Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Medicii şi asistenţii din Satu Mare, în grevă pe termen nelimitat!

Medicii şi asistenţii din Satu Mare intră de astăzi în grevă japoneză pe termen nelimitat, potrivit informațiilor oficiale confirmate pentru PortalSM. Sindicaliştii Sanitas Satu Mare se alătură astfel colegilor din ţară care sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul nu acordă creşterile salariale prevăzute pentru anul viitor.

“Începând de astăzi pe perioada nedeterminată personalul medico-sanitar, auxiliar si personalul TESA din unitățile sanitare din județul Satu Mare vă fi în grevă japoneză. Excluderea personalului TESA de la majorările salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 constituie cea mai mare nemulțumire a membrilor noștri de sindicat. Creșterile nesemnificative salariale prevăzute de OUG 130/2021 pentru personalul sanitar si auxiliar reprezintă umilirea lor neacoperind nici măcar inflația. După doi ani de pandemie lucrătorii din sănătate, așa-zișii eroi în halate albe, sunt din nou umiliți de către guvernanți”, a transmis Sanitas Satu Mare.

Federația Sanitas declanșează, miercuri, 22 decembrie, greva japoneză nemulțumită că Guvernul nu vrea să acorde salariile de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022 pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar şi a sporului pentru condiţii de muncă, arătând că 85.000 de salariaţi ar trebui să beneficieze de creşteri salariale anul viitor. Conform calculelor făcute de sindicalişti, cheltuiala efectivă va fi în sumă de 68,3 milioane lei/lună şi 819,3 milioane lei/an.

Federaţia Sanitas susține că salariaţii din sistemul sanitar şi din cel de asistenţă socială ”se află de aproape 2 ani sub presiunea uriaşă a obligaţiei de a limita efectele pandemiei cauzate de virusul Sars-CoV-2, fiind aproape concentraţi la locul de muncă, efectuând nenumărate ore suplimentare neplătite, aflându-se în imposibilitatea de a beneficia de zilele de concediu de odihnă”.

Astfel, sindicaliştii solicită ca la elaborarea bugetului de stat pentru 2022 să fie luat în considerare impactul bugetar determinat de acordarea următoarelor drepturi salariale prevăzute şi reglementate de Legea nr.153/2017: acordarea salariilor de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022 pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar; acordarea sporului pentru condiţii de muncă potrivit prevederilor din H.G. nr.153/2018, pentru toate categoriile de personal, respectiv procentual din salariul de bază aflat în plată.

Pentru că până acum nu există o reacție pe măsura așteptărilor, de miercuri, sindicaliștii vor purta banderole albe sau a însemnele Sanitas pe termen nelimitat și tot de miercuri, vor cere convocarea, prin intermediul Uniunilor Județene C.N.S.L.R. – FRĂȚIA, a comisiilor de dialog social de la nivelul prefecturilor județene.

Federaţia Sanitas a reacţionat după ce Ministerul Finanţelor a supus dezbaterii publice Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, informează news.ro. Sindicaliştii acuză că actul normativ conţine prevederi care nu au fost discutate şi încalcă promisiuni care li s-au făcut de către Executiv.

Potrivit sindicaliştilor, în plină pandemie, 85.000 de salariaţi ar fi afectaţi de măsurile prevăzute în OUG şi avertizează că nu mai acceptă niciun sacrificiu inutil şi nejustificat. Sindicaliştii cer o întâlnire de urgenţă, înainte de adoptarea OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare.

 

11 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Zollner angajează muncitori. Dar și câteva carmangerii, acolo măcar sunteți în halate albe.

  2. Galatasarai Răspunde

    sa va fie rusine …. nu ajunge cat primiti +cat luati de la fiecare bolnav ????
    pe toate leprele as-i da afara din sistem……

  3. Eu Răspunde

    La care nu ii convine sa se care draqului!!!!

  4. Unu Răspunde

    Vreti 25000 ron in loc de 20000 ron?!iar marea majoritate a doctorilor sunteți niște incompetenți!merg sătmărenii in BM,CJ,Mureș și rad doctorii de acolo de ce panarame sunt câte unu!

  5. Adi Răspunde

    Niște gunoaie de oameni , au salarii uriașe, stau câteva ore în spital după care merg la cabinetele lor private , cu amantele lor de pe secție .Asta este România o țară de hoți , șpăgari și curve care își iau examenele cu bani .

  6. xpert86 Răspunde

    Mai ar face cerere sa fie platiti in functie de performanta, adica cu diminuarea salariilor pentru fiecare pacient decedat sau netratat corespunzator sau la timp!!!! Au salarii asistentele de la 7000 de lei net in sus si medicii de la 17000 lei net in sus si ei fac greva!!! Mai bine ar solicita o taxare a salariilor lor cu o taxa de solidaritate de 25% !!!!!

  7. Ioan Răspunde

    Aveți salarii că și în Germania sau chiar mai mari un asistent pe Ambulanță primește net cca 2000de euro /lunar și este și șofer și Asistent fara cat De nici nu poate să înceapă Școală de asistenți pe secții au cca 2300 net in Funcție de grila de impozit ,un medic cu 15 ani are cca 4000 net cu gărzi cu tot sinimeni nu mai poate sa se duca la cab private .Asistentul ,împarte mincare ,schimba Pacientul ,toaletează ptr că nu are Infirmiera . A diferența este că la angajate nu trebuie sa umbli la cutia milei

    • Gheorghe Răspunde

      Ionica,ne-ai băgat complect în ceata cu informațiile tale.Tu citești sau înțelegi ce scrii?

  8. P. S. D. satu mare Răspunde

    Ce mama naibii mai vreți măi nesimțiților?
    Aveți salarii foarte mari în comparație cu. munca pe care o depuneți.
    De ciurucuri nu scoateți nici un cuvânt?
    La fiecare săi ardă pe spinare banii câștigați fără muncă.
    Dați-vă demisia boilor ce sunteți.

  9. Aspi Rina Răspunde

    Ceea ce faceți voi acum este nesimțire crasă !! Să vă fie rușine,pentru că nimeni în țara asta nu are salariile voastre !!Plus de asta, de vechile “obiceiuri” tot nu v-ați debarasat,în sensul că unii dintre voi încă aveți buzunare mari la halat !! Să vă fie rușine !!

  10. ... Răspunde

    Am trăit-o și pe asta! Jur că e prima dată când îi dau dreptate lui Ilici Iliescu!
    “Adversarii nu sunt dușmani care trebui distruși. Dialogul nu e semn de slăbiciune”
    Vă rog transmiteți asta către grupul fantomă de NEcomunicare și ținut la secret. Pentru că nici la ora asta nu au fost comunicate datele cu pandemia pentru ultimele 24 de ore. Mi se pare că termenul e ora 13. E greu când nu iese pațiența?
    Și angajați măi măcar la București niște experți în comunicare odată! Nu găsiți? Pentru că deocamdată avem degeaba un prim-ministru militar, un șef peste vaccinare tot militar. Cred că suntem singura țară din Europa și rezultatele sunt “fabuloase”. De aia zic că sunt acolo degeaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.