Ultima actualizare: azi, 16:36

Locale

Fotbal inedit: 5 lucruri pe care nu le știai despre sportul rege

Cel mai iubit sport din lume, bucuria și suspinul a milioane de oameni de toate vârstele și de pe toate continentele, el este: Măria-sa, Fotbalul, sportul rege care ne umple frumoasele noastre duminici și sâmbete cu meciuri de etapă, zilele de marți și miercuri cu Champions League și câte și mai câte…

Subiectul este inepuizabil, la fel ca pasiunea microbiștilor pentru sportul cu balonul rotund. Dar ca să îți menținem viu interesul, iată 5 lucruri inedite despre fotbal:

Când a fost înființată prima echipă de fotbal

Prima echipă de fotbal a fost FC Sheffield, din Anglia, și a fost înființată în anul 1857. Clubul există și astăzi, a fost întotdeauna în campionatul de amatori și a jucat destulă vreme cu jucătorii proprii împărțiți în două echipe, din cauză că nu erau adversari cu care să se confrunte. Apoi a apărut meciul clasic cu FC Hallam, care reprezintă cel mai vechi derby din lume, disputat fără întrerupere timp de 150 de ani.

Fotbalul este cel mai iubit sport în Regatul Unit, chiar și  Regina Elisabeta a II-a juca în adolescență pe terenurile din apropierea Palatului Buckingham. O pasiune regală, pentru sportul rege!

Când a avut loc primul campionat de fotbal românesc 

La noi fotbalul a ajuns la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, iar primul campionat din fotbalul autohton a avut loc între anii 1909-1910 și au participat trei echipe: Colentina București, Olympia București și United Ploiești. Interesant că mingea modernă de fotbal, realizată de Richard Lindon din piele acoperită cu anvelopă de cauciuc, a ajuns la București la doar doi ani după crearea sa în anul 1870. 

Cel mai mare număr de spectatori pe stadion la un meci 

Poate te așteptai să fie vorba despre spectatori la un meci din ultimii ani. Nici gând! Cea mai mare audiență pe un stadion s-a înregistrat acum mai bine de 60 de ani, în 1950, la finala Campionatului Mondial din Brazilia, disputată pe legendarul stadion Maracana, între naționalele Braziliei și Uruguayului. La meci au asistat 199.854 de spectatori și, din păcate, Brazilia a pierdut la ea acasă.

Cel mai rapid gol din istorie

Cel mai rapid gol într-o partidă oficială a fost reuşit după doar 1,8 secunde de către Nicklas Bendtner pentru Arsenal Londra în 2007, într-o partidă de campionat cu Tottenham Hotspur.

El l-a detronat pe uruguayanul Ricardo Olivera, care marcase un gol în secunda 2,8 într-un meci din anul 1998. 

Cele mai mari pariuri pe fotbal

Pasiunea pentru sportul cu balonul rotund i-a determinat pe microbiștii din toată lumea să participe la pariurile sportive pe meciurile din competițiile naționale și internaționale. 

La Campionatul Mondial din 2018 care a avut loc în Rusia, s-au plasat pariuri fotbal în valoare de 136 de miliarde de dolari, dintre care peste 7 miliarde de dolari au fost mizele pe finala dintre Franța și Croația, câștigată de reprezentativa cocoșului galic.

În anul 2020 s-a câștigat cel mai mare pot din istoria pariurilor sportive din România, când un bucureștean a mizat 13 lei pe câte un bilet, pe care l-a repetat de 30 de ori, și a câștigat 2 milioane de lei. A fost un pariu cu emoții, pentru că din cele 12 meciuri de pe bilet, în 11 dintre ele s-au dictat penalty-uri, rezultatele fiind decise în ultimele minute, după dramatice răsturnări de scor.

Fotbalul înseamnă pasiune, implicare, susținere necondiționată a echipelor favorite și, cu puțin noroc, câștiguri însemnate atât în palmares, cât și în cont. În așteptarea fluierului de start, emoțiile și speranțele sunt mereu prezente, gata să fie exprimate în celebra exclamație: Gooool!

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jcpnc 

3 comentarii

  1. oare? Răspunde

    Cel mai rapid gol in 1,8 secunde? De o rezerva intrata in teren poate. Suna altfel.

    • Ășâțî Răspunde

      De ce nu se poate? Câte goluri au fost deja imediat după lovitură de începere?

      • Oare? Răspunde

        Caută pe net. Golul este al unei rezerve care a reluat în poartă o lovitură de colț. Firește, după 1,8 s de la fluierul arbitrului.😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.