Ultima actualizare: azi, 10:44

Locale

Reuniune de urgență a OMS, după apariția tulpinii din Africa de Sud. Poate anihila efectul actualelor vaccinuri.

Reuniune de urgență a OMS, după apariția tulpinii din Africa de Sud despre care se crede că poate anihila efectul actualelor vaccinuri. UK oprește temporar toate zborurile spre și dinspre șase țări din zonă.

Potrivit revistei științifice Nature, cel mai probabil experții Organizației Mondiale a Sănătății vor cataloga azi noua tulpină ca Varianță de Îngrijorare (VOC) stabilind, până la noi cercetări, urmărirea mai îndeaproape a modului în care aceasta se răspândește.

O analiză Financial Times, folosind date Gisaid, arată că tulpina B.1.1.529 se răspîndește de cel puțin patru ori mai repede decât Delta (care a provocat valul IV în Europa) și semnificativ mai repede decât Beta (responsabilă pentru valul II în Africa de Sud).

Marea Britanie a luat rapid decizia de a reintroduce pe lista roșie șase țări din sudul continentului african (Africa de Sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini) iar zborurile directe dinspre și spre aceste țări vor fi oprite de vineri și până duminică, pentru a putea organiza carantina obligatorie a celor care se întorc din regiune.

Potrivit cercetătorilor noua tulpină a suferit peste 32 de mutații ale proteinei Spike, cel mai probabil în timpul unei infecții cronice la o persoană deja compromisă din punct de vedere imunitar, cel mai probabil la un pacient bolnav de SIDA. A fost identificată prima dată în Botswana, pe 11 noiembrie, iar trei zile mai târziu a apărut și în Africa de Sud.

Din cauza numărului mare de mutații, cercetătorii cred că noua tulpină păcălește anticorpii obținuți prin vaccinare sau prin boală, celulele responsabile cu imunitatea organismului nefiind capabile să o recunoască. Potrivit Nature, primele rezultate privind testele de eficiență imunologică vor veni abia peste două săptămâni.

Până atunci, autoritățile din Africa de Sud fac eforturi masive pentru identificarea și izolarea imediată a tuturor cazurilor de infectare cu această nouă variantă. Până acum au fost identificate aproximativ 100 de cazuri.

OMS a atras în repetate rânduri atenția țărilor bogate că pandemia nu va putea fi ținută sub control fără vaccinarea țărilor care nu își permit să achiziționeze medicamentul, pentru că virusul va continua să se transforme, cu riscul de a face mai devreme sau mai târziu vaccinurile actuale ineficiente.

 

Sursa: biziday.ro

20 comentarii

  1. ... Răspunde

    Deja de mult e depășit. asta ziceam de un veac. Are eficiență cam de 60% iar după 3 luni abia mai are 50%. Adică pe românește lotoprono. Dar noi defilăm pe hârtia verde în loc să facem testare rapidă! No comment. Vaxerii să mă lase în pace. Să le se stea în gât cu tot cu booster. Nu că nu aș fi vaccinat pentru că m-am vaccinat dar se pare că degeaba. Nu antivaxerii sunt de vină pentru situație. Dar nu scoateți odată tratamentul ambulatoriu ca să nu mai ajungă oamenii la spital? Și nu dați odată mână liberă medicilor de familie? Ei ajung infinit mai repede la oameni!

    • Sîca Răspunde

      Du-te la dracu, lasă lumea in pace, gunoiule, tu trebuie să fii prezent cu comentariul chiar înainte de a apărea știrea. Ce are vax sau nevax cu aparitia tulpinei in Botswana. Dacă oamenii care se ocupă de aceste probleme au ajuns la concluzia că vaccinul este MOMENTAN soluția, până la găsirea altor posibile tratamente. Ce rezolvi mare lucru cu testarea …l-ai testat….e bolnav …merge la spital …și ce faci dacă n-ai tratament adecvat? Ajunge la ATI , și….scapă cine poate….Spitalele se aglomerează cu bolnavi Cov. iar ceilalți bolnavi cu alte boli… să mai aștepte . Tu î-ți faci tratamentul acasă, dar după cum se vede , mai ai șialte probleme la mansardă ….Ai grijădde tine ,că faci mult rău celor din jur…

      • Cosmin Răspunde

        Din comentariul tau se observa ca esti un adevarat geniu si faci parte din elita stiintei mondiale.

        • ... Răspunde

          Nu ai ce-i face! Eu de 6 luni zic că vaccinul ar trebui revizuit. Sunt prea multe rateuri printre vaccinați. Aici nu vorbesc de cei vaccinați fictiv la chiuvetă și de restul vaccinați pe bune și totuși îmbolnăviți destul de serios. Am mai multe cazuri printre cunoștințe și prin familie dar săracul de @Sîcă nu gândește. Nu e prima dată când debitează tâmmpenii sau aberații și este și foarte agresiv. Îmi aduce aminte de alt “prieten” din categoria #noi muncim-noi nu gândim. Problema e cu cei vaccinați care acum pot umbla peste tot cu greenpassul și fac diverse forme de covid. Nu e vina lor. Dacă ar apărea pe piață tratamentul ar putea fi o soluție viabilă. Pentru că cei vaccinați și totuși bolnavi posibil au ceva anticorpi încă în dotare. Numai că organismul ar trebui puțin îndemnat să lucreze. Rererevaccinul nu e soluție pentru această problemă. Cine a învățat epidemiologie și nu a dormit la cursuri știa asta foarte bine.

          • .... @ ...

