Ultima actualizare: ieri, 22:20

Naţionale

Se scumpesc pâinea, carnea și laptele. Producătorii anunță creșteri de prețuri

Se scumpesc pâinea, carnea și laptele. Producătorii anunță creșteri de prețuri. Carnea, pâinea și laptele se vor scumpi, anunță producătorii. Aceștia se plâng că au primit facturi de energie mai mari cu până la 700% și că, din cauza creșterii prețurilor la energie, s-au scumpit până și ambalajele în care își pun produsele.

În cele din urmă, totul este plătit de clienți. Oamenii spun că resimt tot mai puternic majorările de prețuri.

– Totul s-a scumpit, tot, suntem așa, cam la limita saraciei.

– Dacă iei mai multe produse, se adună și se simte la bugetul familiei.

– Carnea, pâinea (s-au scumpit – n.r.). Bunăoară, acum o lună de zile era 1 leu pâinea. Întrebam: nu o scumpiți? Au zis că nu. A mai trecut o săptămână, s-a facut 1 leu și 20, după o săptămână 1 leu 30.

Pâinea s-a scumpit după ce în toată lumea au crescut prețurile la cereale, dar și din cauza creșterii prețurilor la gaze și electricitate.

Aurel Popescu – ROMPAN: “Avem colegi din țară care ne semnalează că au creșteri de 6 ori, de 8 ori. Aceasta la gaze. La energie electrică, creșterile sunt de 3-4 ori. La materia prima, 50%. prețul pâinii a crescut până acum cu 5-6%”.

Scumpirea materiei prime a însemnat costuri mari pentru producătorii de carne. În plus, este și amenințarea pestei porcine.

“Dăcă luam în calcul că am băgat în pământ peste 40.000 de scroafe, înseamnă că și la anul o să avem deficit de cel puțin un milion de porci, care ar fi putut fi producție din România și vor fi din import. Luăm în calcul o creștere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilități, electricitatea și gazele”, explică Ioan Ladoși, producător de carne.

“S-a scumpit motorina, s-a scumpit energia, s-au scumpit medicamentele, îngrășămintele, furajele. Laptele a crescut cu 5 bani, iar furajele au crescut cu 1 leu pe kg”, spune și Claudiu Davițoiu, producător de lapte.

Producătorii se plâng că până și ambalajele în care își pun produsele s-au scumpit.

“Stiu un procesator care a avut o creștere de 700% la factura de energie electrică. Scumpirea ambalajului cu 44%, materiile prime.  Noi producem mai scump față de anul trecut pe vremea asta cu 23-25%”, a precizat Dorin Cojocaru, reprezentant al Asociației Patronala Romana din Industria Laptelui

Producătorii prevăd creșteri ale prețurilor pentru lactate între 2,5 și 15 la sută.

Sursa: Digi24

7 comentarii

  1. Lolissimo Răspunde

    Numa sa va plangeti stiti. Fa altceva daca te plangi, apuca-te de croitorie, mecanica…fa-te polistist…da nu va tot plangeti atata ca tiganii.

    • @Lolissimo Răspunde

      Tu poti manca 💩 daca iti place. Altii in schimb au nevoie de hrana adevarata si macar sa poata sa plateasca intretinerea. Macar atata. Dar peste tot urca preturile, toata lumea are impresia ca daca celalalt face ei de ce nu ar face? Lumea e plina de hoti si de avizi de avere. Nu ajunge big pharma care ne omoara?

  2. IT Răspunde

    Inca tot aici esti , la Big Pharma ? macar fac bani ca sa aiba din ce dezvolta noi medicamente si tratamente.Cum ar fi sa fie farmaciile goale ,fara nici o aspirina , si sa bei doar leacuri babesti … ? Ar trebui sa iei o Viagra ,poate incepe sangele sa ti circule si in capul mare… !

  3. Milu Răspunde

    IT -ule de doi lei din echipa de bugetari . Te dai mare si tare ca ai invatat sa pornest un calculator ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.