Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

Securitatea în mediul online și informații utile pentru siguranța pe internet

Securitatea în mediul online și informații utile pentru siguranța pe internet. Odată cu dezvoltarea tehnologiei și a extinderii rețelei de internet au crescut și amenințările digitale. Trăim în secolul vitezei, iar internetul este indispensabil, multe dintre activitățile cotidiene fiind făcute în online.

Shopping online, divertisment virtual, telemuncă, plăți online și multe altele dintre aceste activiăți fac parte din viețile noastre. Pentru a evita neplăcerile cauzate de atacurile cibernetice sau de înșelătoriile virtuale, este bine să ne asigurăm că navigăm în siguranță pe internet.

Nu de puține ori conturile au fost sparte sau datele cu caracter personal au fost furate și folosite cu alte scopuri față de cele pentru care le-am furnizat. Pentru a evita aceste neplăceri, avem pentru voi câteva informații utilepentru o navigare sigură.

Suita de antivirus dedicată mediului virtual

În primul rând, instalați un antivirus pe gadgeturile voastre. Indiferent că vorbim de telefon, laptop, tabletă și chiar televizor, este bine să aveți antivirus instalat pentru a evita atacurile cibernetice. Puteți seta ca antivirusul să vă scaneze orice site accesat, orice aplicație și chiar corespundența electronică, să vă verifice autorizațiile bancare etc.

Este important ca antivirusul să fie actualizat la zi, setat corespunzător pentru activități online și să vă verifice cu acuratețe ridicată toate accesările web. Astfel puteți să accesați orice site sensibil sau să efectuați o tranzacție bancară fără griji. Inclusiv joacă la cazino online fără teama că datele tale vor putea fi sustrase fără acordul tău. Dacă va exista un risc, antivirusul vă va semnala problema și ține de dumneavoastră să vă securizați sau să ignorați.

Folosiți parole unice pentru fiecare site / aplicație

În momentul în care utilizați tot felul de aplicații software și conturi pe diferite website-uri, asigurați-vă că parolele sunt unice. Nu de puține ori s-a întâmplat ca o aplicație sau webiste să fie spart de hackeri și toate datele să ajungă îndark web. Odată parola decriptată, ea poate fi folosită pentru a accesa conturile voastre. Dacă aveți parole diferite, riscul să vă acceseze alte aplicații sau conturi este minim.

Autentificare cu mai mulți factori

Pentru a evita spargerea conturilor userilor, tot mai multe aplicații și site-uri web au implementat autentificarea cu mai mulți factori. Asta înseamnă că, pe lângă userul și parola necesară pentru a accesa contul, mai trebuie o modalitate de autentificare care poate fi un cod trimis prin SMS sau prin email sau printr-o aplicație dedicată de autentificare. În prezent, tot mai multe aplicații și website-uri oferă această facilitate, inclusiv facebook, gmail, dropbox.

Folosiți coduri de acces pentru deblocarea telefonului

Când vine vorba de telefonul / laptopul personal, vă recomandăm să activați măsurile de securitate și aici ne referim la deblocarea prin intermediul unui cod de acces, prin intermediul amprentei sau prin realizarea unui desen prin unirea a mai multor puncte.

Nu salvați parolele în format digital

Este indicat ca parolele să nu fie salvate în calculator sau în browser. Cel mai bine este să le notați clasic, într-un carnețel pe care să-l țineți într-un mod sigur.

Protejați-vă confidențialitatea

Și nu în ultimul rând, aveți grijă de imaginea voastră în mediul online și pe internet în general. Nu vă expuneți datele cu caracter personal sau informațiile sensibile în mediul digital. Nu vă expuneți adresa fizică și toate datele de contact personale. Puteți reduce foarte mult modul în care facebook să vă urmărească în mediul virtual și chiar offline. Totodată, vă protejați familia și casa de eventualele neplăceri.

Important este ca orice acțiune efectuată în mediul virtual să fie controlată și securizată. În mare parte cam aceastea ar fi principalele lucruri de făcut pentru o navigare în siguranță pe internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.