Ultima actualizare: azi, 20:00

Locale

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat. Specialiştii Clinicii Korall ne explică de ce este importantă monitorizarea

Ziua Mondiala a Diabetului a fost organizată pentru prima data de catre Federatia Internationala a Diabetului (IDF) si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) la data de 14 noiembrie 1991.

Aceasta data a fost aleasa in semn de recunostinta pentru Frederick Banting, nascut la data de 14 noiembrie 1891. El este considerat co-descoperitor al insulinei (in anul 1923) si distins pentru aceasta descoperire cu premiul Nobel.

Ceea ce este mai putin cunoscut si mediatizat, este meritul Profesorului Dr. Nicolae Paulescu, cel care a fost in fapt primul care a izolat hormonul pancreatic antidiabetic, numit mai tarziu “insulina”.

In secolul de la descoperirea insulinei, intrucat anul acesta celebram 100 de ani de la aceasta descoperire fundamentala, s-au facut multe progrese in diabetologie, insa insulina ramane in continuare baza tratamentului pentru diabetul zaharat.

Avand in vedere faptul ca astazi marcam Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului Zaharat, Dr. Filimon Adriana, specialist in cadrul Clinicii Korall din Municipiul Satu Mare, a explicat ca atat Diabetul Zaharat de Tip 1, cat si Diabetul de Tip 2 sunt probleme cronice de sanatate, adica insotesc o persoana pe tot parcursul vietii si necesita un tratament continuu.

“Diabetologia a evoluat mult in ultima suta de ani, cu multe medicamente noi disponibile la momentul de fata, medicamente care nu numai ca mentin nivelul de zahar din sange in parametri optimi, dar si protejeaza pacientii de posibile boli cardiovasculare sau renale. Astazi exista alternative personalizate ce se pot administra sub stricta supraveghere a medicului curant, alternative care pot inlocui injectiile zilnice de insulina cu medicatii ce presupun administrari saptamanale.”, a explicat specialistul diabetolog.

Dr. Filimon Adriana a subliniat faptul ca pe langa medicamentele si dispozitivele moderne, este in continuare extrem de important ca pacientul sa revina in mod regulat la control, intrucat aceasta este singura modalitate prin care medicul specialist poate monitoriza evolutia bolii.

Asa dupa cum a precizat medicul specialist, comorbiditati precum hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut, dar si supraponderalitatea si fumatul pot genera o predispozitie la diabet. Ar fi benefic in egala masura sa luati in considerare orice antecedente familiale de diabet zaharat, sau alte tulburari metabolice.

“Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Diabetului Zaharat, as dori sa atrag atentia asupra faptului ca diabetul este o boala cronica ce necesita contact constant cu un medic specialist, intrucat doar impreuna putem gasi in timp cele mai bune solutii personalizate care sa adreseze problemele specifice. In acelasi timp, pacientul trebuie sa inteleaga ca este necesara o schimbare a stiilului de viata pentru a tine diabetul sub control. Acest lucru nu este usor, insa cu sprijinul echipei medicale si cu ajutorul familiei, se poate realiza.” a explicat Dr. Filimon Adriana.

Clinica Korall depune toate eforturile necesare pentru a oferi un acces cat mai facil la consultatii si tratament de specialitate pentru pacientii cu aceasta boala cronica, astfel incat toate procedurile, de la consultatiii si analize de laborartor si pana la conceperea tratatmentului personalizat, sa poata fi realizate prompt in cadrul clinicii.

Usa Clinicii Korall a fost deschisa pacientilor chiar si in cele mai grele momente din perioada pandemiei, iar teleconsultatia a fost si este posibila si astazi.

Pentru a putea pune la dispozitia tuturor pacientilor intreaga gama de servicii oferite de catre clinica, institutia are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Satu Mare.

Pentru programari si mai multe informatii, sunati cu incredere la 0361 412 037, sau 361 800 802, sau va puteti deplasa personal la Clinica Korall din Municipiul Satu Mare, in Piata Eroii Revolutiei Numarul 22.

9 comentarii

  1. K9 Răspunde

    Nici nu stiam ca mai exista si alte boli decit covid.

  2. Adi Răspunde

    Niște șovini la Koral , asistentele sunt unguroaice și vorbesc flegmatic cu pacienții români .

    • zeamă de varză Răspunde

      Bă!!! Degeaba mergi la medic dacă nu îți iei tratamentul prescris. Iar ai vedenii.
      Probabil te revoltă și faptul că doctorița chit dacă e româncă totuși cu pacienții unguri în general mai în vârstă vorbește ungurește dacă vede că nu se descurcă. Ai o gaură în loc de creier.

  3. Mae Răspunde

    Unguroaicele se salvează ca sunt b …… l ….p

  4. ... Răspunde

    Scrieți tâmpenii și habar nu aveți. Doctorița de departe e cea mai bună pe specialitatea ei.👍

  5. Herbert Răspunde

    Șovinismul iară duduie ?????
    Fierbe mămăliga sau te mănâncă opinca ????

  6. H&R Răspunde

    Deci dupa unele comentarii de mai sus, Dr. Filimon Adriana este unguroaica. Se poate, nu o cunosc.

    • ... Răspunde

      @H&R, nu este nici de departe. Unii cu inteligența lor minusculă atâta înțeleg sau încearcă să insinueze. Cu toate că nu văd care ar fi problema dacă așa ar fi (dar nu e). Dar e cea mai bună după mine dintre diabetologii sătmăreni și am fost la câțiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.