Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Proiect: Mașinile cu volan pe dreapta înmatriculate în România ar putea fi interzise

Un proiect legislativ, care are ca scop declarat îmbunătăţirea siguranţei rutiere, vizează limitarea circulației mașinilor înmatriculate aici cu volanul pe partea dreaptă pe drumurile publice, potrivit avocatnet.

Mai exact, documentul vrea interzicerea “circulaţiei pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”. Vor fi exceptate de la această interdicție autovehiculele istorice și mașinile utilitare, de pildă, cele de curățenie stradală.

Proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. “Intervenţia legislativă este necesară, deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”, își motivează propunerea inițiatorii ei.

Dacă proiectul va ajunge să se aplice, cei care vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta vor risca amenzi din clasa a III-a de sancțiuni, adică de la șase la opt puncte-amendă, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Pe lângă amendare, cei ce vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta după introducerea interdicției vor rămâne și fără talonul acesteia. Singurul mod în care vor putea recupera talonul este mutarea postului de conducere de pe dreapta pe stânga.

 

11 comentarii

  1. Oskar Răspunde

    DOAMNE AJUTA🙏🏾🙏🏾🙏🏾

  2. radical2 Răspunde

    Masura care de mult trebuia sa fie pusa in aplicare. Soferii acelor masini sunt un real pericol public.

  3. Driver Răspunde

    Sustin, cat mai repede!

  4. Dodiq Răspunde

    Urgent de acord,

  5. Satmarean 1 Răspunde

    In sfarsit s-au gandit si la asta! Doamne ajuta!

  6. carcotas Răspunde

    Ce lege e asta ca ,,interzice” dar daca te prinde ca conduci o astfel de masina iti da amenda? Pai daca le interzici inseamna ca nu le poti inmatricula.

  7. Garuboz Răspunde

    DE IERI CA DE AZI E TARZIU,

  8. Ășâțî Răspunde

    Românul e inventiv. Parcă văd că unii vor monta pe mașină o mătură și vor zice că-i pentru curățenie stradală.

    • România reală Răspunde

      La care va sări RAR-ul că nu e omologat și ANRSC că cu are licență de salubrizare și nici cu primăria în cauză nu a încheiat contract de prestări servicii. Ce crezi tu, nu e așa simplă treaba! Înnebunești dacă vrei să faci ceva legal! Și încă nu am pomenit nimic de poliție sau de cei de la protecția mediului! 😱😲😤🤪🤫

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.