            “Dacă ar apărea pe piață tratamentul ”
            Care tratament ???? deocamdata nu este nici un antiviral eficient impotriva Covid 19.Majoritatea sunt simptomatice ,si slabe,generice ,eventual coctail de mai multe antivirale mai vechi.
            Si daca ar fi , lumea merge la spital,medic prea tarziu.

    • Bacteriolog Răspunde

      Profesorul Francois Balloux, genetician la University College London, a spus că cel mai probabil varianta a apărut ca urmare a contactului dintre virusului SARS-CoV-2 şi o altă infecţie persistentă, posibil cu virusul HIV.

      Dr. Tom Peacock, virusolog la Imperial College, este cel care a constatat primul răspândirea variantei din Botswana și a descris combinația de mutații drept „oribilă”. Acesta a avertizat că poate deveni „mai rea decât aproape orice altă variantă”, inclusiv Delta. Oamenii de știință au spus totuși că numărul mare de mutații ar putea lucra împotriva tulpinii și ar putea să o facă „instabilă”, împiedicând o răspândire mai mare. Mai complicat este pentru cei care au un sistem imunitar slăbit, pentru că infecția poate persista luni întregi.

    • Juju Răspunde

      Medicii de familie ajung mai repede? O pwlă. Nu-i adevărat. De când am fost infectat (2020 octombrie) n-am văzut medicul meu de familie. Tipa pur și simplu a dispărut din viața mea.

      • @Juju Răspunde

        @juju, cred ca esti de acord ca nu e vina noastra ca tu ai ales un medic de familie cu diploma cumparata de la Spiru Haret?

  2. Dum Răspunde

    Nu e problema mai fac un vaccin in doua luni 🙂

  3. Breiching Nius Răspunde

    Clar nu mai trebuie sa cautam “omuleti verzi” pentru ca aceste virusuri sunt extraterestrii care vor sa extermine omenirea !!Acesst inamic “nevazut” este cel mai periculos pentru pamanteni !

  4. Pfraizar' Răspunde

    Iar acum marii experti epideiologi vor extrapola. Amuzant, cum puteti debita cate unii asemenea aberatii??

    PS noua versiune de vaccin vine cu versiunea beta de Windows 12.

    • @Pfraizar' Răspunde

      Eventual ție una pe persoană fizică în dos. Numai voi debitați asemenea tâmpenii ca să-i încurcați pe oameni! Dacă nu știi ceva mai bine stai mukles la kurul vacii!

  5. ... Răspunde

    …@… sunt două tratamente practic gata. Nu eu spun ci WHO de vreo 2-3 luni. Că tu nu ști nu mă mir. Și nu cred că se poate termina vreodată fără implicarea medicilor de familie și fără tratamentul ambulatoriu. Nu poate fi țelul ca toți să fie băgați în spitale chiar dacă nu e cazul cum am făcut noi anul trecut! Nu înțeleg de ce nu ne folosim de o infrastructură care de bine de rău dar de zeci de ani funcționează?

    • Dr Răspunde

      Ia scoateti la lumina care sunt acelea @…, daca sunteti asa bine informat. Interesant ca in toate tarile covidul face probleme….
      Nu se vede tratamentul minune.

  6. Sorin Răspunde

    În luna februarie făceam observația: Noi variante de covid apar ca ciupercile după ploaie de cand a început vaccinarea Iar în 27 decembrie 2020, ziua în care a început vaccinarea în România, la mitingul conspiraționiștilor din Timișoara se atragea atenția că se vor folosi „noile tulpini” pe care le vor declara ca pretext pentru a explica ineficiența vaccinurilor..incep sa le dau dreptate..mereu gasesc ceva care sa continue inteparea, nu-i mai intereseaza de sanatate ,doar de control e vorba de “libertate”.Degeaba sar unii, dar nu ne dau tratamente adecvate..fiecare le ia dupa ureche..De ce nu ies sa spuna ..ce sa luam ..Vaccinul nu e o solutie tot la 6 luni.Va dati seama ca ne omoara in ritmul asta! Chiar am ajuns cobai!Testarea si tratamentul e solutia!In fiecare anotimp o sa apara o varianta de nu stiu de pe unde, acuma din Africa, maine din Antarctica..chiar nu v-ati prins?

    • Dr Haus Răspunde

      Tu sti cat costa bani si timp sa testezi toata populatia la fiecare 3 zile? Si ce rezolva testatul, daca a doua zi iei virusul de la cineva?

    • Bacteriolog Răspunde

      Mutatia apare dupa ce virusul trece succesiv prin 70 oameni, dar la unii cu probleme poate si mai repede. Cum este tot mai multa lume infectata pe tot globul este logic ca apar mutanti mai multi si mai diversi.
      Multi vad conspiratii mondiale peste tot, si acolo unde nu exista…

  7. ... Răspunde

    Nu cred că e locul potrivit aici. Dacă ai fi chiar doctor ai ști bine asta. Informațiile sunt accesibile celor care chiar sunt interesați de acest aspect.
    Problema în acest moment este că unii s-au vaccinat peste cap dar în schimb în alte zone nu a ajuns destul. Nu eu am zis asta ci WHO spune.

  8. Omicron Răspunde

    “N-am sa fiu infrant niciodata ,oricat de dur m-ati lovii, eu tot am sa ma ridic.. ma voi ridica mereu mai puternic si mai agresiv ”
    OMICRON.

  9. H&R Răspunde

    @@juju indiferent daca ai sau nu diploma, trebuie sa faci ce zice OMS, adica mergi dupa protocol. Poti sa te stergi in cwr cu diploma ta de medic. Daca nu faci cum zice protocolul esti antisistem. Deci poate sa faca oricine si de la Drexi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.