Vaccinare obligatorie!
    Sanatate multa tuturor!

  3. Satmarean 1 Răspunde

    Unii merita sa fie sclavi. Vb dar nu fac nimic.

    • R&H Răspunde

      La noi e hatzis legislativ, in alte tari se poate.Si acolo lumea intelege ca trebuie sa
      s e vaccineze pt el si pt comunitate.

  4. Mascalzone Răspunde

    După ce a depășit trei valuri ale pandemiei fără să se îmbolnăvească, Roxana Pascu, în vârstă de 55 de ani, a crezut că este suficient de sănătoasă pentru a rezista virusului și a decis să nu se vaccineze, scrie Reuters. Acum, Pascu este unul dintre cei 1.040 de pacienți cu COVID-19 aflați în terapie intensivă în România, unde cazurile s-au dublat în ultima săptămână, iar paturile de ATI libere sunt tot mai puține. „M-am gândit că dacă reușesc să trec prin trei valuri fără să mă infectez, pot să trec prin încă unul fără vaccin”, a spus Pascu pentru Reuters.
    Citeşte întreaga ştire: Evoluția COVID din România, în atenția presei internaționale. „Spitale pline, după un refuz pe scară largă al vaccinării”

  5. adi Răspunde

    O sa se vaccineze lumea cand nu o sa mai fie constransa sa semneze ca-s cobai, de ce nu raspunde sistemul medical pentru efectele adverse ca sunt cu gramada, de ce nu mi se fac analize gratuite atata timp cat cotizez la sanatate?De ce nu ne trimit cu forta la analize medicale ,asa am preveni multe boli.Asta cu mici,bere, loterie nu ma incurajeaza deloc. Am trecut usor prin boala, mai usor ca printr-o gripa. Iar asta cu “cei nevaccinati sa ramana in carantina daca au contact cu o persoana bolnava,iar un vaccinat ..nu..”e o aberatie atata timp cat si vaccinatii transmit boala..asa n-o sa scapam de infectia asta niciodata. Toata lumea trebuie sa se protejeze si toti ar trebui testati.Cum stau eu..persoana testata negativ cu una vaccinata acum 5-6 luni..probabil infectata!
    Sa-si vada toti de treaba lor..ARTICOLUL 16 din Constitutie
    (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.