Ultima actualizare: ieri, 21:10
Locale

Sfaturi de siguranță pentru utilizarea unei drujbe, direct de la experți

Utilizarea unei drujbe poate fi periculoasă, dacă nu este făcută corespunzător. Pentru a evita accidentele și efortul inutil, asigurați-vă că utilizați tehnici de lucru corecte, cele mai bune echipamente de siguranță posibile și o drujbă modernă cu funcții de siguranță. Experții de la Husqvarna ne-au împărtășit câteva sfaturi de siguranță pentru utilizarea unei drujbe.

Înainte să începeți

Drujba poate fi o unealtă periculoasă. Dar, dacă urmați câteva recomandări de bază, veți putea să scăpați de orice insecuritate și să vă concentrați pe deplin asupra sarcinii.

  • Spuneți cuiva unde veți lucra
  • Parcați vehiculul undeva astfel încât să puteți pleca rapid, în caz de nevoie
  • Purtați întotdeauna un telefon mobil cu dvs.

1. Echipament de siguranță pentru drujbă

Asigurați-vă că sunteți îmbrăcat și echipat corespunzător. Toate drujbele sunt prevăzute cu câteva caracteristici obligatorii de siguranță. Majoritatea drujbelor Husqvarna sunt, de asemenea, echipate cu TrioBrakeTM, un sistem care vă permite să opriți lanțul în orice moment cu mâna dreaptă.

Cel mai frecvent accident cu drujba este lacerarea. Aceasta înseamnă „o vătămare care rupe pielea” și este uneori extinsă pentru a însemna o tăietură ruptă și zdrențuită – exact ceea ce ne-am aștepta de la un lanț.

Purtarea echipamentului potrivit poate preveni multe accidente. Pentru îmbrăcăminte, standardele internaționale reglementează ceea ce funcționează și ce nu. Toate hainele de protecție pentru drujbe Husqvarna sunt testate și aprobate în conformitate cu standardele europene și internaționale relevante, acolo unde este necesar. Dar oriunde vă aflați, asigurați-vă că purtați următoarele:

  • Cască cu protecție
  • Ochelari de protecție
  • Geacă forestieră cu acoperire adecvată a corpului
  • Pantaloni de protecție
  • Ghete antiderapante
  • Mănuși

2. Direcția de cădere

Majoritatea copacilor au o direcție naturală de cădere. Acest lucru este afectat de înclinația copacului, de forma ramurilor și a coroanei încărcate de zăpadă sau ramuri acoperite de zăpadă. Dacă nu sunteți sigur de înclinația copacului, îndepărtați-vă puțin și verificați.

Într-o anumită măsură, puteți forța un copac să cadă împotriva direcției sale naturale de cădere, dar acest lucru necesită cunoștințe, experiență și instrumentele adecvate de sprijin pentru tăiere. Copacii cu cherestea slabă, cum ar fi copacii morți sau deteriorați, trebuie întotdeauna doborâți în cea mai ușoară direcție.

3. Manipularea drujbei

În cele din urmă, ați ajuns în punctul de manipulare a drujbei. Există câteva tehnici care vă vor face munca mai sigură și mai ușoară.

  • Mânerul pentru degetul mare. Înfășurați degetele complet în jurul mânerelor și țineți degetul mare stâng sub mânerul din față pentru a reduce forța unui recul.
  • Contact strâns. Nu vă fie frică de drujbă. Ține-o aproape de corp, pentru a vă asigura echilibrul și precizia necesară.
  • Poziție. Poziția optimă de lucru este cu piciorul stâng în fața dreptului și cu genunchii – nu cu spatele – îndoit.
  • Înlănțuirea. Lanțul nu trebuie să se rotească niciodată atunci când vă mutați într-un alt loc.
  • Distanță de siguranță. Asigurați-vă că nimeni nu se află la mai puțin de 3 metri când lucrați cu drujba.

Istoria drujbelor Husqvarna – alimentată de utilizatori din 1959

Dorința celor de la Husqvarna de a satisface cerințele reale ale profesioniștilor forestieri i-a determinat să creeze unele dintre cele mai bune și mai inovatoare drujbe. Iată câteva dintre ele.

Husqvarna 90 – prima drujbă Husqvarna, lansată în 1959

Când această drujbă era în curs de dezvoltare, una dintre cerințele pentru inginerii de produse era reducerea semnificativă a nivelului său de zgomot. Departamentul de producție a considerat că toba de eșapament existentă „părea prea complicată”, așa că inginerii de produse s-au dus la atelierul de cadre Husqvarna, unde erau realizate cadre pentru motocicletele și mopedele companiei. Abilitatea lor în îndoirea țevilor a făcut posibilă realizarea unui nou design pentru tobe de eșapament. În noiembrie 1959, a fost prezentată Husqvarna 90, o drujbă cu niveluri de zgomot care erau la jumătatea celor produse de concurență.

Husqvarna 133 – lansată în 1981

De la prima Husqvarna 90 până la 576 de astăzi, Husqvarna a folosit numeroase combinații de numere pentru a denumi drujbe în ultima jumătate de secol. Uneori, numerele au căpătat semnificații proprii. După lansarea sa în 1981, Husqvarna 133 a devenit foarte popular în Japonia – mult mai mult decât Husqvarna 444 sau alte ferăstraie cu numărul 4 în nume. Tradițiile din multe culturi asiatice asociază numărul 3 cu dragostea, în timp ce 4 este asociat cu moartea. Între timp, mânerele încălzite ale drujbei au făcut-o populară printre muncitorii forestieri din nordul Europei.

Husqvarna 50 Rancher – prima drujbă multifuncțională, lansată în 1982

Proprietarii de terenuri aveau nevoie de o drujbă simplă, robustă, extrem de fiabilă. Husqvarna a răspuns apelului cu prima drujbă Husqvarna construită pentru uz general. Aceasta a devenit extrem de popular printre fermierii și proprietarii de păduri din Statele Unite. Numele de „Rancher” a devenit atât de cunoscut încât mulți clienți au intrat în magazin și au cerut să cumpere un fierăstrău „Rancher”, fără să știe că este vorba despre o drujbă Husqvarna. Deși a suferit numeroase îmbunătățiri, drujba rămâne în producție până în prezent, fiind numită acum 55 Rancher.

Husqvarna 262 XP – prima drujbă cu injecție de aer, lansată în 1989

Husqvarna are o istorie îndelungată, când vine vorba de Campionatele Mondiale de exploatare forestieră. Concursul se desfășoară la fiecare doi ani, atrăgând concurenți individuali și naționali din aproximativ 30 de țări. Husqvarna a câștigat medalii de aur în clasamentul individual de șapte ori. Un Husqvarna 262 XP, folosit de Vasile Babata din România a câștigat Campionatele Mondiale de exploatare forestieră în 1994.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.