Ultima actualizare: ieri, 21:29
Naţionale

Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Restricțiile, în vigoare până în 9 decembrie

Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Restricțiile, în vigoare până în 9 decembrie. Guvernul a prelungit cu 30 dzilstarea daltertă ptot teritoriul țării.  Rămân în vigoartoatrestricțiiladoptatîn 25 octombrie: masca estobligatoripesttot, inclusiv pstradă, accesul la mai multactivități sfacdoar pbaza certificatului verde, magazinelau program mai scurt.

Vezi mai multe detalii AICI .

Unde este necesar certificatul verde

Accesul în mall-uri este permis, în continuare, doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală, în baza certificatului verde. În magazinele esenţiale – alimentare sau farmacii – este permis accesul şi nevaccinaților, dar doar dacă acestea se află în afara centrelor comerciale mari.

În cazul copiilor cu vârsta sub cea de la care este autorizată vaccinarea, aceştia pot intra în zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde numai dacă sunt însoţiţi de adulţi care sunt vaccinaţi.

În clădirile publice, instituții oficiale, este obligatorie prezentarea certificatului verde (care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea) pentru toţi cei care NU lucrează în acea clădire („vizitatori”). Măsura se aplică și în cazul clădirilor private în care se află peste 50 de persoane.

Există și o excepție notabilă: accesul în sediile tribunalelor și parchetelor NU se face în baza certificatului verde deoarece noile restricții stabilite de autorități nu vizează activitatea acestora.

De asemenea, acolo unde este posibil, programul de lucru trebuie să se desfăşoare în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi.

Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din România, în următoarele 30 de zile.

Și la piscine, săli de fitness, săli de sport, săli de jocuri și locuri de joacă pentru copii accesul se face pe baza certificatului verde.

Documentul este solicitat și în instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, fie că își desfășoară activitatea în spații închise sau deschise.

De asemenea, în restaurante, cafenele, cofetării, unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate este necesar pentru acces certificatul verde.

Masca de protecție, obligatorie peste tot

Masca de protecţie – purtată astfel încât să acopere nasul și gura – este obligatorie peste tot în țară, în toate spaţiile publice, indiferent dacă sunt închise sau deschise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Această măsură are și excepții, care îi privesc pe copiii mici, preoți sau cei care fac sport:

 • a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
 • b) persoanele care sunt singure în birou;
 • c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
 • d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
 • e) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Carantină de noapte între orele 22:00 și 5:00

Circulaţia persoanelor nevaccinate și netrecute prin boală în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 22:00-05:00, este interzisă cu anumite excepţii (deplasare la/de la locul de muncă, urgențe medicale etc.) pentru care este nevoie de completarea unei declarații pe proprie răspundere.

Cei care circulă după ora 22:00 trebuie să poată prezenta certificatul verde (pe hârtie sau format electronic).

Toți agenţii economici (magazine, restaurante, săli de fitness etc) trebuie să închidă la ora 21:00.

Ce activități se interzic

Barurile, cluburile şi discotecile se închid.

Sunt interzise evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), concertele şi spectacolele cu public, precum și accesul spectatorilor la competiţiile sportive.

Activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

Cinematografele, sălile de fitness sau locurile de joacă rămân deschise pentru cei cu certificat verde la 30% din capacitate.

9 comentarii

 1. Vlad Tepes Răspunde

  Am citit cu mare atentie referitor la locurile interzise “ciumatilor ” !
  Si iarasi intreb, de ce este trimisa politia sa atentioneze un mic magazin de 4×4 m in care este un vinzator ca are obligatia sa aiba cititor de cod QR si sa nu lase inauntru unu “ciumat” , din moment ce magazinele neesentiale sint mentionate doar cele situate in Mall-uri ?!
  Poate raspunde cineva din partea Comitetului judetean… ?

  • Art. 41 bis Răspunde

   “Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Se propune ca măsura să nu se aplice unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale, precum și benzinăriilor”

   Toate magazinele nealimentare, nu conteaza unde sunt plasate…inafara de farmacii si benzinarii.

   • Vlad Tepes Răspunde

    @ Art. 41 bis – apreciez incercarea de a-mi da un raspuns, si iti multumesc, dar nu ma multumeste.
    Acolo ” …se PROPUNE …”
    De cind o propunere are putere executorie la nivelul unui stat ?
    Propunerea a fost facuta de CNSU condus de Arafat.
    Aceasta trebuia sa se regaseasca intr-o lege ca sa poata fi executorie.
    Nimeni, in afara de parlament, nu poate restringe drepturi si libertati fundamentale.
    Asta daca ne place sa zicem ca traim intr-un stat de drept.
    Ca nu se pune problema asta in Coreea de Nord , de exemplu.

 2. 🤣🤣🤣 Răspunde

  De ce în tribunal și sălile de judecata nu trebuie certificat? Nu e tot o instituție publica? Sau poate ptr ca se știe ca nu au cum sa îngrădească drepturile fundamentale ale omului pe care le primești încă de la naștere. Pe corpul meu sunt propriul meu stăpân, orice hotărâre vor vota tot nu ma voi vaccina ptr ca vor ei. O voi face dacă și când voi considera eu. Si daca mi se va îngrădi dreptul la munca pe motiv ca nu sunt vaccinat se poate deschide proces pe care cu siguranță il voi câștiga. Toți cei din Parlament care vor introducere certificatului verde și vaccinarea populație împotriva voinței lor sa ma ia de p… si sa o s… bine.

  • Mda Răspunde

   “Si daca mi se va îngrădi dreptul la munca pe motiv ca nu sunt vaccinat se poate deschide proces pe care cu siguranță il voi câștiga”
   Sunt tari care deja obliga demult toti muncitorii sa aiba certificat…crezi ca milioanele alea de oameni nu s-o gandit ca tine?..ba da si nu o rezolvat nimic…inafara sa ramana acasa daca nu se conformeaza.

   • 🤣🤣🤣 Răspunde

    Ba da cu siguranță sau gândit. Si cu siguranță sunt și la noi mulți care gândesc asa, dar nu toată lumea are curajul, bani, sau poate prin simplu fapt ca nu cunoaste legile renunță sa mearga mai departe. Dar un om care mai are un neuron în cap și care gândește el ptr el nu alții asa va face. Nici o lege, nici un om, sau vreun guvern nu poate să-ți îngrădească drepturile pe care tu le ai încă de la naștere. E un joc politic, un joc murdar de-al lor ptr care plătesc oameni nevinovați cu propriile lor vieți.

 3. lege Răspunde

  Ce fel de act normativ e ăla care folosește formularea “se propune”? Nu am mai auzit așa măsură. Și dacă un potențial client să zicem nu e de acord? Eu nu am urmărit dar dacă așa scrie în act atunci cel care a redactat e o [email protected]ă tristă de specialist. Penibil rău.

 4. K9 Răspunde

  Arafat da ordine sa ingradeasca drepturi dar in institutiile din subordinea sa mor oameni arsi in prea multe incidente. Ar trebui arestat omuletul asta

 5. Crack Răspunde

  Fratilor ,sper sa fiti asa cu coaie precum postati , cand guvernul o sa va oblige sa va vaccinati daca vreti sa munciti. …si pariez cu oricine ,oricine..100% o sa va oblige.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.