Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Biblioteca Județeană Satu Mare deschide un punct unic de deservire la noul sediu

Biblioteca Județeană Satu Mare deschide un punct unic de deservire la noul sediu. Bibliotecarii sătmăreni au organizat un punct unic de deservire a publicului, situat la parterul imobilului de pe Strada Iuliu Maniu Nr. 2, cu acces direct din exterior. Punct prin care sătmărenii își vor putea face atât înscrierea la bibliotecă, cât și accesul la presa locală și națională începând de luni, 31 ianuarie 2022. Punctul unic de deservire va funcționa în zilele lucrătoare ale săptămânii, în intervalul orar 0900–1600 și va fi asigurat de către un bibliotecar de la fiecare secție.

Mai este nevoie de timp pentru a finaliza toate lucrările în noul sediu însă momentul inaugural este previzionat să se desfășoare în a doua jumătate a anului 2022. Cu toate acestea, secțiile ce deservesc publicul sătmărean se vor deschide etapizat, pe măsură ce vor fi dotate cu rafturi și vor fi întrunite toate condițiile legale de funcționare, aspect ce presupune obținerea, în prealabil, a mai multor avize din partea instituțiilor abilitate.

La un număr considerabil de cărti returnate, va fi funcțional și serviciul de împrumut

Până la momentul la care Biblioteca Județeană Satu Mare va fi redată în întregime comunității, bibliotecarii sătmăreni au organizat un punct unic de deservire a publicului, situat la parterul imobilului, cu acces direct din exterior, pe intrarea de pe colțul clădirii (Ștefan cel Mare colț cu Iuliu Maniu). Prin intermediul acestui punct vor fi furnizate publicului sătmărean un minimum de servicii cum ar fi: înscrierea la bibliotecă, vizarea și eliberarea permiselor de intrare, acces la publicațiile periodice curente, respectiv presa locală și națională, acces la baza de date legislativă LexExpert, preluarea de la cititori a cărților împrumutate. Pe măsură ce numărul cărților care se vor returna va fi unul considerabil, va fi funcțional și serviciul de împrumut.

„În acest context, apelăm din nou la sprijinul comunității și îi rugăm cu stăruință pe sătmăreni ca începând de luni, 31 ianuarie, să returneze bibliotecii publicațiile împrumutate. Doar aceste publicații vor putea fi repuse în circuitul lecturii publice, cele mutate de la vechiul sediu sunt încă păstrate și depozitate în cutii, aspect ce face imposibil accesul bibliotecarilor și al publicului la aceste publicații” afirmă Pala Horotan, director adjuct al Bibliotecii Județene Satu Mare.

O sesiune de lectură în zonele special amenajate nu va depăși durata o oră pe zi

La această dată sunt împrumutate un număr de aproape 7.000 de documente, din care peste 3.500 de la Secția de împrumut pentru copii, respectiv peste 3.400 de la Secția de împrumut pentru adulți. Majoritatea acestor împrumuturi au fost înregistrate în perioada campaniei derulate de Biblioteca Județeană Satu Mare, prin care sătmărenii au fost invitați să împrumute cât mai multe cărți, pentru a le returna apoi la noul sediu, sprijinindu-i astfel pe bibliotecari în efortul lor de mutare a colecțiilor dintr-un sediu într-altul.

„Sperăm ca până la data de 14 februarie să se returneze cât mai multe din cărțile împrumutate și să marcăm așa cum se cuvine prima Zi Națională a Lecturii, instituită prin Legea 21/2022, oferind sătmărenilor acces la servicii de informare și lectură. Accesul publicului la aceste servicii se va face cu respectarea tuturor măsurilor legale în vigoare pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, iar o sesiune de lectură în zonele special amenajate nu va depăși durata de 1 oră/zi pentru un cititor” adaugă Paula Horotan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.