Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

Informare modificare preț apă potabilă și tarif canalizare-epurare

Compania Apaserv Satu Mare S.A. aduce la cunoștința publicului intenția de ajustare/majorare a prețurilor şi tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare – epurare.

Tarifele de mai jos sunt stabilite în conformitate cu legislația specifică în vigoare. Aceste prețuri au fost aprobate de către A.N.R.S.C. – Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice prin Decizia nr. 204/06.12.2021 şi urmează să intre în vigoare începând cu data de 01.01.2022.

Tarifele pentru aceste servicii sunt aceleași în toate localitățile din aria de operare a societății, fiind valabile din 1 ianuarie 2022 după cum urmează:

Servicii Preț/Tarif,T.V.A. inclus vechi Preț/Tarif, T.V.A. inclus

din 01.01.2022

Preț/Tarif,                fără T.V.A., din 01.01.2022
Apă potabilă –

produsă, transportată și distribuită

4,52 lei/m³ 5,33 lei/m³ 0,00533 lei/litru 4,89 lei/m3
Canalizare – epurare 3,95 lei/m³ 4,64 lei/m³ 0,00464 lei/litru 4,26 lei/m3

În conformitate cu Legea 227/2015 privind Codul Fiscal art.291 alin. (2) litera i), începând cu 01.01.2019 serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare conțin T.V.A. în cotă de 9%.

Apaserv Satu Mare S.A., ca și Serviciu Public, nu are regimul unei companii private și nu urmărește să obțină profit, toate resursele financiare obținute din încasarea facturilor emise fiind folosite exclusiv pentru operarea și modernizarea infrastructurii, respectiv pentru funcționarea societății.

Creșterea nu ține cont de evoluțiile recente ale cotațiilor/tarifelor energiei electrice și a gazelor naturale.

Graficul de mai sus prezintă situația actuală a prețului apei potabile și a tarifului de canalizare, la operatorii regionali de apă din România, valabile la 1 decembrie 2021, și ale Apaserv Satu Mare, practicând prețuri/tarife sub media națională.

În Contractul de Finanțare este stabilit un Plan de finanțare conform căreia se impune cofinanțarea investiției de către operatorul de apă cu suma de 12.424.353 Euro care urmează să fie acoperit din modificarea tarifelor serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în conformitate cu Strategia Tarifară stabilită de către Consultant, avizată de experții Băncii Europene de Investiții și aprobată prin Contractul de Finanțare de către Ministerul Fondurilor Europene și Comisia Europeană.

Tarifele Apaserv Satu Mare au fost astfel gândite încât să asigure resursele financiare necesare pentru derularea unui program de investiții în valoare de 978.459.180 lei (fără T.V.A.), prin Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest în perioada 2014-2020.

Valoarea totală eligibilă a Proiectului: 978.459.180 lei (fără TVA) este finanțată după cum urmează:

  • Valoarea necesară de finanțare 751.629,20 lei (94% din valoarea totală eligibilă ), din care:
  1. 781.788.884,83 lei – Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune (FC) – 85%
  2. 119.567.711,79 lei – Guvernul României (BS) – 13%
  • 18.395.032,58 lei – Autoritățile locale cuprinse în proiect (BL) – 2%
  • Valoarea veniturilor nete generate: 707.550,80 lei – 6%- cofinanțarea  APASERV SATU MARE S.A.

Din valoarea totală eligibilă a Proiectului suma de 901.356.596,62 Lei (92,12% din valoarea totală eligibilă aprobată, FC +BS) este nerambursabilă.

Obiectivul general al Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest în perioada 2014-2020/Scopul proiectului:

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în 62 de localități din aria eligibilă de proiect, în vederea îndeplinirii obligațiilor stabilite prin Tratatul de Aderare și Directivele Europene relevante: Satu Mare, Baba Novac, Gelu, Corund, Dobra, Bogdand, Ser, Craidorolț, Eriu Sâncrai, Crișeni, Satu Mic, Medieșu Aurit, Românești, Băbășești, Ardud, Decebal, Apateu, Petea, Doba, Ghenci, Tiream, Sanislău, Urziceni, Tășnad, Santău, Căuaș, Negrești-Oaș, Tur, Luna, Certeze, Huta Certeze, Moișeni, Halmeu, Cidreag, Porumbești, Mesteacăn, Turulung, Turț, Tarna Mare, Valea Seacă, Bătarci, Tămășeni, Comlăușa, Roșiori, Valea Vinului, Lipău, Cărășeu, Culciu Mare, Culciu Mic, Corod, Bârsău de Sus, Bârsău de Jos, Micula, Nisipeni, Bercu, Noroieni, Tîrsolț, Cămârzana, Orașu Nou, Odoreu, Carei și Aliceni.

