Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

FOTO. Plimbare virtuală cu trăsura în secolul 20, cu ochelari 3D, la Muzeul Județean Satu Mare

Plimbare virtuală cu trăsura în secolul 20, cu ochelari 3D.  Muzeul Județean Satu Mare a celebrat Ziua Națională a Culturii printr-o expoziție intitulată „Muzeul în Era Digitală”, dar și printr-o dezbatere publică, acțiuni înscrise temei patrimoniului cultural. Vernisajul a avut loc în data de 14 ianuarie 2022, de la ora 11.00 la Muzeul Județean.

„Ziua Culturii Naționale nu este doar despre Eminescu, Ziua Culturii Naționale este despre cultură și implicit este despre Patrimoniul Cultural Național pentru că acesta este ceea ce numim zestre identitară. Este zona aceea care vorbește cel mai bine dispre noi, iar muzeele au acest rol esențial în păstrarea patrimoniului și transmiterea lui mai departe. Suntem un muzeu chiar de secol XXI, spunem noi, care s-a preocupat de ceva vreme să introducă tehnologii noi în valorizarea patrimoniului și în consecință am reușit să realizăm diferite produse culturale, dar sunt modalități atractive în special pentru generația tânără, dar nu numai, de a explora, de a cunoaște, de a învăța și de a-și petrece timpul într-un muzeu.” mărturisește Corina Băjinariu, managerului Muzeului din Zalău.

Expoziția are ca obiect prezentarea noilor tehnici de expunere ce urmează a fi utilizate în expoziția permanentă care va fi realizată începând cu anul 2023 în cadrul Proiectului EASYDOOR. Cu acest prilej, a fost vernisată și expoziția de realitate virtuală „Dacica 3D, realizată în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. În programul vernisajului expozițiilor ce utilizează tehnică digitală, a fost oferită o plimbare virtuală cu trăsura prin centrul Zalăului de la începutul secolului XX.

„Nu vrem să abilităm doar clădiri și să lăsăm o infrastructură goală, fără suflet, iar colegii de la muzeu, încearcă să se adapteze cerințelor secolului XXI care cu această pandemie au devenit și mai vizibile. Trecerea pe format digital, presupune armonizarea spațiului cu tehnologia, asta se va întâmpla cu acceastă cladire. Dupa 85 de ani de când e clădirea, este timpul să se facă un pic de reabilitare, inclusiv pe partea de încălzire” afirmă Pataki Csaba.

Vernisajul a fost urmat de Dezbaterea publică “Patrimoniul cultural în Era Digitală“. În cadrul respectivei acțiuni au fost prezentate mijloace digitale moderne și modalități noi de prezentare a patrimoniului în cadrul unor expoziții muzeale din nord-vestul României, expoziții recent realizate sau expoziții aflate în fază de proiect.

Rolul manifestărilor culturale organizate de muzeele din nord-vestul României este acela ca printr-o acțiune conjugată să atragă atenția asupra unor noi direcții de conlucrare cu autoritățile, cu vectorii culturali regionali și cu veritabilii consumatori de cultură.

            „Dacă în trecut lumea intra în admosfera romantismului, clasicismului, al renașterii, tânăra generație, mai greu prind aceste curente, nu pentru că sunt mai incapabili decât vechea generație, însă problema este că au un bombardament de informație extrem de mare și atunci trebuie să fie foarte selectivi și noi dacă trebuie să le captăm atenția într-acolo trebuie să mergem” declară Liviu Marta, directorul Muzeului Județean Satu Mare.

Odată cu identificarea așteptărilor din spațiul public și în zona instituțiilor colaboratoare din domeniul valorificării patrimoniului cultural și turistic, a fost  realizat un schimb de experiență profesională și s-au oferit soluții pentru ca lumea materială a patrimoniului din muzee, o lume a generațiilor trecute, să fie corelată cu lumea imaterială cibernetică, un spațiu virtual “colonizat” de noile generații.

Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba a felicitat ideea de nu renunța și pentru inițiativa de a fi cât mai atractivi în condiții de pandemie și în condiții „de aproape șamtier”.

 

 

 

2 comentarii

  1. Anectod Răspunde

    Tui pastele ei de limba romana…cine naiba va lasa sa publicati articole de zici ca-s scrise cu picioarele? Mai adauga ceva la titlu, ca nu e destul de imbarligat ca neuronul ala ce rataceste printre urechile tale.

    • România reală Răspunde

      Astea sunt momentele în care mă încearcă un regret că nu mai este “Ștefan Gheorghiu” nu că aș fi nostalgic dar totuși. Avea totuși o utilitate, le băga la ziariști în cap limba maternă cum trebuie. Este inadmisibil. Pe lângă faptul că practică o meserie pe care o practică și care ar presupune niște lucruri totuși teoretic/practic au un bac luat cu brio, nu? Ar trebui să se reflecte pe undeva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.