Obiectivele specifice ale proiectului:

  1. Conformarea cu Directiva 98/83/CE, așa cum a fost transpusă în legislația românească prin Legea nr. 458/2002 cu privire la calitatea apei potabile (modificată prin Legea nr. 311/2004), principalele măsuri propuse vizând următoarele:
  • creșterea gradului de conectare a populației la servicii;
  • alimentarea cu apă potabilă la standardele de calitate stabilite prin legislație;
  • asigurarea continuității și securității serviciilor;
  • reducerea pierderilor de apă.
  1. Conformarea cu Directiva 91/271/CEE cu privire la colectarea și epurarea apelor uzate urbane, transpusă în legislația națională prin Hotărârea Guvernului nr. 352/2005, principalele măsuri propuse vizând următoarele:
  • extinderea rețelelor de canalizare existente;
  • înființare rețele de canalizare în aglomerările rurale cu peste 2.000 l.e;
  • realizarea de stații pompare apa uzată și de rețele refulare aferente acestora;
  • construcția de stații de epurare.

 

Indicatori prestabiliți de realizare în cadrul investițiilor:

Denumire indicator UM Valoare țintă
Distribuția apei: Populație suplimentară care beneficiază de o mai bună alimentare cu apă persoane 61.564
Epurarea apelor uzate: Populație suplimentară care beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate populație echivalentă(p.e.) 55.775
Rezervoare de înmagazinare bucăți 17
Stații de tratare apă Nr. 16
Rețea de distribuție apă potabilă (nouă) km 258,7
Aducțiune (nouă) km 166,5
Aducțiune (reabilitare) km 9,4
Rețea de canalizare (nouă) km 448,0
Stații epurare ape uzate care deservesc aglomerări sub 10.000 p.e. bucăți 5
Colector km 132,7

 

Investițiile cuprinse în proiect includ  24 contracte din care: 4 contracte de servicii, 4 contracte de furnizare, 12 contracte de lucrări de tip execuție și 4 contracte de lucrări de tip proiectare și execuție.

Stadiul contractelor cuprinse în proiect: toate cele 16 contracte de lucrări și 2 contracte de servicii au fost semnate și sunt în curs de implementare.

Conducerea Apaserv Satu Mare S.A.

 

5 comentarii

  1. Aspi Rina Răspunde

    Nu le mai ajung banii de salarii grase si premii babane ???Atunci sa le umfle PROSTII buzunarele !Cetatenii municipiului Satu Mare nu ar trebui sa acepte asa ceva,si sa ceara socoteala celui pe care l-au facut de doua ori primar !!Huuuuuuuuuuuuooooooooooooo !!

  2. Marin Răspunde

    Pentru Doamna Rina, 🙂 Aspi Rina: 🙂 sa stiti ca apa potabila necesita crent electric, filtrare, etc, nu se scoate cu galeata din pamant. Asa ca scumpirea curentului electric duce la cresterea pretului apei. Nu e vorba ca primarul ar fi nesatul si vrea sa-si umple buzunarele.

    • Vasile Răspunde

      Bine esti si tu , explicai lui Aspi Rina din Stana.
      In viata lui n-a vazut o baie cu obiecte sanitare.

    • Nha Răspunde

      Asa e cum zici de cresteri , numai ca pretul apei era deja crescut inainte vreme in Satmar, mult peste pretul altor “aposi”. Acu nu se justifica nicio crestere , parerea mea.

  3. ecologist Răspunde

    Vă rugăm insistent să corelați prețul apei cu bursa aurului sau mai bine cu cea a diamantelor de la Amsterdam ori Johannesburg! Aveți o armată de oameni acolo care nici ei nu știu ce fac! Măi oameni buni! Mai țineți minte treaba cu sporurile alea mari acordate ilegal? Și ce frumos s-au scos și au scăpat de dosarul penal! Păi așa trebe! Trebe toți băgați în aceeași oală ca la o adică cineva să tot fie la putere și să te scape de probleme!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.